W Lawendowym Domu słoikowy szał. Pakuję do słoików różne smakołyki. Wyglądają świetnie, są proste w przygotowaniu, smaczne i wygodne w użyciu. W głowie mam mnóstwo nowych przepisów na słoikowe pyszności.
Szarlotka w słoiku
250 g herbatników
100 g masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu
800 g musu jabłkowego
250 g serka Mascarpone
150 ml słodkiej śmietanki
skórka otarta z połowy cytryny
200 g migdałów
4 łyżki miodu
2 łyżki jagód goji
Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, dodać masło i cynamon. Zmiksować ponownie, aż składniki się połączą. Na dnie słoików ułożyć kruchy spód, dokładnie ugnieść i przykryć musem jabłkowym. Serek zmiksować ze śmietanką, doprawić skórką cytryny, ułożyć na jabłkach. W garnku podgrzać lekko miód, dodać posiekane migdały i jagody goji. Powstałą masę rozłożyć do słoików.
Szarlotkę można oczywiście zjeść od razu, albo zabrać ze sobą w plener. W lodówce można przechowywać do 2 dni.
Przyda się też odpowiednia dekoracja, np. drewniane sztućce ozdobione kolorowymi taśmami, które tak lubimy w Lawendowym Domu. Są super proste do zrobienia, zerknijcie tu. Życzę Wam słonecznego dnia!
Komentarze
super widelce a szarlotka palce lizać
Taka mini szarlotka w słoiku to rewelacyjny pomysł:)
Cudowności taka szarlotka słoikowa! Świetny pomysl i jak pięknie wygląda. :)