Najlepsza zupa pomidorowa

17 października 2016, 18:53 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 48
Najlepsza zupa pomidorowa

No tak się składa, że przynajmniej raz w tygodniu musimy mieć w domu garnek gorącej zupy pomidorowej. Najlepszej na świecie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna. Ja zajadam wersję podstawową, bez dodatków. Najczęściej nalewam sobie ją po prostu do kubka. Czasem wrzucę kilka pokruszonych krakersów lub jakąś grzankę, albo kilka kostek sera. Moje dzieci lubią do zupy dodać łyżkę gęstej śmietany i koniecznie drobny makaron. Ale baza jest jedna, niezmienna i najlepsza na świecie. Prawdopodobnie w Twoim domu gotuje się pomidorówkę nieco inaczej, ale polecam Ci mój przepis do spróbowania :)

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_05

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_02

Najlepsza zupa pomidorowa

2 kg pomidorów

cebula

ząbek czosnku

2 średnie marchewki

1 ½ l bulionu

łyżeczka soli

2 łyżki masła klarowanego

  1. Pomidory umyć, naciąć, zalać wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekać.
  3. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło.
  5. Zeszklić cebulę z czosnkiem.
  6. Dodać marchewkę i sól.
  7. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  8. Wrzucić pokrojone pomidory, przesmażyć razem i zalać bulionem.
  9. Gotować 20 minut.
  10. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Smacznego :)

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_01

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

48 odpowiedzi na “Najlepsza zupa pomidorowa”

  1. Z makaronem w kształcie ryżu… ;)

  2. Ja z ryżem, mąż z makaronem i tylko świderki

  3. Aneta Gwiner pisze:

    tylko z makaronem… jak najcienszym :)

  4. Moja pomidorowa wg podobnego przepisu, poprostu przepyszna, ostatnio dodawałam też świeżo wyciskany sok z pomarańczy i domownicy zachwyceni. Naprawdę niezła.

  5. Dzisiaj była z makaronem

  6. Dzisiaj byla z makaronem – na wczorajszym rosole. Pomidorowke robię zazwyczaj na przecierze, ale zdarza się i na pomidorach (swiezych czy z puszki) czy nawet na soku pomidorowy

  7. Oj z makaronem niteczki, ale w moim domu rodzinnym jadło się też z ziemniakami ugotowanymi osobno, też pycha

  8. Szymon zje każda wersje makaron czy ryz -nie ma roznicy byleby była pomidorowa. To jedna z 3 zup, które zje ;)

  9. najchetniej bez ryżu i makaronu. No ale jeśli już z czymś to bezglutenowo ryż

  10. Ja z ryżem, córka z makaronem. Znam jednak ludzi, którzy jedzą ją z naleśnikami pokrojonymi w paseczki :)

  11. Z makaronem dla wszystkich,a ja czasem z kasza jaglana-probowaliscie?

  12. Dorota Polak pisze:

    Moja pomidorowe są dwie. Pierwsza to taka z dzieciństwa na wywarze z drobiu i warzyw, zabielana śmietana i koniecznie z makaronem. A druga bez wywaru mięsnego z duża ilością świeżych pomidorów bez skórki, bazylia. Po zagotowaniu miksuje i podaje z kleksem jogurtu. Bez makaronu ani ryżu. Jest gęsta i smakowita.

  13. Z ryżem i to gotowanym w zupie, co budzi oburzenie w całej rodzinie męża. :D

  14. makaronik…najlepiej penne mniammm

  15. Agata pisze:

    Kradnę przepis! :)

  16. 20 lat temu rozwiązałam problem moich synów: makaron ryżowy :-D

  17. Iza Pietrzak pisze:

    Z jaglanką, ziemniakami na wywarze z warzyw. Do tego świerze pomidory duszone na masełku, z czochem i cebulką. Obowiązkowo bazylia i cytryna. Mniam!!!

  18. tak jak Lawendowy Dom ale dodaję jeszcze do cebulki i czosnku 2czerwone papryki drobno pokrojone,,,lubimy z grzankami

  19. Makaron o kształcie ryżu :)

  20. Mój Mąż uważa, że ryż jest trujący, oprócz w pomidorowej. Dla mnie pomidorowa z serem :)

  21. U mnie nazywa się po prowansalsku, oprócz czosnku daję włoszczyznę startą na tarce albo mrożoną, pokrojoną w słupki, trochę ziół prowansalskich. Pomidory podobnie albo pelati z puszki poza sezonem pomidorowym, nie miksuję, zostawiam kawałeczki i makaron kokardki. Gęsta, smakowita pomidorowa podana z kleksem jogurtu lub gęstej śmietany ale nie koniecznie. Pycha! Spróbuję jednak i Twojego przepisu. :-)

  22. Asia Cyran pisze:

    jak dla mnie gęsta pomidorowa zagryzana kromką chlwba z masłem :)

  23. Śnieżka pisze:

    O tej porze, kiedy już nie ma gruntowych pomidorów, wykorzystuję gęste przeciery własnej roboty, a do mojej pomidorówki dodaję czosnek, bazylię, listki szpinaku i tortellini z serem. Dzieci uwielbiają pomidorówkę z „pierożkami” :)

  24. Ewa Jacoń pisze:

    Z ryżem lub lane kluseczki, mąż z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *