Kremowa zupa ze szparagów ma cudownie głęboki zielony kolor, aksamitną konsystencję i niezwykły ziołowy aromat. Aby go podkreślić, do zupy dodałam pokrojony w kostkę ser Tartare Ziołowy Przylądek. Cudowne danie na słoneczne majowe popołudnie. Ma jeszcze tę zaletę, że przygotowuje się je niezwykle prosto. Zanim użyjesz szparagów do zupy, umyj je i odłam zdrewniałe końcówki.
Jeśli szparagi mają twardą skórkę, obierz je dodatkowo obieraczką do warzyw. Przed gotowaniem koniecznie odłam główki i tylko chwilę podduś. Są bardzo delikatne i smaczne. Dorzuć je na sam koniec, gdy zupa już będzie zmiksowana.
Doskonała zupa z zielonych szparagów z serem
[przepis]
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 pęczki zielonych szparagów
150 g szpinaku
3 łyżki masła klarowanego
1 bulionu warzywnego
ser Tartare Ziołowy Przylądek
kilka listków świeżej mięty i bazylii
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
[/przepis]
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać ze skórki.
- Odłamać główki i odłożyć, resztę pokroić w kawałki.
- Szpinak dokładnie umyć i posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek.
- Smażyć na małym ogniu często mieszając, aż cebula się zeszli.
- Dodać główki szparagów, dusić je z cebulą ok. 5 minut.
- Wyjąć główki na talerz. Do garnka dodać pokrojone szparagi i szpinak. Przesmażyć razem ok. 3 minuty, zalać gorącym bulionem, gotować 20 minut. Zupę zmiksować na krem. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 3 minuty. Miętę i bazylię drobno posiekać. Wsypać do zupy. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ser Tartare pokroić w kostkę. Zupę przelać do miseczek, dodać ser. Podawać z bagietką.
Komentarze
Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.
great work
تصميم مواقع
good job Beautiful! :)
حراج السيارات
mam dwa pęczk i zastanawiałam się co z nimi zrobić :) wczoraj w lidlu pęczek za 4.90 – istny szał :)
Dominika, jeśli mogę coś sugerować, to zupka jest świetna :)
zrobię 😊
Oj robiłam ostatnio pierwszy raz zupę ze szparagów z fetą i koperkiem .Super danie i nawet mój mąż od „schabowego ” stwierdził że jest ok.polecam
Pozdrowienia dla męża i dla Ciebie Magda!
Mniam, mniam :) muszę zrobić
w Lidlu 5-6zł, na bazarze 10 :o
Czyli da się znieść :)
Ja w Poznaniu kupiłam po 3 zł :) w tym szale szczęścia wzięłam od razu 4 pęczki :)
Super cena, nie dziwię się :)
O ja zrobiłam swój krem rano .. Już dawno po obiedzie
U mnie niestety 9,90
u mnie po 5,50
U mnie 8,9 zloty :(