Jaki powinien być świąteczny keks? Piegowaty od bakalii, pachnący masłem i pomarańczową skórką. Czy można go nie lubić? Najbardziej mi smakuje keks lekko czerstwy. To także dobry pomysł na świąteczny prezent. Szczególnie, jeśli zadbacie o piękną dekorację. Właściwie sama chciałabym go dostać…
Świąteczny keks
(bazowałam na przepisie ze strony Mała cukierenka)
[przepis]
na ciasto:
500g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
250g masła o temperaturze pokojowej
200g cukru
4 jajka
50 ml rumu (jeśli lubicie)
1/4 szklanki mleka
ok. 300 g bakalii, u mnie: 100g fig, 50 g kandyzowanych wiśni, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g orzechów laskowych
do dekoracji:
biały lukier
wiśnie koktajlowe
masło do wysmarowania formy
[/przepis]
- Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
- Mikserem utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie prawie biała i puszysta.
- Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym jajku.
- Teraz czas na mąkę. Dodać na początek 1/3, następnie wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
- Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej solidnie masłem. Jeśli forma ma tendencję do przywierania, lepiej wyłożyć ją też papierem do pieczenia. Ja piekłam ciasto w ceramiczne formie z kominkiem o średnicy 25 cm.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika i piec przez 70 minut.
- Po upieczeniu zostawić w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę.
Komentarze
Piękny ten keks Beatko. Ma dużo bakalii i jest ślicznie udekorowany.
Lubię, mniam:)
długo szukałam dobrego przepisu na keks. w końcu mam, robiłam już kilkukrotnie i moja teściowa jest zachwycona za każdym razem. bardzo lubię Twojego bloga.
Przyznam się bez bicia, że nigdy nie piekłam. Chyba czas spróbować to zrobić.
Ela, ciasto proste, bogate w smaku i pięknie się prezentuje :)
A powiedz mi jeszcze jak go przechowywać?
Uwielbiam takie smaki, a juz najbardziej lekko czerstwe :) Skusze sie :)
Smacznego Mo <3
Też dawno keksa nie piekłam…Twój pięknie wygląda:)
Dziękuję Jola :)
Kochana ja na diecie polecasz mi jakieś ciasta dietetyczne, coś muszę jeść wieczerzę tak odtłuściłam że więcej się nie da rodzina patrzy na mnie z politowaniem, własna matka oczy robi jak dwa złote i pyta ale my możemy jeść normalnie? Więc ratuj z tymi ciastami
Polecam Ci to, pyszne i beztłuszczowe: http://lawendowy-dom.com.pl/swiateczne-ciasto-korzenne-w-wersji-fit/
Ale wychodzi? bo mnie jakoś nic się nie udaje piecyk dobry ale chyba mam dwie lewe ręce ;-) ale spróbuję dziękuję :-)
Monika, wychodzi :)
ale piekny
Dzięki :))))
Cudny <3
Piernik wg.Pani przepisu zrobiony!! Za keksa też się wezmę
..dodam że ciasta to nie „moja bajka” ale tak fajnym przepisom oprzeć się nie da
Obłednie wygląda to Twoje ciasto. Ja juz jutro robię ciasto świąteczne Nigelli, też musi trochę poleżakować.
Tak jest (Y) zawsze piekę tydzień wcześniej … :D
apetyczne zdjęcie, mniammmmm :)
Mniam, pyszności ! :)
Z przepisów bezglutenowych korzystam co święta, jednak tym razem rodzina zażyczyła sobie bezglutenowy keks – baaardzo prosiłabym o podpowiedź, czym zastąpić mąkę pszenną?