Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem

12 grudnia 2018, 14:34 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta | 4
Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem

Nieoczywista, przepiękna, lekka i kusząca świąteczna Pavlova z granatem i żurawiną zdobędzie szturmem świąteczny stół. Będzie jaśnieć jak pierwsza gwiazdka wśród tradycyjnych korzennych wypieków. Możesz ją przygotować na deser po świątecznym obiedzie lub zaskoczyć na przyjęciu w pracy. Jestem pewna, że będzie absolutną królową bez względu na to, gdzie się pojawi.

Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem

beza:

6 białek

szczypta soli

350 g cukru pudru

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

do dekoracji:

500 ml śmietanki tortowej 36%

250 g serka Mascarpone

opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

skórka otarta z cytryny

obrany granat

rozmaryn do dekoracji

  1. Na papierze do pieczenia narysować wieniec o średnicy 25 cm. Położyć go na blasze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 120 st.C.
  2. Białka wbić do miski. Dodać sól, ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać połowę przesianego cukru.
  3. Ubijać, aż piana stanie się błyszcząca i sztywna. Dodać resztę przesianego cukru pudru i mąkę kukurydzianą.
  4. Całość delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć na przygotowaną blachę.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec jeszcze 3 godziny.
  6. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  7. Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę z serkiem Mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
  8. Krem doprawić skórką z cytryny. Rozsmarować na bezie. Na wierzchu ułożyć nasiona granatu i gałązki rozmarynu.

 

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem”

  1. Radownisia pisze:

    Zachęciłaś mnie do zrobienia ciasta, tylko nie wiem czy rozmaryn na pewno dopasuje innym. Jak sądzisz?

  2. kizia pisze:

    zakupiłam składniki i będę robić w drugi dzień świąt, rozmarynu nigdzie nie mogę kupić, ładnie się prezentuje jako dekoracja, ale chyba choinkowych gałązek użyję z braku laku ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *