Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Chłodnik z botwinki wersja wegańska

Mój chłodnik z botwinki ma wyrazisty smak dzięki temu, że dodaję do niego domowy kwas z buraków. To zupa, którą latem uwielbiam. Jej charakterystyczny smak i chrupiące dodatki to idealne połączenie na upały. W wersji tradycyjnej zupę można zabielić kwaśną śmietaną. Dla osób unikających laktozy proponuję śmietanę wegańską, na którą przepis znajdziesz tu. Chłodnik doskonale smakuje z ziemniakami z wody, z grzankami lub dla mniej ortodoksyjnych, z dodatkiem jajka na twardo.

chlodnik-z-botwinki-wersja-weganska_2

chlodnik-z-botwinki-wersja-weganska_3

Chłodnik z botwinki wersja wegańska

[przepis]

pęczek botwinki

ząbek czosnku

1 ½ łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

2 szklanki bulionu warzywnego

szklanka kwasu z buraków – przepis tu

5 ogórków gruntowych

½ pęczka rzodkiewek

szklanka wegańskiej śmietany -przepis tu

[/przepis]

  1. Botwinkę umyć, osuszyć, drobno pokroić.
  2. Czosnek posiekać.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić botwinkę i czosnek.
  4. Smażyć 3 minuty, cały czas mieszając.
  5. Wlać bulion i kwas, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupę schłodzić.
  7. Ogórki i rzodkiewki pokroić.
  8. Przelać zupę na talerz, dodać śmietanę i warzywa. Smacznego :)

chlodnik-z-botwinki-wersja-weganska_4

chlodnik-z-botwinki-wersja-weganska

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *