Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Zupa z dyni na mleku kokosowym II

Zupa z dyni na mleku kokosowym to ostatnio jedna z najczęściej gotowanych zup w naszym domu. Dzięki upieczonej wcześniej dyni, zupa jest aksamitna, pachnąca jesienią. Kubas takiej zupy genialnie rozgrzewa od środka, a złocisty kolor sprawia, że człowiekowi nawet w pochmurny dzień chce się uśmiechać :)

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_08

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_02

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_05

Zupa z dyni na mleku kokosowym

[przepis]

1 kg dyni

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki mieszanki curry

1/2 łyżeczki nasion kolendry

łyżka słodkiej papryki w proszku

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
kawałek imbiru

3 łyżki oleju
sól

puszka mleka kokosowego

[/przepis]

  1. Dynię pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 20 minut, aż będzie miękka.
  2. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skóry.
  3. Czosnek z łyżeczką soli, curry, kolendrą, papryką i imbirem rozetrzeć w moździerzu na pastę.
  4. Cebulę pokroić w kostkę.
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę.
  6. Dodać pastę przyprawową, smażyć razem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż pasta połączy się z cebulą i olejem.
  7. Dodać dynię, przesmażyć razem, następnie zalać 2 l wody. Gotować ok. pół godziny.
  8. Pod koniec gotowania wlać mleko, gotować razem jeszcze chwilę.
  9. Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, zmiksować na krem.
  10. Podawać z uprażonymi pestkami dyni lub grzankami. Doskonale będzie też pasować świeża kolendra.

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_03

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_04

zupa-z-dyni-na-mleku-kokosowym_07Wielbicielom dyni zasmakuje też orkiszowa pizza z dynią, magiczne curry z dyni lub karmelizowana dynia po sułtańsku. Smacznego :)

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jest super prosta i po prostu ją uwielbiam! Już kilka razy w tym sezonie była u nas. Coś mi się wydaje, że znowu będę gotować :)))

Pytanie techniczne, czy mogę upiec dynię w całości? Już raz tak piekłam, wyszło super. I drugie czy surowej dyni kilogram? Czy upieczonej już bez skóry ;-)

Czy w przepisie mają być 2litry wody?
Wszystkie składniki dałam zgodnie z zaleceniami, a zamiast kremu wyszła woda z przyprawami :(
Początkująca ze mnie kucharka, ale z tej zupy nic nie będzie.

Pierwsza zupa dyniowa, która mi nie wyszła. Potwierdzam, WODA Z PRZYPRAWAMI WYCHODZI. Próbuję ją jeszcze odparować, ale to totalna porażka.
NIE POLECAM.
Zmarnowany czas.