Kategoria: Zupy
Najlepsza zupa pomidorowa
No tak się składa, że przynajmniej raz w tygodniu musimy mieć w domu garnek gorącej zupy pomidorowej. Najlepszej na świecie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna. Ja zajadam wersję podstawową, bez dodatków. Najczęściej nalewam sobie ją po prostu do kubka. Czasem wrzucę kilka pokruszonych krakersów lub jakąś grzankę, albo kilka kostek sera. Moje dzieci lubią… Czytaj dalej Najlepsza zupa pomidorowa
Kremowa zupa z pieczonej dyni
Cudownie prosta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni. Ma kremową konsystencję i przepiękny kolor. Nie może jej zabraknąć na jesiennym stole. Kremowa zupa z pieczonej dyni [przepis] 1 kg dyni cebula 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku łyżka słodkiej papryki łyżeczka papryki wędzonej 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżki masła klarowanego… Czytaj dalej Kremowa zupa z pieczonej dyni
Śląska zupa ze świeżych grzybów
Moja fascynacja kuchnią śląską trwa od wielu już lat. Wszyscy znamy kluski śląskie czy modrą kapustę, ale ten wspaniały region ma do zaoferowania znacznie więcej. Uwielbiam przeglądać blogi i książki, które ukazują cały szeroki wachlarz bogactwa tego regionu. Mam w domu książkę, która ma, wstyd się przyznać, tyle lat co ja. Oprawiona w wytarte już… Czytaj dalej Śląska zupa ze świeżych grzybów
Chłodnik z botwinki wersja wegańska
Mój chłodnik z botwinki ma wyrazisty smak dzięki temu, że dodaję do niego domowy kwas z buraków. To zupa, którą latem uwielbiam. Jej charakterystyczny smak i chrupiące dodatki to idealne połączenie na upały. W wersji tradycyjnej zupę można zabielić kwaśną śmietaną. Dla osób unikających laktozy proponuję śmietanę wegańską, na którą przepis znajdziesz tu. Chłodnik doskonale… Czytaj dalej Chłodnik z botwinki wersja wegańska
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym. Pomidorowa? Inaczej!
Jak to jest z tą pomidorową? Kultowa zupa, którą każdy wspomina z czasów dzieciństwa i chyba nie znam osoby, która jej nie lubi. Podaję pomidorową w moim domu na wiele sposobów – na ciepło, ale też na zimno w formie chłodników. Robię z pomidorów zupy kremy, zupy z dodatkiem mięsa, ryb i całkowicie wegetariańskie. W… Czytaj dalej Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym. Pomidorowa? Inaczej!
Zupa z zielonych szparagów z serem
Kremowa zupa ze szparagów ma cudownie głęboki zielony kolor, aksamitną konsystencję i niezwykły ziołowy aromat. Aby go podkreślić, do zupy dodałam pokrojony w kostkę ser Tartare Ziołowy Przylądek. Cudowne danie na słoneczne majowe popołudnie. Ma jeszcze tę zaletę, że przygotowuje się je niezwykle prosto. Zanim użyjesz szparagów do zupy, umyj je i odłam zdrewniałe końcówki.… Czytaj dalej Zupa z zielonych szparagów z serem
„Pokochaj olej rzepakowy” Najlepszy chłodnik z pieczonych pomidorów.
Upieczone wcześniej warzywa nabierają intensywnego, słodkiego smaku, który nadaje chłodnikowi wyjątkowy charakter. Ale prawdziwą tajemnicą tej pysznej zupy jest emulsja na bazie bułki i oleju rzepakowego. Wykorzystuję ten patent od lat i za każdym razem muszę cierpliwie tłumaczyć zaskoczonym wyjątkowym smakiem zupy gościom, w czym tkwi sekret. Dokładnie zmiksowane na gładką, lśniącą emulsję składniki, stają… Czytaj dalej „Pokochaj olej rzepakowy” Najlepszy chłodnik z pieczonych pomidorów.
Zupa krem ze szparagów z chrupkami
Szybka, prosta w przygotowaniu i niebywale pyszna – taka jest właśnie zupa krem ze szparagów. Do zupy używam zazwyczaj szparagów białych. Główki, które są bardzo delikatnie, dorzucam do garnka w ostatniej chwili, żeby się nie rozgotowały. Smacznego :) Zupa krem ze szparagów z chrupkami [przepis] pęczek białych szparagów 300 g ziemniaków 50 g masła 1… Czytaj dalej Zupa krem ze szparagów z chrupkami
Wegetariański zimowy lunch box. Jedz smacznie w pracy
Ja już pewnie to mówiłam, ale co mi tam, mogę powtórzyć – upiecz sobie buraki!. Takie wyszorowane, w skórce włóż do piekarnika i piecz, aż będą miękkie. A dlaczego się tak przy tych burakach uwzięłam? Bo taki burak to ratuje zimą z niejednej opresji. Można go sobie włożyć do kanapki np. z pieczoną lub wędzoną… Czytaj dalej Wegetariański zimowy lunch box. Jedz smacznie w pracy
Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu
Kremowa, łagodna, ale z charakterem, rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów, z pysznym dodatkiem w postaci zamarynowanego wcześniej i podsmażonego tofu. Do tego garść świeżej kolendry i mamy oto w prosty sposób coś, co nieskromnie mogę nazwać niebem w gębie ;) Kto ma ochotę na miseczkę takiego przysmaku, niech się zabiera do roboty. Rozgrzewająca zupa… Czytaj dalej Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu
Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek ma kwaskowy, wyrazisty smak z wyraźną nutą czosnku. Można oczywiście kupić gotowca w warzywniaku lub na bazarku, ale radocha z produkcji własnego żurku jest nie do opisania, więc warto spróbować :) Co może pójść nie tak? Zakwas lubi ciepło, inaczej będą kłopoty. I to jest najważniejszy punkt całej zabawy. Reszta jest… Czytaj dalej Domowy zakwas na żurek
Zupa z dyni na mleku kokosowym II
Zupa z dyni na mleku kokosowym to ostatnio jedna z najczęściej gotowanych zup w naszym domu. Dzięki upieczonej wcześniej dyni, zupa jest aksamitna, pachnąca jesienią. Kubas takiej zupy genialnie rozgrzewa od środka, a złocisty kolor sprawia, że człowiekowi nawet w pochmurny dzień chce się uśmiechać :) Zupa z dyni na mleku kokosowym [przepis] 1 kg… Czytaj dalej Zupa z dyni na mleku kokosowym II
„Mam kota na punkcie mleka.” Zupa dyniowo-serowa na szczęście!
Jest kremowa, złocista, rozgrzewająca. Ma przepiękny kolor, od którego buzia się śmieje, a dodatek żółtego sera zawierającego w serotoninę, nie tylko nadaje jej kremową konsystencję, ale sprawia, że jesteśmy spokojniejsi, szczęśliwsi i mniej zestresowani. Jeśli dodam, że przygotowuje się ją bardzo prosto, a dzieci zazwyczaj za nią przepadają, to można pokusić się chyba o śmiałe stwierdzenie,… Czytaj dalej „Mam kota na punkcie mleka.” Zupa dyniowo-serowa na szczęście!
Żurek wegetariański na zakwasie domowym.
Żurek to zupa nad zupami. Kocham go za wyrazisty, niepowtarzalny smak i za to, że robi się go w tak prosty sposób. Jakby ktoś ma przed sobą żurkowy debiut, służę praktycznymi radami żurkowej wyjadaczki. Na bazarkach, straganach, sklepach spożywczych i w warzywniakach dostaniecie półlitrówki z żurkowym zakwasem. Jego domowa produkcja jest banalnie prosta, więc w… Czytaj dalej Żurek wegetariański na zakwasie domowym.
Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem
Tą zupą poczęstowała mnie ostatnio moja siostra. Nie spodziewałam się po zupie marchewkowej jakiś specjalnych doznań smakowych, okazała się jednak doskonała i dlatego poelcam Wam ją dziś, w ten piękny, zimowy dzień. Zupa marchewkowa z imbirem 500 g marchewek 100 g ziemniaków 100 g masła 1/2 pora 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy curry 1/2… Czytaj dalej Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem