Bardzo czekoladowe, wilgotne i aksamitne, takie jest właśnie brownie z trzech składników. Aż trudno uwierzyć, że wystarczy połączyć gorzką czekoladę, masło i jajka, żeby otrzymać coś tak pysznego. Do wypieku użyłam tortownicy o średnicy 21 cm. Aby ciasto nie przywarło, warto je wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
Brownie z trzech składników
[przepis]
250 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady bez cukru)
150 g masła
5 jaj
dodatkowo: szczypta soli, olejek waniliowy
[/przepis]
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
- W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
- Ubić również żółtka. Połączyć je z masą czekoladową i kilkoma kroplami olejku waniliowego (można użyć naturalnej wanilii).
- Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać silikonową łopatką, aż składniki się połączą.
- Całość wylać do przygotowanej wcześniej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C z włączoną funkcją góra/dół. Piec 15 minut.
- Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia. Smacznego :)
Komentarze
dobre :)
robię na święta! pytanie o czekoladę – czy można prosić o podpowiedź jakiej konkretnie Pani użyła?
Użyłam czekolady bez cukru Wawel
Zaraz wyjmuje z piekarnika. Niestety musiałam kupić dla mojego celiaka czekoladę Goplanę z cukrem… Ale robi się szybko 😁