Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie | Zupy

Wegetariański zimowy lunch box. Jedz smacznie w pracy

Ja już pewnie to mówiłam, ale co mi tam, mogę powtórzyć – upiecz sobie buraki!. Takie wyszorowane, w skórce włóż do piekarnika i piecz, aż będą miękkie. A dlaczego się tak przy tych burakach uwzięłam? Bo taki burak to ratuje zimą z niejednej opresji. Można go sobie włożyć do kanapki np. z pieczoną lub wędzoną rybą, można go zmiksować na pyszną zupę krem, albo można z niego zrobić najsmaczniejszą na świecie zimową sałatkę i zabrać do pracy na drugie śniadanie Taka sałatka prezentuje się pięknie, w dodatku wspaniale syci. Jeśli dodatkowo zabierzesz ze sobą niewielki słoik gęstej, aromatycznej, rozgrzewającej zupy z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego, przesmażonego tofu, to głód i spadek energii poza domem Ci nie straszny. No bo już dawno ustaliliśmy, że w pracy można jeść smacznie i zdrowo, tylko trzeba to sobie wcześniej zaplanować.

lunch-box-jedz-smacznie-w-pracy-przepis_01

Najważniejsza jest organizacja

  • Dzień wcześniej ugotuj zupę z marchewki i batatów oraz przygotuj tofu. Dokładny przepis na zupę znajdziesz tu. Jest to zupa, którą przygotowuje się błyskawicznie i spokojnie można ją sobie zrobić na dwa dni. Wystarczy ją w pracy podgrzać i od razu człowiekowi robi się w brzuchu i nie tylko przyjemniej :)

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis11

  • Dzień wcześniej upiecz buraki, obierz granat, umyj sałatę, przygotuj sos do sałatki.
  • Tuż przed wyjściem włóż do pojemnika liście sałaty, pokrojone buraki, nasiona granatu, dodaj pokruszony ser i sos. Jeśli nie chcesz lub nie możesz z względów międzyludzkich, to pomiń w składnikach cebulę.

Zimowa sałatka z pieczonych buraków

[przepis]

sałatka:

upieczony w skórce burak średniej wielkości

50 g sera koziego lub fety

ziarna wyłuskane z połowy granatu

kilka listków rzymskiej sałaty

sos:

łyżeczka musztardy gruboziarnistej

łyżeczka miodu

łyżka oliwy

łyżeczka soku z cytryny

[/przepis]

  1. Do pudełka włożyć sałatę.
  2. Buraka pokroić w plasterki lub cząstki. ułożyć na sałacie.
  3. Dodać pokrojony w kostkę ser.
  4. Całość posypać granatem i ew. dodać kilka plasterków cebuli.
  5. Przygotować sos. Energicznie utrzeć musztardę i miód.
  6. Następnie stopniowo dolewać oliwę, nie przerywając ucierania.
  7. Na koniec wlać z cytryny. Wymieszać i polać sałatkę. Smacznego!

 

lunch-box-jedz-smacznie-w-pracy-przepis_02

lunch-box-jedz-smacznie-w-pracy-przepis_03

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja do pieczonych buraczków daję rukolę, ser feta, ziarna słonecznika, cebulkę czerwoną i sos miodowo musztardowy. Też wychodzi pysznie