Jak zrobić domowy zakwas z buraków

7 grudnia 2015, 14:03 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta Wegetariańskie Zupy | 112
Jak zrobić domowy zakwas z buraków

Zakwas z buraków domowej roboty przyda się do przygotowania barszczu wigilijnego, który zyska ten niepowtarzalny, lekko kwaskowy smaczek. To też kopalnia witamin i mikroelementów, które szczególnie w okresie zimowym są bardzo potrzebne naszemu organizmowi. Dlatego warto zakwas wyprodukować w większej ilości, przelać do butelek, trzymać w chłodzie i popijać regularnie dla podniesienia odporności. A taki domowy zakwas jest pyszny, esencjonalny, ma cudowny kolor, więc to sama przyjemność. No i robi się go bardzo prosto. Buraki, które pozostają po produkcji zakwasu są to po prostu ukiszone buraki, które można zjeść w różnych zimowych sałatkach.

domowy-zakwas-z-burakow-przepis01_1

Domowy zakwas z buraków

2 kg buraków

6 ząbków czosnku

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

4 l przegotowanej, ciepłej wody

4 czubate łyżki soli

  1. Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plasterki. Użyłam do tego przystawki do robota kuchennego i praca poszła błyskawicznie.
  2. Do wyparzonego wcześniej słoja lub kamionkowego naczynia włożyć buraki, przekładając je czosnkiem, listkami i zielem.
  3. Rozpuścić sól w wodzie, zalać buraki.
  4. Przycisnąć z wierzchu talerzykiem obciążonym kamieniem, jeśli buraki wypływają.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-10 dni. Długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Mój zakwas był gotowy po 7 dniach. Wtedy należy przelać go do czystych, wyparzonych butelek i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, aby przerwać proces kiszenia.

domowy-zakwas-z-burakow-przepis03_1

Przepis na klasyczny barszcz wigilijny za na zakwasie znajdziecie tu.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

112 odpowiedzi na “Jak zrobić domowy zakwas z buraków”

  1. Mirka Szenbek pisze:

    Ja robię zakwas, nie tylko od święta :) Jest cudowny :) Ten na święta już zlałam do słoja :)

  2. Z 2kg ile barszczyku wyjdzie ?

  3. Takze robię i pijemy dla zdrowia:)

  4. Pytam,kiedy Ty masz na to czas;-)))

  5. Kasia Err pisze:

    u mnie tez juz czeka w lodowce :)

  6. Ewa Łuków pisze:

    Ja mam jeszcze z ubieglego roku. Na samą górę dolewam troszke oliwy zeby sie lepiej zakonserwował:)

  7. Witam a jeśli będę robiła w słoiku to można go zakręcić czy raczej gaza przykryć

  8. Aga Sz pisze:

    Ja! Miałam szukać przepisu, spadłaś mi z nieba…❤️

  9. Zgłaszam się! Na świeta będzie grzybowa, ale zakwasu sobie nie odmówię :-)

  10. Mała Sztuka pisze:

    o własnie musze zakwas zrobić

  11. Mam pytanko. Na jaka ilośc barszczu wystarczy taka ilośc zakwasu nijak długo moze stać pozniej w lodowce? Pozdrawiam

  12. Świetne pomysły, ciekawe i całkiem do wykorzystania przepisy! Super :)

  13. Ja robiłam rok temu, barszcz wyszedł wspaniały:), w tym roku powtórka:)

  14. BARDZO nie lubię :P ale sok z buraka owszem :D

  15. Monika Zbiega pisze:

    U mnie właśnie wstawiony i teraz tylko czekamy…. :) mniammmm

  16. Ewa Lebiocka pisze:

    ja zrobiłam już i popijam sobie, jest pyszny
    dodaje zawsze cebule, wzbogaca smak… pychotka :D
    zaraz robię kolejny :D… będzie na święta ;)

  17. U mnie to stały bywalec kuchni, a na Wigilię to już obowiązkowo :)

  18. A ja mam pytanie ile czasu można go przechowywać, bo mój mąż lubi przesadzać i ukisić 10 kg buraków :) stoją juz tydzień o teraz nie wiemy czy zużyć natychmiast czy trochę przetrwa ?

  19. Kochana, czytasz w moich myślach! Czas poszukać dobrych buraków i do dzieła!

  20. Marta pisze:

    Zakwas znamy, popijamy:) A ja zupełnie z innej beczki – skąd u Przecudnej Urody Blogerki urocze kubeczki? Uśmiechy:)

  21. Ja też robię, ale około 7 dni przed świętami nastawiam . :)

  22. Magda Pilska pisze:

    i już kilka butelek wychlałam w tym roku :D

  23. Werka pisze:

    Pani Beatko, mam 5litrowy słój z kranem zamykany na wek – czy po skumulowaniu w nim składników powinnam go zostawić „niedomkniętego”, żeby dochodziło powietrze, a jednocześnie buraki były pod wodą, czy może zupełnie otworzyć i przykryć tylko gazą? I czy ten kranik w niczym nie przeszkadza?

  24. zakwas nastawiony – dzięki za przepis

  25. Może to głupie pytanie, ale robię taki zakwas pierwszy raz w życiu, kiedy będę wiedziała, że trzeba przerwać kiszenie i przelać zakwas do butelek? Jak dobrze zrozumiałam, to na początku przykrywamy słoiki gazą? Wczoraj nastawilam swoje pierwsze buraki i szczelnie je zamknęłam pokrywkami. Teraz dopiero odczytałam, że zamykamy szczelnie dopiero później i już je pootwieralam. Dziękuję za przepis ☺.

  26. Podobno do zakwasu dodaje się skórkę chleba, a w przepisie tego nie ma. Czy można robić bez skórki? Pytam, bo robię zakwas pierwszy raz :P

  27. Kaasiad pisze:

    A na moim po tygodniu pojawiła się pleśń 😢. Nie wiem, co zrobiłam źle 😞.Dziś próbuje jeszcze raz ☺

  28. madzialenalub pisze:

    Nastawiłam tydzień temu, dzisiaj wielka próba, bo to mój pierwszy zakwas (dotąd barszczyk gotowałam na pieczonych burakach). W smaku przepyszny, ale kolor ma taki wypłowiały… Buraczki też szaro- bure :( Co może być powodem?

  29. […] Przepis na kwas z buraków i kiszone buraki znajduje się tu. […]

  30. […] szklanka kwasu z buraków – przepis tu […]

  31. Próbowałam zrobić: ocet jabłkowy,się nie udał; nalewkę pigwową, jest średnio; buraki?hmm może się uda?! :-/

  32. Jakie piękne kubeczki? Można wiedzieć, gdzie nabyte?

  33. Sylwia Sylwia pisze:

    A mozna to w garnku zwyklym trzymac??

  34. Właśnie wczoraj zakupiłam buraki na zakwas, miże uda sie dzisiaj wstawić do słoja :-)

  35. Ela Cieśla pisze:

    witam, a kiedy wiadomo, że zakws jest juz gotowy? Po raz pierwszy będę w tym roku robić… :)

  36. Mój już zlany do butelek

  37. Zrobione przedwczoraj,uwielbiam!

  38. ja robię go na okrągło, odkąd pierwszy raz pojawił się na blogu, nie tylko na Święta

  39. Paulina Ber pisze:

    Hehe a ja w tym szklanym dzbanie zamiast zakwasu.. iglaste cudeńko ;-)

  40. Ja nie używam soli, tylko skórki od chleba razowego

  41. Kamila Boszcz pisze:

    No wlasnie, czemu bez chleba?

  42. Ehhhh już mi drugi spleśniał…

  43. Dorota Oczko pisze:

    Zrobione :-) Dziękuję za przypomnienie !

  44. O….Właśnie miałam szukać przepisu na buraczany zakwas. Jeszcze nigdy nie robiłam barszczu z zakwasem. Dzięki….

  45. Syl loves pisze:

    ja nastawiam caly rok raz w tygodniu, pijemy bo to super probiotyk :-)

  46. Nina Devox pisze:

    Dziewczyny, ja tez dosc czesto nastawiam zakwas, ale potem pije go w dosc szybkim czasie, zeby sie nie zepsul. Jak dlugo wg Was moze on postac w lodowce?

  47. Witam -zrobiłam już zakwas tyle tylko, że w przepisie zamiast soli była łyżeczka cukru.
    Dzisiaj chciałam rozlac do butelek ale…przerazil mnie kolor tego zakwasu -brązowy. Smakuje bez zastrzeżeń ale..
    chciałbym taki książkowy kolor- prawdziwie buraczany.
    Co zrobiłam nie tak?POMOCY
    To mój pierwszy w życiu zakwas i…nici z tego.
    Pozdrawiam.

    • Kolor brązowawy zdarza się – jest to chyba trochę zależne od gatunku buraków. I nie można zapominać aby trzymać zakwas z dala od światła słonecznego. Jeśli nie masz ciemnego miejsca, lepiej robić kwas w naczyniu nieprzezroczystym. Co do przypraw to są możliwe różne wersje – najlepiej wypracować swoją własną.

    • Zakwas zrobiłam w kamionkowym garnku(przywiozłam go z Polski) i tak mnie wzięło na takie babcine smakołyki. Teraz zamierzam zmierzyć się z żurkiem.
      Trzymajcie za mnie kciuki.
      Dziękuję za pomoc.

  48. Żeby przerwać proces fermentacji, najlepiej zakwas przecedzić, słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Ja jednak wolę robić małe ilości i co parę dni nastawiać nowe porcje. Aha, i najbardziej pasuje mi zakwas z odmiany buraków o podłużnym kształcie.

  49. Hanna Feller pisze:

    Co roku tobie… Tyle że na Wielkanoc..

  50. Barbara Żak pisze:

    Jak zrobię jutro to zdążę?

  51. pomocy. jeśli dziś nastawię to dam radę zrobić z zakwadu barszcz dzień przed wigilią? :) z góry dzięki za odp. Życzę Wam spokojnych Świąt!

  52. Właśnie zlałam do butelek Jest pyszny

  53. […] To ten rodzaj zupy, który wystarcza za cały obiad. Nie powinno w nim zabraknąć ziemniaków pokrojonych w kostkę i fasoli. Dodaję też podduszoną na maśle kapustę włoską, no i oczywiście pokrojone w słupki warzywa takie jak marchewka, pietruszka i buraki. Barszcz zaprawiam kwasem z buraków, na który przepis znajdziesz tu. […]

  54. marzena pisze:

    Zrobiłam i jak zawsze na powierzchni pokazała się pleśń ,co robie nie tak?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *