Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / Zupy / Strona 2

Kategoria: Zupy

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

    #zupa tygodnia: Barszcz ukraiński z kapustą włoską

    Barszcz ukraiński to ten rodzaj zupy, który wystarcza za cały obiad. Nie powinno w nim zabraknąć ziemniaków pokrojonych w kostkę i fasoli. Dodaję też podduszoną na maśle kapustę włoską, no i oczywiście pokrojone w słupki warzywa takie jak marchewka, pietruszka i buraki. Barszcz zaprawiam kwasem z buraków, na który przepis znajdziesz tu. Barszcz ukraiński z kapustą… Czytaj dalej #zupa tygodnia: Barszcz ukraiński z kapustą włoską

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

    Najlepsza zupa pomidorowa

    No tak się składa, że przynajmniej raz w tygodniu musimy mieć w domu garnek gorącej zupy pomidorowej. Najlepszej na świecie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna. Ja zajadam wersję podstawową, bez dodatków. Najczęściej nalewam sobie ją po prostu do kubka. Czasem wrzucę kilka pokruszonych krakersów lub jakąś grzankę, albo kilka kostek sera. Moje dzieci lubią… Czytaj dalej Najlepsza zupa pomidorowa

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Zupy

    Śląska zupa ze świeżych grzybów

    Moja fascynacja kuchnią śląską trwa od wielu już lat. Wszyscy znamy kluski śląskie czy modrą kapustę, ale ten wspaniały region ma do zaoferowania znacznie więcej. Uwielbiam przeglądać blogi i książki, które ukazują cały szeroki wachlarz bogactwa tego regionu. Mam w domu książkę, która ma, wstyd się przyznać, tyle lat co ja. Oprawiona w wytarte już… Czytaj dalej Śląska zupa ze świeżych grzybów

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

    Chłodnik z botwinki wersja wegańska

    Mój chłodnik z botwinki ma wyrazisty smak dzięki temu, że dodaję do niego domowy kwas z buraków. To zupa, którą latem uwielbiam. Jej charakterystyczny smak i chrupiące dodatki to idealne połączenie na upały. W wersji tradycyjnej zupę można zabielić kwaśną śmietaną. Dla osób unikających laktozy proponuję śmietanę wegańską, na którą przepis znajdziesz tu. Chłodnik doskonale… Czytaj dalej Chłodnik z botwinki wersja wegańska

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

    Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym. Pomidorowa? Inaczej!

    Jak to jest z tą pomidorową? Kultowa zupa, którą każdy wspomina z czasów dzieciństwa i chyba nie znam osoby, która jej nie lubi. Podaję pomidorową w moim domu na wiele sposobów – na ciepło, ale też na zimno w formie chłodników. Robię z pomidorów zupy kremy, zupy z dodatkiem mięsa, ryb i całkowicie wegetariańskie. W… Czytaj dalej Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym. Pomidorowa? Inaczej!

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

    Zupa z zielonych szparagów z serem

    Kremowa zupa ze szparagów ma cudownie głęboki zielony kolor, aksamitną konsystencję i niezwykły ziołowy aromat. Aby go podkreślić, do zupy dodałam pokrojony w kostkę ser Tartare Ziołowy Przylądek. Cudowne danie na słoneczne majowe popołudnie. Ma jeszcze tę zaletę, że przygotowuje się je niezwykle prosto. Zanim użyjesz szparagów do zupy, umyj je i odłam zdrewniałe końcówki.… Czytaj dalej Zupa z zielonych szparagów z serem

  • Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Zupy

    „Pokochaj olej rzepakowy” Najlepszy chłodnik z pieczonych pomidorów.

    Upieczone wcześniej warzywa nabierają intensywnego, słodkiego smaku, który nadaje chłodnikowi wyjątkowy charakter. Ale prawdziwą tajemnicą tej pysznej zupy jest emulsja na bazie bułki i oleju rzepakowego. Wykorzystuję ten patent od lat i za każdym razem muszę cierpliwie tłumaczyć zaskoczonym wyjątkowym smakiem zupy gościom, w czym tkwi sekret. Dokładnie zmiksowane na gładką, lśniącą emulsję składniki, stają… Czytaj dalej „Pokochaj olej rzepakowy” Najlepszy chłodnik z pieczonych pomidorów.

  • Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Zupy

    Zupa krem ze szparagów z chrupkami

    Szybka, prosta w przygotowaniu i niebywale pyszna – taka jest właśnie zupa krem ze szparagów. Do zupy używam zazwyczaj szparagów białych. Główki, które są bardzo delikatnie, dorzucam do garnka w ostatniej chwili, żeby się nie rozgotowały. Smacznego :) Zupa krem ze szparagów z chrupkami [przepis] pęczek białych szparagów 300 g ziemniaków 50 g masła 1… Czytaj dalej Zupa krem ze szparagów z chrupkami

  • Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie | Zupy

    Wegetariański zimowy lunch box. Jedz smacznie w pracy

    Ja już pewnie to mówiłam, ale co mi tam, mogę powtórzyć – upiecz sobie buraki!. Takie wyszorowane, w skórce włóż do piekarnika i piecz, aż będą miękkie. A dlaczego się tak przy tych burakach uwzięłam? Bo taki burak to ratuje zimą z niejednej opresji. Można go sobie włożyć do kanapki np. z pieczoną lub wędzoną… Czytaj dalej Wegetariański zimowy lunch box. Jedz smacznie w pracy

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

    Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu

    Kremowa, łagodna, ale z charakterem, rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów, z pysznym dodatkiem w postaci zamarynowanego wcześniej i podsmażonego tofu. Do tego garść świeżej kolendry i mamy oto w prosty sposób coś, co nieskromnie mogę nazwać niebem w gębie ;) Kto ma ochotę na miseczkę takiego przysmaku, niech się zabiera do roboty. Rozgrzewająca zupa… Czytaj dalej Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu

  • Kuchnia | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy | Zupy

    Domowy zakwas na żurek

    Domowy zakwas na żurek ma kwaskowy, wyrazisty smak z wyraźną nutą czosnku. Można oczywiście kupić gotowca w warzywniaku lub na bazarku, ale radocha z produkcji własnego żurku jest nie do opisania, więc warto spróbować :) Co może pójść nie tak? Zakwas lubi ciepło, inaczej będą kłopoty. I to jest najważniejszy punkt całej zabawy. Reszta jest… Czytaj dalej Domowy zakwas na żurek

  • Boże Narodzenie | Kuchnia | Święta | Zupy

    Wigilijny barszcz z uszkami

    Ten moment, gdy już przełamię się opłatkiem z bliskimi i siadam z nimi  do stołu zawsze, ale to zawsze łapie za serce i ściska gardło. Co roku tak samo, powtarzalny rytuał, na który czekam przez dwanaście miesięcy. Te same dania, to samo skupienie i oczekiwanie na cud, który ma się zdarzyć tej wyjątkowej nocy. Tradycja… Czytaj dalej Wigilijny barszcz z uszkami

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie | Zupy

    Barszcz czerwony wigilijny na wywarze warzywnym

    Barszcz czerwony wigilijny to absolutny klasyk, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych dań. Koniecznie zrób go w domu, zamiast posiłkować się gotowcami. Dodatek kwasu z buraków sprawi, że zupa będzie smakować wyjątkowo, a o to przecież chodzi w tym szczególnym czasie :) Barszcz czerwony wigilijny [przepis] kawałek selera 2 pietruszki 2 marchewki niewielka cebula liść… Czytaj dalej Barszcz czerwony wigilijny na wywarze warzywnym

  • Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie | Zupy

    Jak zrobić domowy zakwas z buraków

    Zakwas z buraków domowej roboty przyda się do przygotowania barszczu wigilijnego, który zyska ten niepowtarzalny, lekko kwaskowy smaczek. To też kopalnia witamin i mikroelementów, które szczególnie w okresie zimowym są bardzo potrzebne naszemu organizmowi. Dlatego warto zakwas wyprodukować w większej ilości, przelać do butelek, trzymać w chłodzie i popijać regularnie dla podniesienia odporności. A taki… Czytaj dalej Jak zrobić domowy zakwas z buraków

  • Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

    Zupa z dyni na mleku kokosowym II

    Zupa z dyni na mleku kokosowym to ostatnio jedna z najczęściej gotowanych zup w naszym domu. Dzięki upieczonej wcześniej dyni, zupa jest aksamitna, pachnąca jesienią. Kubas takiej zupy genialnie rozgrzewa od środka, a złocisty kolor sprawia, że człowiekowi nawet w pochmurny dzień chce się uśmiechać :) Zupa z dyni na mleku kokosowym [przepis] 1 kg… Czytaj dalej Zupa z dyni na mleku kokosowym II

  • Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

    „Mam kota na punkcie mleka.” Zupa dyniowo-serowa na szczęście!

    Jest kremowa, złocista, rozgrzewająca. Ma przepiękny kolor, od którego buzia się śmieje, a dodatek żółtego sera zawierającego w serotoninę, nie tylko nadaje jej kremową konsystencję, ale sprawia, że jesteśmy spokojniejsi, szczęśliwsi i mniej zestresowani. Jeśli dodam, że przygotowuje się ją bardzo prosto, a dzieci zazwyczaj za nią przepadają, to można pokusić się chyba o śmiałe stwierdzenie,… Czytaj dalej „Mam kota na punkcie mleka.” Zupa dyniowo-serowa na szczęście!

  • Kuchnia | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy | Zupy

    Żurek wegetariański na zakwasie domowym.

    Żurek to zupa nad zupami. Kocham go za wyrazisty, niepowtarzalny smak i za to, że robi się go w tak prosty sposób. Jakby ktoś ma przed sobą żurkowy debiut, służę praktycznymi radami żurkowej wyjadaczki. Na bazarkach, straganach, sklepach spożywczych i w warzywniakach dostaniecie półlitrówki z żurkowym zakwasem. Jego domowa produkcja jest banalnie prosta, więc w… Czytaj dalej Żurek wegetariański na zakwasie domowym.

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

    Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem

    Tą zupą poczęstowała mnie ostatnio moja siostra. Nie spodziewałam się po zupie marchewkowej jakiś specjalnych doznań smakowych, okazała się jednak doskonała i dlatego poelcam Wam ją dziś, w ten piękny, zimowy dzień. Zupa marchewkowa z imbirem 500 g marchewek 100 g ziemniaków 100 g masła 1/2 pora 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy curry 1/2… Czytaj dalej Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem

Nawigacja po wpisach

Nowsze wpisy Strona 1 Strona 2 … Strona 4 Starsze wpisy

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Fakty o lnie, których nie znałaś

Len to tkanina w 100% naturalna, która ma wyjątkową właściwość: zawsze czujesz się w niej świeżo. Gdy temperatura rośnie, jest gorąco i duszno, len jest doskonałym wyborem. Oto kilka faktów o lnie, których prawdopodobnie nie znałaś. Fakty o lnie, których nie znałaś Lnu nie trzeba prasować. Wystarczy tzw. greckie żelazko, czyli zwykły spryskiwacz z czystą… Czytaj dalej Fakty o lnie, których nie znałaś

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć