Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem

Tą zupą poczęstowała mnie ostatnio moja siostra. Nie spodziewałam się po zupie marchewkowej jakiś specjalnych doznań smakowych, okazała się jednak doskonała i dlatego poelcam Wam ją dziś, w ten piękny, zimowy dzień.

zupa imbirowo-marchwiowaZupa marchewkowa z imbirem

500 g marchewek

100 g ziemniaków

100 g masła

1/2 pora

2 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy curry

1/2 łyżeczki cynamonu

kawałek imbiru

200 ml mleka kokosowego

sól

świeża kolendra

Marchewkę i ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać sól, ugotować do miękkości. Pora pokroić. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić pora, zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, curry, starty na małych oczkach imbir i cynamon. Smażyć przez minutę, przełożyć do garnka z ugotowanymi warzywami, dodać mleko kokosowe, zagotować. Zdjąć z ognia, zmiksować na krem. Przed podaniem posypać obficie świeżą kolendrą.

zupa imbirowo-marchwiowa2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To wspaniały przepis na zupę i ten kolor. Ja przepadam za zupami :)
Mam tylko małe ale … por nie jest warzywem rozgrzewającym. Proponuję zamienić pora na cebulę lub seler (lub jego zieloną nać) w celu uzyskania intensywnego smaku bulionu.
Pozdrawiam. Szkat