Nieoczywista, przepiękna, lekka i kusząca świąteczna Pavlova z granatem i żurawiną zdobędzie szturmem świąteczny stół. Będzie jaśnieć jak pierwsza gwiazdka wśród tradycyjnych korzennych wypieków. Możesz ją przygotować na deser po świątecznym obiedzie lub zaskoczyć na przyjęciu w pracy. Jestem pewna, że będzie absolutną królową bez względu na to, gdzie się pojawi.
Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem
[przepis]
beza:
6 białek
szczypta soli
350 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
do dekoracji:
500 ml śmietanki tortowej 36%
250 g serka Mascarpone
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
obrany granat
rozmaryn do dekoracji
[/przepis]
- Na papierze do pieczenia narysować wieniec o średnicy 25 cm. Położyć go na blasze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 120 st.C.
- Białka wbić do miski. Dodać sól, ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać połowę przesianego cukru.
- Ubijać, aż piana stanie się błyszcząca i sztywna. Dodać resztę przesianego cukru pudru i mąkę kukurydzianą.
- Całość delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć na przygotowaną blachę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec jeszcze 3 godziny.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę z serkiem Mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
- Krem doprawić skórką z cytryny. Rozsmarować na bezie. Na wierzchu ułożyć nasiona granatu i gałązki rozmarynu.
Komentarze
Zachęciłaś mnie do zrobienia ciasta, tylko nie wiem czy rozmaryn na pewno dopasuje innym. Jak sądzisz?
Spokojnie możesz go pominąć :)
zakupiłam składniki i będę robić w drugi dzień świąt, rozmarynu nigdzie nie mogę kupić, ładnie się prezentuje jako dekoracja, ale chyba choinkowych gałązek użyję z braku laku ;)
Ha ha ha, dobry pomysł :))))