Kwaskowe nadzienie w delikatnej oprawie z kukurydzianego ciasta. Wierzch ozdobiony maleńkimi ciasteczkami w formie drzewek – może to jabłonie? Tradycjonaliści mąkę kukurydzianą mogą z powodzeniem zastąpić pszenną. Życzę Wam pięknego dnia!
Szarlotka z mąki kukurydzianej
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
Nadzienie:
1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaskowych)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 goździki
- Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło.
- Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
- W tym czasie przygotować farsz jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, cynamon, goździki i ok. 100 ml wody.
- Gotować na średnim ogniu, aż sok i wodą odparują i powstanie jabłkowy mus. Odstawić z ognia.
- Ciasto wyjąć z lodówki. Zostawić, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Kawałek ciasta (ok. 1/3 ) odłożyć do dekoracji, pozostałą część rozwałkować i wykleić nią formę do pieczenia. Ciasto jest dość kruche i przeniesienie go w jednym kawałku może sprawić nieco kłopotu.
- Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut.
- Następnie wyłożyć jabłka i udekorować wierzch. Piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Komentarze
rewelacyjny przepis i jaki efekt:) dzisiaj wypróbuję:)
pyszna jest, robię bardzo podobną
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/07/ciasto-z-owocami-tym-razem-z-jabkami.html
moja nie jest taka ładna tylko
Piękna! pozdrawiam serdecznie
Jaka cudna szarlotka! :) Może się na taką skuszę, bo wygląda rewelacyjnie!:)
Do ciasta nie dajesz jajek i proszku do pieczenia?
nie
Nie
Pyszota! Zamiast cukru (którego nie jadam) dodałam stewię i odrobine syropu klonowego. Ciasto się trochę kruszy ale w smaku znakomite :)
Prezentuje się pysznie, a na jakiej średnicy blaszkę jest to ciasto? Małą, średnią?
Cudownie i prosty przepis na rewelacyjne, przepyszne ciasto, które sprawiło wielką radość nie tylko małemu bezglutenowcowi (który jest także na diecie bezmlecznej i bezjajecznej), ale przy okazji całej rodzinie ;)
Baaardzo dziękujemy !!!
Zrobiłam… dodałam troszkę cukru waniliowego co spodu i do jabłek.
Genialne!!przepyszne i w ogóle! :)
Jakiś czas temu zatrułam się jajami, a że jestem łasuch więc szukam bezjajecznych słodkości. A do tego ciasto bezglutenowe, no po prostu rewelacja! Na pewno wykorzystam przepis
ohyda nigdy nie jadłam gorszej
po co taki komentarz? jakbyś zrobiła ją prawidłowo, według przepisu, to nie wypisywałabyś takich bzdur
Cieszę się że znalazłam ten przepis, na diecie eliminacyjnej najbardziej mi brakuje słodkości.
Swoją szarlotkę zrobiłam z mąki ryżowej (nie mogę kukurydzianej) i masłem roślinnym. I wyszło:) Natchnęłaś mnie, że jajka nie są niezbędne i można kombinować i próbować… Na pewno będę od dziś więcej eksperymentować!
Świetny, szybki , tani i pyszny:)
Czy masło mogę zastąpić olejem kokosowym? Jeśli tak to czy ilość pozostaje taka sama?
Czy do ciasta mogę dodać jajka?
Iza, nie piekłam z jajkami, przepis opracowany jest bez dodatku jajek. Pozdrawiam :)
Jeja ależ się ciesze, ze jest bez jajek i z jedyna mąka, No żeby nie było, jeszcze moge ziemniaczana🙈, jutro moje podniebienie bardzo się ucieszy, Będę śpiewać, ciasto,ciasto, ciasto, juhu.
Świetny przepis, od tygodnia staram się żyć bez glutenu i przyznam szczerze że opanowałam sztukę pieczenia chleba ryżowego ale brakowało mi przepisu na coś do niedzielnej kawy. Zaryzykowałam i upiekłam szarlotkę z tego przepisu. Cudowny zapach piękny żółty kolor i obłędny smak. Dziękuję za przepis i oczywiście ląduje w zakładce ” ulubione”
Nie podpiekałam spodu, ciasta nie wałkowałam tylko po kawałeczku wykleiłam blaszkę. I wyszło. Ciasto naprawdę pyszne, na pewno powtórzę.
Wyszła super!
Do jabłek dodałam sok z 1 pomarańczy.
Goście byli zachwyceni.
Szukałam tego przepisu i w końcu znalazłam. Kilka lat temu robiłam ja namiętnie, bo musiałam przejść na dietę bezglutenową. Szarlotka jest przepyszna! Ja posypuję ją dodatkowo płatkami kukurydzianymi, fajnie chrupie.
Ja też ją uwielbiam i często piekę :)