Kategoria: W świecie diet
Bułeczki kukurydziane. Bezglutenowe
To bardzo prosty przepis na bułeczki kukurydziane lub chlebek. Wielbicielom klasycznych wypieków na zakwasie zapewne nie przypadną do gustu. Przepis przyda się wszystkim poszukiwaczom bezglutenowych wypieków. Przygotowanie ciasta można ze spokojem zostawić dzieciom, którym spodoba się też prawdopodobnie cudownie żółty kolor ciasta. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, z odrobiną masła i powideł. Dość szybko twardnieją,… Czytaj dalej Bułeczki kukurydziane. Bezglutenowe
Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej
Kwaskowe nadzienie w delikatnej oprawie z kukurydzianego ciasta. Wierzch ozdobiony maleńkimi ciasteczkami w formie drzewek – może to jabłonie? Tradycjonaliści mąkę kukurydzianą mogą z powodzeniem zastąpić pszenną. Życzę Wam pięknego dnia! Szarlotka z mąki kukurydzianej Ciasto: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru Nadzienie: 1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaskowych) 2 łyżki… Czytaj dalej Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej
Jajka pod lupą
Skarb pod skorupką… Jajko to prawdziwy żywieniowy skarb. Zawiera 70 kcal, a jednocześnie jest bogatym źródłem witamin: A, E, D, K oraz B12, kwasu foliowego i składników mineralnych : fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, siarki. W żółtku znajduje się również luteina, która poprawia widzenie, chroni oczy przed promieniowaniem UVA, UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.… Czytaj dalej Jajka pod lupą