Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Chłodnik z ogórków

Jestem fanką chłodników. Te nieskomplikowane w przygotowaniu zupy mogą uratować życie podczas upalnego lata. Chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego ma swoje korzenie na Bałkanach. W wersji bułgarskiej znany pod nazwą tarator. Można go podawać z koprem, można dodać wcześniej uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrze smakuje z grzankami, ale też z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik z ogórków

[przepis]

6 ogórków gruntowych

ząbek czosnku

łyżeczka soli

łyżka oleju

500 ml jogurtu naturalnego

50 ml wody

koperek

opcjonalnie: prażone orzechy włoskie lub jajko na twardo

[/przepis]

  1. Ogórki obrać, pokroić w kotkę. Można je również zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale uważam, że kostka jest smaczniejsza. Przełożyć do miski.
  2. Czosnek rozetrzeć z solą na papkę, dodać olej wymieszać. Połączyć z jogurtem, wodą i koperkiem.
  3. Wlać do miski z ogórkami. Połączyć składniki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *