Mój chłodnik z botwinki ma wyrazisty smak dzięki temu, że dodaję do niego domowy kwas z buraków. To zupa, którą latem uwielbiam. Jej charakterystyczny smak i chrupiące dodatki to idealne połączenie na upały. W wersji tradycyjnej zupę można zabielić kwaśną śmietaną. Dla osób unikających laktozy proponuję śmietanę wegańską, na którą przepis znajdziesz tu. Chłodnik doskonale smakuje z ziemniakami z wody, z grzankami lub dla mniej ortodoksyjnych, z dodatkiem jajka na twardo.
Chłodnik z botwinki wersja wegańska
[przepis]
pęczek botwinki
ząbek czosnku
1 ½ łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz
2 szklanki bulionu warzywnego
szklanka kwasu z buraków – przepis tu
5 ogórków gruntowych
½ pęczka rzodkiewek
szklanka wegańskiej śmietany -przepis tu
[/przepis]
- Botwinkę umyć, osuszyć, drobno pokroić.
- Czosnek posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić botwinkę i czosnek.
- Smażyć 3 minuty, cały czas mieszając.
- Wlać bulion i kwas, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
- Zupę schłodzić.
- Ogórki i rzodkiewki pokroić.
- Przelać zupę na talerz, dodać śmietanę i warzywa. Smacznego :)
Komentarze
Biorę! Wygląda niezwykle apetycznie…
I bardzo dobrze! Już posyłam świeżutką porcję do Ciebie Kochana!
Też biore ☺ pysznie wyglada, a ten kolor!
Dobra, dla Ciebie też starczy :)
(y)
Kocham… to już wiem co będzie jutro na obiadek
Uwielbiam ten kolor fioletowy :)
uwielbiam