Kategoria: Bezglutenowe
Chłodnik z ogórków
Jestem fanką chłodników. Te nieskomplikowane w przygotowaniu zupy mogą uratować życie podczas upalnego lata. Chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego ma swoje korzenie na Bałkanach. W wersji bułgarskiej znany pod nazwą tarator. Można go podawać z koprem, można dodać wcześniej uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrze smakuje z grzankami, ale też z jajkiem ugotowanym na twardo.… Czytaj dalej Chłodnik z ogórków
Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem – bez glutenu
Kiedy tylko pojawiają się kurki, mam ochotę na wszelkie kulinarne wariacje z tymi aromatycznymi grzybkami o pięknym, żywym kolorze. Od najprostszej jajecznicy, poprzez sos do kotletów, pyszną zupę, tarty i pierogi, mam wrażenie, że kurki dają nieograniczone kulinarne możliwości. Tym razem połączyłam je z wyrazistym smakiem wędzonego oscypka i szczodrze doprawiłam zieloną cebulką. Kurki podałam z… Czytaj dalej Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem – bez glutenu
Błyskawiczny chłodnik z botwinki
To jest przepis na chłodnik błyskawiczny, który może Ci uratować życie podczas upałów. Przygotowuje się go błyskawicznie i nie jest to jedynie pusty frazes. Kilka ogórków, botwinka, jogurt i niewiele więcej. Chrupiące, różowe orzeźwienie. Pyszne, sycące i lekkie. Szczerze polecam :) Błyskawiczny chłodnik z botwinki [przepis] pęczek botwinki ząbek czosnku 1 ½ łyżki oleju sól… Czytaj dalej Błyskawiczny chłodnik z botwinki
Kremowe lody orzechowe bez maszynki
Bardzo proste w przygotowaniu, bez potrzeby używania maszynki do lodów. Składniki wystarczy przełożyć do rondla i podgrzać, aby się połączyły. Lody zawdzięczają swoją kremową konsystencję dwOm rzeczom. Bazie składającej się z mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego i tahiny. Sporo tłuszczu, ale to właśnie on stoi za ich doskonałą konsystencją. Regularnemu mieszaniu podczas procesu mrożenia.… Czytaj dalej Kremowe lody orzechowe bez maszynki
Tort kokosowo-chałwowy bez glutenu i cukru
Tak się składa, że choćbym nie wiem jak się oszukiwała, to uwielbiam słodkości. Nie musi być dużo, ale musi być smacznie i z charakterem. Moja ulubiona chwila przerwy w pracy to kawka plus coś słodkiego. Siadam sobie wygodnie w ogródku lub na tarasie i delektuję się chwilą, nawet, jeśli miała by ona trwać tylko kilka… Czytaj dalej Tort kokosowo-chałwowy bez glutenu i cukru
Szparagi z salsą pomidorową
Przepis genialnie prosty i tak smaczny, że aż trudno to opisać słowami. Takimi szparagami zajadałyśmy się ostatnio z przyjaciółkami na babskim wieczorze. Pomyślałam, że warto przypomnieć ten cudowny przepis na blogu. Szparagi z salsą pomidorową [przepis] pęczek szparagów czubata łyżka masła drobno posiekany ząbek czosnku dwa pomidory (u mnie żółty i czerwony) dojrzałe awokado sok… Czytaj dalej Szparagi z salsą pomidorową
Sernik na zimno bez glutenu i cukru
Moim sernikiem poczęstowałam dzisiaj przyjaciółkę – była zachwycona. Lekki sernik na zimno z orzechowym spodem i domową galaretką z mnóstwem owoców na wierzchu. Orzechy warto przed rozdrobnieniem uprażyć na suchej patelni, aby wydobyć intensywny smak. Do sernika użyłam mrożonych porzeczek, które nadały mi wyrazistego, kwaskowego smaku. Odpowiedni dla osób unikających cukru i glutenu. Do dosłodzenia użyłam… Czytaj dalej Sernik na zimno bez glutenu i cukru
Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu)
Jestem pewna, że pokochasz ten przepis od pierwszego razu. U mnie w domu zapanowało totalne szaleństwo na tę prostą, wyjątkowo smaczną zapiekankę. Podstawą jest masa jajeczno-serowa. Dodaję do niej lekko podgotowane warzywa. W sezonie szparagowym są to oczywiście szparagi, które łączę z brokułami. Smacznego :) Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu) [przepis] pęczek zielonych szparagów główka brokułów 200… Czytaj dalej Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu)
Pascha z gotowanymi żółtkami
