Szybka, prosta w przygotowaniu i niebywale pyszna – taka jest właśnie zupa krem ze szparagów. Do zupy używam zazwyczaj szparagów białych. Główki, które są bardzo delikatnie, dorzucam do garnka w ostatniej chwili, żeby się nie rozgotowały. Smacznego :)
Zupa krem ze szparagów z chrupkami
[przepis]
pęczek białych szparagów
300 g ziemniaków
50 g masła
1 l bulionu warzywnego
4 kromki czerstwego chleba
1/2 pęczka dymki
100 g parmezanu
sól
[/przepis]
- Szparagi i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, szparagi w kawałki, główki odłożyć na bok.
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki, dodać szparagi, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Następnie wrzucić główki i gotować jeszcze 5 minut.
- Główki szparagów wyłowić, a resztę zmiksować na krem.
- Do blendera włożyć pokrojony chleb, dymkę i parmezan. Zmiksować na kruszonkę .
- Zupę rozlać do talerzy, na wierzchu ułożyć główki szparagów, posypać kruszonką i od razu podawać.
Komentarze
U mnie krem z zielonych. A pomysł na kruszonkę kradnę:)
Smacznego Aniu :)
O tak! Ja też podkradam kruszonkę ;-) Miłego dzionka :-)
Miłego Edytko i przyjemnego chrupania :)
O Ty! Znowu smaka robisz… Niedługo obarczę Cię winą za moje boczki :P
Aniu, obarczaj :))))
Wspaniała zupka! Uwielbiam kremy <3
Smacznego :)
Pyszna! A kwiatki jakie?
A wiesz, że nie wiem :) Może któraś z dziewczyn rozpozna?
Lawendowy Dom czy to te https://www.google.pl/imgres?imgurl=https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Illustration_Gagea_lutea0.jpg&imgrefurl=https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%25C5%2582o%25C4%2587_%25C5%25BC%25C3%25B3%25C5%2582ta&h=2471&w=1518&tbnid=dtcb_hCAfSMBiM:&tbnh=186&tbnw=114&docid=m3kAs0Ci8ycpTM&itg=1&client=opera&usg=__WufoagFy0guoH-Ma66qccyrqXA8=
a zupa wygląda baaardzo apetycznie :) no i ta kruszonka :) :) :)
Anna, już sobie przypomniałam, to czosnek ozdobny z mojego ogródka :)
Musze sprobowac bardzo wiosennie wyglada nawet w szary I zimny dzien
Właśnie gotuję.
Dziś dokładnie taką jedliśmy, tylko zamiast grzanek były płatki migdałowe podprażone na patelni i parmezan :) Pyyycha.
Parmezan? Co ja jadłam wcześniej??? Muszę spróbować :-)
Mniam…co tu zajrzę to znowu nabieram apetytu…
:) czytasz w myślach -wczoraj dostałam w prezencie szparagi i dziś chciałam szukać przepisu na krem :)
Spróbuję zrobić z batatami :-)
skusiłam się i ja :D pychota, dzięki za inspirację <3 :D
cudo! muszę pokazać u siebie :)
zrobiłam, wyszła genialna!