• Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Zupy

    Krem z porów z bazyliowymi chipsami

    Kremowa zupa ze świeżo mielonym pieprzem i chrupiącą bazylią. Podaję ją zazwyczaj z grzankami, choć wczorajsza maca też by tu pasowała. Potrzebne będą: 4 pory pozbawione zdrewniałych, zielonych części 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1/2 sera typu camembert (użyłam lekkiej wersji z linii Linessa dostępnej w Lidlu) Pory… Czytaj dalej Krem z porów z bazyliowymi chipsami

  • Kuchnia | Przepisy | Zupy

    Tajska. Zupa z krewetkami.

    Potrzebny będzie duży garnek. Nie ma się co bawić w małe rondelki, tylko na spróbowanie. Ta zupa uzależnia. Jest lekka, aksamitna i niezwykle smaczna. Robi się właściwie błyskawicznie, choć lista składników może zniechęcić debiutantów. Gotowi? To do roboty! Zaczynamy od pasty, która wypełni Wasz dom niebiańskim aromatem. Przedtem jednak nalejcie do garnka ok. 3 litrów… Czytaj dalej Tajska. Zupa z krewetkami.

  • Kuchnia | Przepisy | Zupy

    Leszta czorba

    To zupa z tajemnicą. Jadłam ją po raz pierwszy pewnego upalnego lata w Bułgarii, jakieś 20 lat temu. Powiem Wam w sekrecie, nie wiem, czy za sprawą owej zupy, czy też miały tu swój wpływ zupełnie inne czynniki, ale pamiętne lato postawiło moje życie na głowie. Ale nie o tę tajemnicę mi chodzi. Zupa jest… Czytaj dalej Leszta czorba

  • Dieta | Dzieci | dzieci w kuchni | Kuchnia | Przepisy | Zupy

    Jej Wysokość Dynia…

    Dynia to bardzo fotogeniczna bestia. Jak na nią nie spojrzeć, zawsze wygląda dobrze. Ciepła dyniowa zupa posypana świeżo startym parmezanem to dla mnie kwintesencja jesieni. Robi się ją banalnie prosto. Do garnka wrzućcie kilka obranych i pokrojonych w kostkę (niezbyt małą) ziemniaków, do tego Jej Wysokość. Zalać to trzeba bulionem, posolić i gotować, aż warzywa… Czytaj dalej Jej Wysokość Dynia…