Pyszny deser na bazie sera to częsty gość na wielkanocnym stole. Tradycyjnie do twarogu dodaje się surowe żółtka zmiksowane z cukrem na kogel-mogel. Tym razem przedstawiam wersje, w której użyłam żółtek gotowanych dzięki czemu pascha dłużej pozostaje przydatna do spożycia. Zamiast cukru użyłam Erytrolu. To w 100% naturalne słodzidło, nie zawierające kalorii, ani nie podnoszące… Czytaj dalej Pascha z gotowanymi żółtkami
Brownie z trzech składników bez cukru i glutenu
Bardzo czekoladowe, wilgotne i aksamitne, takie jest właśnie brownie z trzech składników. Aż trudno uwierzyć, że wystarczy połączyć gorzką czekoladę, masło i jajka, żeby otrzymać coś tak pysznego. Do wypieku użyłam tortownicy o średnicy 21 cm. Aby ciasto nie przywarło, warto je wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Brownie z trzech składników [przepis] 250 g gorzkiej czekolady… Czytaj dalej Brownie z trzech składników bez cukru i glutenu
Sernik bez glutenu i cukru
Sernik prosty w przygotowaniu. Jego największą zaletą jest to, że mogą się nim delektować osoby na diecie bezglutenowej (należy oczywiście zadbać o produkty certyfikowane) i bezcukrowej. Coraz więcej osób w moim otoczeniu cierpi na cukrzycę, stąd moje zainteresowanie tego typu wypiekami. Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kokosową. Należy pamiętać, że chłonie ona sporo płynu, dlatego może… Czytaj dalej Sernik bez glutenu i cukru
Wegańska domowa nutella
Krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych to jedno z ulubionych smarowideł moich dzieci. Przygotowałam go w wersji wegańskiej, używając ogólnie dostępnych składników. Tajemnicą udanej nutelli są uprażone wcześniej i pozbawione skórki orzechy. Druga ważna sprawa do zmielenie orzechów na proszek. Tu przyda się dobry blender albo młynek do kawy. Poza tym sprawa jest niebywale prosta,… Czytaj dalej Wegańska domowa nutella
Nacinane ziemniaczki z rozmarynem
Czasem potrzeba tak niewiele, by danie oczywiste, znane, żeby nie rzec banalne, zmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w coś wyjątkowego. Pieczone ziemniaki za sprawą nacięcia przed wstawieniem do piekarnika zyskują nie tylko w sferze wizualnej, choć trzeba przyznać, że prezentują się po królewsku. Ale ten prosty zabieg powoduje, że banalna bulwa zyskuje delikatność,… Czytaj dalej Nacinane ziemniaczki z rozmarynem
Rozgrzewający napar z imbiru i kurkumy na przeziębienie i odporność
Gdy tylko poczujesz, że jesteś jakaś „niewyraźna” lub wrócisz do domu przemarznięta do szpiku kości, nie ma co czekać na dalszy rozwój wypadków. Przygotuj sobie dzbanek rozgrzewającego naparu z imbiru i kurkumy i wypij przynajmniej dwa kubki na zdrowie :) Taki napar nie tylko działa przyjemnie rozgrzewająco, ale też mobilizuje organizm do walki z przeziębieniem.… Czytaj dalej Rozgrzewający napar z imbiru i kurkumy na przeziębienie i odporność
Świąteczny kisiel z żurawiny z cynamonem
Jeśli masz ochotę na lekki, piękny i przepyszny świąteczny deser, to kisiel z żurawiny będzie idealny. Pieści obolałe z przejedzenia brzuchy i daje masę pozytywnej energii. Smacznego :) Kisiel z żurawiny z cynamonem [przepis] 200 g żurawiny 400 ml wody 2 łyżki cukru laska cynamonu kilka goździków łyżka mąki ziemniaczanej [/przepis] Umyć żurawinę i przełożyć do garnka.… Czytaj dalej Świąteczny kisiel z żurawiny z cynamonem
Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem
Nieoczywista, przepiękna, lekka i kusząca świąteczna Pavlova z granatem i żurawiną zdobędzie szturmem świąteczny stół. Będzie jaśnieć jak pierwsza gwiazdka wśród tradycyjnych korzennych wypieków. Możesz ją przygotować na deser po świątecznym obiedzie lub zaskoczyć na przyjęciu w pracy. Jestem pewna, że będzie absolutną królową bez względu na to, gdzie się pojawi. Świąteczna Pavlova z granatem,… Czytaj dalej Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem
#retro gotowanie – galaretka z kurczaka
Galaretka z kurczaka to był hit wszelkich rodzinnych imprez. U nas obowiązkowo miseczki z galaretką pojawiały się na świątecznym stole. Przed podaniem warto je wyjąć z foremek i udekorować plastrem cytryny, choć ja wolę skropić galaretkę octem jabłkowym. Smacznego :) Galaretka z kurczaka [przepis] 2 udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 200 g groszku konserwowego… Czytaj dalej #retro gotowanie – galaretka z kurczaka