Chłodnik z ogórków

31 lipca 2019, 15:15 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 0
Chłodnik z ogórków

Jestem fanką chłodników. Te nieskomplikowane w przygotowaniu zupy mogą uratować życie podczas upalnego lata. Chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego ma swoje korzenie na Bałkanach. W wersji bułgarskiej znany pod nazwą tarator. Można go podawać z koprem, można dodać wcześniej uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrze smakuje z grzankami, ale też z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik z ogórków

6 ogórków gruntowych

ząbek czosnku

łyżeczka soli

łyżka oleju

500 ml jogurtu naturalnego

50 ml wody

koperek

opcjonalnie: prażone orzechy włoskie lub jajko na twardo

  1. Ogórki obrać, pokroić w kotkę. Można je również zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale uważam, że kostka jest smaczniejsza. Przełożyć do miski.
  2. Czosnek rozetrzeć z solą na papkę, dodać olej wymieszać. Połączyć z jogurtem, wodą i koperkiem.
  3. Wlać do miski z ogórkami. Połączyć składniki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *