Ten sernik nie lubi pośpiechu. Powolne pieczenie w dość niskiej temperaturze oraz obowiązkowe leżakowanie w lodówce i oto mamy alternatywę dla sernika w wersji klasycznej. Do tego krem z białej czekolady, który wieńczy dzieło. Pycha!
Mini serniczki z kremem z białej czekolady
… lub sernik klasyczny
serniczki
500 g mielonego sera na sernik
2 płaskie łyżki mąki zimniaczanej
100 g cukru
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
2 jajka
¼ szklanki śmietany 30%
2 łyżki cukru waniliowego
masło do wysmarowania foremek
krem
100 g białej czekolady
100 g serka marscapone
Za pomocą miksera połączyć ser, mąkę, oba rodzaje cukru i skórkę pomarańczową. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno po jednym jajku i śmietanę. Masę przełożyć do foremek na muffiny. Używam foremek silikonowych, które nie wymagają smarowania tłuszczem. Jeśli macie tradycyjne, metalowe foremki, trzeba ja wcześniej dokładnie wysmarować masłem, a dno wyłożyć krążkami papieru do pieczenia. Foremki wypełniać prawie do krawędzi, gdyż ten rodzaj ciasta prawie nie rośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze 1 ½ godziny. Upieczone serniczki zostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć je delikatnie z foremek i udekorować kremem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać serek i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszająć. Najlepszy do dekoracji jest krem o średniogęstej konsystencji.
Klasyczny sernik można upiec z podwójnej porcji składników, w tortownicy o średnicy 23 cm.
Komentarze
Ale pięknie wyglądają! ;)
ale urocze są :)
czy duży sernik wymaga dłuższego pieczenia ? :)