Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym. Pomidorowa? Inaczej!

Jak to jest z tą pomidorową? Kultowa zupa, którą każdy wspomina z czasów dzieciństwa i chyba nie znam osoby, która jej nie lubi. Podaję pomidorową w moim domu na wiele sposobów – na ciepło, ale też na zimno w formie chłodników. Robię z pomidorów zupy kremy, zupy z dodatkiem mięsa, ryb i całkowicie wegetariańskie. W mojej szafce kuchennej zawsze są produkty pomidorowe – najczęściej od Łowicza. Żelazną bazą kuchenną od lat jest u mnie zapas przecieru i przynajmniej dwie puszki pomidorów. Zawsze je mam, bo wtedy jestem pewna, że w dowolnej chwili mogę błyskawicznie ugotować smaczną zupę lub przygotować danie na bazie pomidorów. Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym łączy w sobie tradycyjny smak zupy pomidorowej, który wszyscy kochamy z lekko orientalną nutą. Podaję ją nietypowo, bo posypaną cieniutko pokrojoną, chrupiącą czerwoną cebulą, z mnóstwem siekanej kolendry. Do przygotowania tej zupy użyłam pomidorów krojonych bez skórki Łowicz, które są zanurzone w pysznym soku pomidorowym. Lubię je za to, że tuż po otwarciu puszki mam gotowe, obrane ze skórki i pokrojone dojrzałe pomidory bez względu na porę roku. Zawsze jestem pewna ich smaku i wysokiej jakości.

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz00

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz04

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym

[przepis]

średniej wielkości cebula

2 gałązki selera naciowego

3 ząbki czosnku

łyżka przyprawy curry

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki Łowicz

½ łyżeczki soli

4 łyżki oleju

250 g czerwonej soczewicy

dodatkowo:

mała czerwona cebula

200 ml mleka kokosowego

½ pęczka świeżej kolendry

[/przepis]

  1. Cebulę drobno posiekać.
  2. Selera pokroić w kostkę.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i czosnek.
  5. Dodać przyprawę curry i sól.
  6. Smażyć 4 minuty na małym ogniu, często mieszając.
  7. Dodać pomidory i smażyć razem jeszcze 5 minut. Soczewicę dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać 2 l wody. Ugotować do miękkości, dodać zawartość patelni z pomidorami. Dokładnie wymieszać i gotować razem jeszcze 10 minut. Na koniec doprawić mlekiem kokosowym. Zupę rozlać na talerze, posypać posiekaną świeżą kolendrą i cienko pokrojoną czerwoną cebulą. Smacznego :)

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz08

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz09

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz03

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz06

Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mmm…Kocham kombinację kolendry i mleka kokosowego. A próbowałaś kiedyś robić salmojero? Jak masz jakiś dobry przepis, to podeślij. Dla mnie lepsza niż gaspacho. Na lato jak znalazł…