Kremowa, łagodna, ale z charakterem, rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów, z pysznym dodatkiem w postaci zamarynowanego wcześniej i podsmażonego tofu. Do tego garść świeżej kolendry i mamy oto w prosty sposób coś, co nieskromnie mogę nazwać niebem w gębie ;) Kto ma ochotę na miseczkę takiego przysmaku, niech się zabiera do roboty.
Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu
[przepis]
400 g marchewki
150 g batatów
cebula
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
łyżka przyprawy curry
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka wędzonej papryki
sok z połowy limonki
4 łyżki oleju
250 g tofu naturalnego
dodatkowo:
olej do smażenia
świeża kolendra
[/przepis]
- Marchewkę i bataty obrać, pokroić w kostkę.
- Cebulę drobno posiekać.
- Do moździerza włożyć obrany czosnek, dodać sól, curry, kolendrę, kmin rzymski i wędzoną paprykę.
- Przyprawy rozetrzeć na papkę, dodać sok z limonki i olej, energicznie wymieszać.
- Tofu pokroić w kostkę o boku ok. 1 1/2 cm.
- Przełożyć do miski, dodać łyżkę przygotowanej wcześniej mieszanki przyprawowej, wymieszać i odstawić.
- Rozgrzać garnek z grubym dnem. Przełożyć do niego pozostałą mieszankę przyprawową oraz cebulę.
- Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dodać marchewkę i bataty, chwilę razem przesmażyć, zalać litrem wody.
- Zupę zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw, czyli ok. 40 minut.
- W tym czasie podsmażyć zamarynowane wcześniej tofu na złoto.
- Posiekać kolendrę.
- Gdy warzywa będą już miękkie, zestawić zupę z ognia i zmiksować na krem.
- Przelać do talerzy, dodać usmażone tofu, posypać kolendrą i od razu podawać.
Komentarze
Podgrzewaj idę:-)
Ok, już nalewam!
Wygląda SMAKOWICIE :D ale będę mogła za miesiąc , na razie „chude” warzywka :D smacznego :D
Tobie też smacznego, pozdrawiam serdecznie <3
Lawendowy Dom
Nalewaj Beatko:)już czuję jej zapach:)
:)))
Beatko tofu nie przełknę ale mysle że z grzankami będzie tak samo dobre, prawda?
Oczywiście Anetko. Tu tofu smakuje doskonale dzięki aromatycznej marynacie, ale grzanki będą doskonałe :)
Fajnie że jest duuużo czosnku inaczej byłoby za słodko a takjest pysznie!
To jest zupa z charakterem :)
Jakie ładne kolory :) Nawet patrząc tylko na zdjęcie można się rozgrzać :)
Masz rację :) Te kolory od razu wywołują uśmiech na mojej twarzy :) Miłego dnia!
Zrobię sobie dziś :)
Doskonały wybór :)
Już mi ślinka cieknie :P. Dziękuję za inspirację <3
Apetycznie wyglada…<3
Robię jutro dla córy i siebie !!! <3 Brzmi super!
A na ile osób ta zupka?
Pozdrawiam
Gosia :)
5 średnio głodnych ;)
My też :-)
Wyrzuciłam z przepisu tofu i dodałam mleczko kokosowe zamiast części wody. Cudna!