Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu

Kremowa, łagodna, ale z charakterem, rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów, z pysznym dodatkiem w postaci zamarynowanego wcześniej i podsmażonego tofu. Do tego garść świeżej kolendry i mamy oto w prosty sposób coś, co nieskromnie mogę nazwać niebem w gębie ;) Kto ma ochotę na miseczkę takiego przysmaku, niech się zabiera do roboty.

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis11

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis12

Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu

[przepis]

400 g marchewki

150 g batatów

cebula

3 ząbki czosnku

1 1/2 łyżeczki soli

łyżka przyprawy curry

łyżeczka nasion kolendry

łyżeczka kminu rzymskiego

łyżeczka wędzonej papryki

sok z połowy limonki

4 łyżki oleju

250 g tofu naturalnego

dodatkowo:

olej do smażenia

świeża kolendra

[/przepis]

  1. Marchewkę i bataty obrać, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Do moździerza włożyć obrany czosnek, dodać sól, curry, kolendrę, kmin rzymski i wędzoną paprykę.
  4. Przyprawy rozetrzeć na papkę, dodać sok z limonki i olej, energicznie wymieszać.
  5. Tofu pokroić w kostkę o boku ok. 1 1/2 cm.
  6. Przełożyć do miski, dodać łyżkę przygotowanej wcześniej mieszanki przyprawowej, wymieszać i odstawić.
  7. Rozgrzać garnek z grubym dnem. Przełożyć do niego pozostałą mieszankę przyprawową oraz cebulę.
  8. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
  9. Dodać marchewkę i bataty, chwilę razem przesmażyć, zalać litrem wody.
  10. Zupę zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw, czyli ok. 40 minut.
  11. W tym czasie podsmażyć zamarynowane wcześniej tofu na złoto.
  12. Posiekać kolendrę.
  13. Gdy warzywa będą już miękkie, zestawić zupę z ognia i zmiksować na krem.
  14. Przelać do talerzy, dodać usmażone tofu, posypać kolendrą i od razu podawać.

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis10

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis13

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *