Jestem fanką chłodników. Te nieskomplikowane w przygotowaniu zupy mogą uratować życie podczas upalnego lata. Chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego ma swoje korzenie na Bałkanach. W wersji bułgarskiej znany pod nazwą tarator. Można go podawać z koprem, można dodać wcześniej uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrze smakuje z grzankami, ale też z jajkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik z ogórków
[przepis]
6 ogórków gruntowych
ząbek czosnku
łyżeczka soli
łyżka oleju
500 ml jogurtu naturalnego
50 ml wody
koperek
opcjonalnie: prażone orzechy włoskie lub jajko na twardo
[/przepis]
- Ogórki obrać, pokroić w kotkę. Można je również zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale uważam, że kostka jest smaczniejsza. Przełożyć do miski.
- Czosnek rozetrzeć z solą na papkę, dodać olej wymieszać. Połączyć z jogurtem, wodą i koperkiem.
- Wlać do miski z ogórkami. Połączyć składniki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Komentarze