• Kuchnia | Przepisy | Zupy

    Machi ka salan, czyli ryba lubi pływać

    Mam za sobą doprawdy pracowite lato. Wiele nowego szykuje się w Lawendowym Domu, o czym na pewno będę Was informować na bieżąco. Dziś kilka migawek z ostatnich naszych poczynań, tym razem w cudownej restauracji Buddha w Warszawie. Tytułowa ryba pływa w aksamitnym, piekielnie ostrym i niezwykle aromatycznym sosie. Przedstawiam Wam przepis, który dostałam od Marty… Czytaj dalej Machi ka salan, czyli ryba lubi pływać

  • Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Zupy

    Krem z porów z bazyliowymi chipsami

    Kremowa zupa ze świeżo mielonym pieprzem i chrupiącą bazylią. Podaję ją zazwyczaj z grzankami, choć wczorajsza maca też by tu pasowała. Potrzebne będą: 4 pory pozbawione zdrewniałych, zielonych części 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1/2 sera typu camembert (użyłam lekkiej wersji z linii Linessa dostępnej w Lidlu) Pory… Czytaj dalej Krem z porów z bazyliowymi chipsami

  • Kuchnia | Przepisy | Zupy

    Tajska. Zupa z krewetkami.

    Potrzebny będzie duży garnek. Nie ma się co bawić w małe rondelki, tylko na spróbowanie. Ta zupa uzależnia. Jest lekka, aksamitna i niezwykle smaczna. Robi się właściwie błyskawicznie, choć lista składników może zniechęcić debiutantów. Gotowi? To do roboty! Zaczynamy od pasty, która wypełni Wasz dom niebiańskim aromatem. Przedtem jednak nalejcie do garnka ok. 3 litrów… Czytaj dalej Tajska. Zupa z krewetkami.

  • Kuchnia | Przepisy | Zupy

    Leszta czorba

    To zupa z tajemnicą. Jadłam ją po raz pierwszy pewnego upalnego lata w Bułgarii, jakieś 20 lat temu. Powiem Wam w sekrecie, nie wiem, czy za sprawą owej zupy, czy też miały tu swój wpływ zupełnie inne czynniki, ale pamiętne lato postawiło moje życie na głowie. Ale nie o tę tajemnicę mi chodzi. Zupa jest… Czytaj dalej Leszta czorba