Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Brownie z trzech składników bez cukru i glutenu

Bardzo czekoladowe, wilgotne i aksamitne, takie jest właśnie brownie z trzech składników. Aż trudno uwierzyć, że wystarczy połączyć gorzką czekoladę, masło i jajka, żeby otrzymać coś tak pysznego. Do wypieku użyłam tortownicy o średnicy 21 cm. Aby ciasto nie przywarło, warto je wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.

Brownie z trzech składników

[przepis]

250 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady bez cukru)

150 g masła

5 jaj

dodatkowo: szczypta soli, olejek waniliowy

[/przepis]

  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
  3. W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
  4. Ubić również żółtka. Połączyć je z masą czekoladową i kilkoma kroplami olejku waniliowego (można użyć naturalnej wanilii).
  5. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać silikonową łopatką, aż składniki się połączą.
  6. Całość wylać do przygotowanej wcześniej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C z włączoną funkcją góra/dół. Piec 15 minut.
  7. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia. Smacznego :)

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaraz wyjmuje z piekarnika. Niestety musiałam kupić dla mojego celiaka czekoladę Goplanę z cukrem… Ale robi się szybko 😁