Domowy zakwas na żurek ma kwaskowy, wyrazisty smak z wyraźną nutą czosnku. Można oczywiście kupić gotowca w warzywniaku lub na bazarku, ale radocha z produkcji własnego żurku jest nie do opisania, więc warto spróbować :) Co może pójść nie tak? Zakwas lubi ciepło, inaczej będą kłopoty. I to jest najważniejszy punkt całej zabawy. Reszta jest banalnie prosta. To zaczynamy zabawę?
Domowy zakwas na żurek
[przepis]
100 g mąki żytniej razowej
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
500 ml ciepłej wody
[/przepis]
- Do słoja lub kamionkowego garnka włożyć wszystkie suche składniki.
- Zalać ciepłą wodą, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
- Co jakiś czas zamieszać i sprawdzać, czy nie jest mu za zimno (serio).
- Gdy zakwas zacznie przyjemnie pachnieć i lekko „pracować” na powierzchni, to znaczy, że jest gotowy.
- Zlać go do butelki, zakręcić i trzymać w lodówce do momentu użycia.
Po przespis na doskonały żurek zapraszam tu.
Komentarze
W jak ciepłym miejscu ma stać? czy wystarczy że na półce kuchennej w temp.23 stopni.
Pani Beatko, czy może być mąka żyta typ 720? Pozdrawiam :-)
ząbki czosnku w całości? :)
pomyłka, przepraszam :)
Pani Beatko, czy może być mąka żyta typ 720?
Będę nastawiać w przyszłym tygodniu :) Przyda się <3
Oczywiście :) Ja też już planuję :)
Przepis 'spadł’ mi z Lawendowego Domu jak z nieba :) Zakwas nastawię już jutro. Dziękuję ;)
Andrzej Madry ?
Haha juz pędzę do kuchni
Gosia Be robilas z tego przepisy?Planuje zrobic Ten zakwas
mniej wiecej, ale ja robie „szybciej”, bo zawsze dodaje lyzeczke zakwasu chlebowego :)
A właśnie dzisiaj myślałam, że trzeba poszukać przepisu na świąteczny żurek…to już mam
Czekam na Twój przepis na świąteczny żurek Beato☺!
Mówisz, masz ;) http://lawendowy-dom.com.pl/zurek-wegetarianski-na-zakwasie-domowym/
Bardzo dziękuję 😉
Niedawno ciebie poznałam ale super kontakt :). Czy wiesz może jak zrobić zakwas bezglutenowy ? Jakiej maki użyć?
dziekuje za przepisy na Swieta Bozego Narodzenia tez od Pani bralam przepisy wszystko wyszlo pysznie teraz rowniez drukuje… Pozdrawiam :)
Właśnie nastawiłam :)barszczyk czerwony wychodzi mi fajny…ciekawa jestem jak mi się uda żurek:)pozdrowionka:)
Nastawilam zakwas w poniedziałek wg Twojego przepisu z nadzieją wielka, że zrobię barszcz. Niestety, wydaje się, że zakwas naprawde lubi ciepło, a u mnie w kuchni ok.15C, więc nie rośnie. Wynoszę go na słoneczko w ciągu dnia, ale nie fermentuje. Potrzymam go jeszcze troszkę. Nie mam jednak problemu z zakwas em buraczanym, kimchi czy kiszona kapustą. Pozdrawiam serdecznie
Aniu, obawiam się, że 15 st. nie wystarczy. Tak jak pisałam, on potrzebuje ciepełko, żeby ruszyć.
Ja mam ten sam problem juz 5 dzien i nawet nie zaczął pracować stoi cały czas na kaloryferze i nic :(
ząbki czosnku w całości?