Chrupiąca z wierzchu, lekko ciągnąca w środku masa waniliowa to jedna z moich ulubionych odmian mazurka. Może dlatego, że podczas ucierania kogla mogla mogę bezkarnie oblizywać miskę i czuję się wtedy jak mała dziewczynka?
Mazurek waniliowy z migdałami
Ciasto:
1 szklanka mąki
szczypta soli
1/4 szklanki cukru pudru
80 g zimnego masła
1 łyżka śmietany 18|%
2 żółtka
Mąkę z solą i cukrem przesiać na stolnicę. Dodać starte na tarce masło, rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać śmietanę i żółtka. Wyrobić ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na conajmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykroić prostokąt, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.
Polewa:
4 żółtka
150g cukru pudru
laska wanilii
2 łyżki płatków migdałowych
Płatki migdałowe delikatnie podpiec na suchej patelni. Powinny się jedynie delikatnie zarumienić. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnkami wanilii na puszystą, jasną masę. Po 10 minutach pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika, rozsmarować na wierzchu masę żółtkową i piec jeszcze 10 minut, aż powierzchnia lekko się wysuszy. Przed końcem pieczenia posypać płatkami i zostawić jeszcze na chwilę w piekarniku. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Komentarze
Pyszności :)
Mazurek w sam raz dla mojego męża, który ubóstwia kogel mogel!!! Upiekę go kiedy mąż będzie w pracy, w przeciwnym razie nie zostałaby ani odrobina polewy!!:)) Wesołych Świąt!!!:))
Brzmi pysznie, skuszę się!
Właśnie upiekłam :-) Próbować będziemy jutro, Wesołych Świąt!!!
pyszności! Dzięki za przepis. Dziś piekę drugi raz – choć już po świętach – podejmę nim gości, mimo, iż do tej zimowej aury lepiej pasuje piernik…
WItaj w klubie :) Ja też go uwielbiam!
Jaka wielkosc foremki?🙂