Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Błyskawiczny chłodnik z botwinki

To jest przepis na chłodnik błyskawiczny, który może Ci uratować życie podczas upałów. Przygotowuje się go błyskawicznie i nie jest to jedynie pusty frazes. Kilka ogórków, botwinka, jogurt i niewiele więcej. Chrupiące, różowe orzeźwienie. Pyszne, sycące i lekkie. Szczerze polecam :)

Błyskawiczny chłodnik z botwinki

[przepis]

pęczek botwinki

ząbek czosnku

1 ½ łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

500 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego

5 ogórków gruntowych

[/przepis]

  1. Botwinkę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Czosnek posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić botwinkę i czosnek.
  3. Smażyć 3 minuty, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Ogórki pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać w dużej misce.
  5. Jogurt wymieszać z koncentratem. Wlać do miski z warzywami.
  6. Połączyć składniki i wstawić do lodówki, do schłodzenia.
  7. Przed podaniem dodać ugotowane na twardo jajko przekrojone na pół

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *