Ja już pewnie to mówiłam, ale co mi tam, mogę powtórzyć – upiecz sobie buraki!. Takie wyszorowane, w skórce włóż do piekarnika i piecz, aż będą miękkie. A dlaczego się tak przy tych burakach uwzięłam? Bo taki burak to ratuje zimą z niejednej opresji. Można go sobie włożyć do kanapki np. z pieczoną lub wędzoną rybą, można go zmiksować na pyszną zupę krem, albo można z niego zrobić najsmaczniejszą na świecie zimową sałatkę i zabrać do pracy na drugie śniadanie Taka sałatka prezentuje się pięknie, w dodatku wspaniale syci. Jeśli dodatkowo zabierzesz ze sobą niewielki słoik gęstej, aromatycznej, rozgrzewającej zupy z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego, przesmażonego tofu, to głód i spadek energii poza domem Ci nie straszny. No bo już dawno ustaliliśmy, że w pracy można jeść smacznie i zdrowo, tylko trzeba to sobie wcześniej zaplanować.
Najważniejsza jest organizacja
- Dzień wcześniej ugotuj zupę z marchewki i batatów oraz przygotuj tofu. Dokładny przepis na zupę znajdziesz tu. Jest to zupa, którą przygotowuje się błyskawicznie i spokojnie można ją sobie zrobić na dwa dni. Wystarczy ją w pracy podgrzać i od razu człowiekowi robi się w brzuchu i nie tylko przyjemniej :)
- Dzień wcześniej upiecz buraki, obierz granat, umyj sałatę, przygotuj sos do sałatki.
- Tuż przed wyjściem włóż do pojemnika liście sałaty, pokrojone buraki, nasiona granatu, dodaj pokruszony ser i sos. Jeśli nie chcesz lub nie możesz z względów międzyludzkich, to pomiń w składnikach cebulę.
Zimowa sałatka z pieczonych buraków
[przepis]
sałatka:
upieczony w skórce burak średniej wielkości
50 g sera koziego lub fety
ziarna wyłuskane z połowy granatu
kilka listków rzymskiej sałaty
sos:
łyżeczka musztardy gruboziarnistej
łyżeczka miodu
łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
[/przepis]
- Do pudełka włożyć sałatę.
- Buraka pokroić w plasterki lub cząstki. ułożyć na sałacie.
- Dodać pokrojony w kostkę ser.
- Całość posypać granatem i ew. dodać kilka plasterków cebuli.
- Przygotować sos. Energicznie utrzeć musztardę i miód.
- Następnie stopniowo dolewać oliwę, nie przerywając ucierania.
- Na koniec wlać z cytryny. Wymieszać i polać sałatkę. Smacznego!
Komentarze
Beata :) Najchętniej wszystko :)
Buraczki akurat były na obiad uwielbiam
A zupkę bardzo chętnie na jakis brzydszy dzien ;)
Buraczki moja miłość :))) A zupkę polecam. Bardzo polecam!
Na pewno wypróbuje przepis :)
Beata MISTRZ!!! uwielbiam Twoje posty, Twoją kuchnię :-)
Ale mi miło, dzięki dziewczyno!
Na bogato <3
<3 <3 <3
Przypadkiem mam ugotowane buraki! Dzieki za pomysl
Bataty jedliśmy wczoraj, a buraczki też uwielbiamy więc przepis jest dla nas :) brakuje nam tylko tego slicznego widelca, gdzie można takie kupić?
Wszystko pieknie wyglada
Ja do pieczonych buraczków daję rukolę, ser feta, ziarna słonecznika, cebulkę czerwoną i sos miodowo musztardowy. Też wychodzi pysznie