Kategoria: Zupy
Klasyczna zupa grzybowa z kaszą perłową
Rodzinny przepis na zupę grzybową z kaszą to smak mojego dzieciństwa. Nie będę się rozpisywać, bo smak tej zupy, to dla mnie szalenie intymne wspomnienia. Tą zupą pachną Święta w moim domu, dlatego przypominam przepis na nią także w tym roku :) Zupa grzybowa z kaszą [przepis] 60 g suszonych grzybów 2 marchewki, 1 pietruszka kawałek… Czytaj dalej Klasyczna zupa grzybowa z kaszą perłową
Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado.
Pyszna, lekka zupa na zimno, którą mogę jeść bez końca. Dodatek awokado i krewetek świetnie uzupełnia zdecydowany smak pomidorów. Dla tych, co są bardzo głodni, podawać z chrupiącą bagietką. Polecam! Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado 500 g pomidorów 200 ml soku pomidorowego 2 czerwone papryki 150 g ogórków gruntowych 2 łyżki oliwy 1… Czytaj dalej Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado.
Wigilijna zupa grzybowa z kaszą
Zupa grzybowa z kaszą to jest zupa, bez której nie ma Wigilii w moim domu. Ciekawa jestem, jaka zupa króluje na Waszym wigilijnym stole – grzybowa, czy barszczyk? Zabielaną grzybową z kaszą gotuje także moja mama, gotowali dziadkowie odkąd pamiętam. Intensywnie pachnąca lasem i grzybami, esencjonalna, kremowa. Tą zupą pachnie Lawendowy Dom podczas Świąt :)… Czytaj dalej Wigilijna zupa grzybowa z kaszą
Zupa z dyni w dyni ☺
Potrzebne będą niewielkie dynie, po jednej na osobie. Można też wykorzystać dynię dużą, która będzie spełniała rolę wazy. Trzeba je umyć, ściąć górną część, która będzie pełniła rolę pokrywki, a następnie wydrążyć środek. Miąższ oczywiście wykorzstuję do ugotowania zupy. Dyniowe talerze stawiam na blasze do pieczenia i piekę w temperaturze 180 st. C ok. 20… Czytaj dalej Zupa z dyni w dyni ☺
Ballada pomidorowa
O pomidorach to ja mogę pisać bardzo dużo. Łączę się w bólu z tymi z Was, którzy jak ja ocierają już pierwsze łzy tęsknoty na koniec pomidorowego sezonu. Ale zanim nastanie ten ponury czas, cieszmy się pachnącymi jak nigdy, dojrzałymi, soczystymi pomidorami, które nigdy nie smakują tak dobrze, jak teraz. W zestawieniu tegoroczne hity z… Czytaj dalej Ballada pomidorowa
Błyskawiczna kuchnia – zupa tajska w 7 minut!
Błyskawiczna zupa tajska to jest mój patent na brzydką pogodę, melancholię i inne smutki. Już same wyczyny nad garnkiem, z którego buchają aromaty i kolory sprawiają, że człowiekowi na duszy robi się lżej. Więc gdy tylko poczujesz, że zbliża się zły humor, gdy potrzeba Ci szybko trochę pozytywnej energii, to nie zastanawiaj sie, tylko zrób… Czytaj dalej Błyskawiczna kuchnia – zupa tajska w 7 minut!
Kremowa zupa z dyni na mleku kokosowym
Ma piękny kolor, jest cudownie kremowa dzięki dodatkowi kokosowego mleka, rozgrzewa, rozwesela. Zupa na jesienny dzień. Czy u Was też tak pięknie świeci słońce? Zupa z dyni na mleku kokosowym [przepis] 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę 4 ziemniaki pęczek dymki 100 g masła 1 łyżka mieszanki curry 2 ząbki czosnku kawałek imbiru… Czytaj dalej Kremowa zupa z dyni na mleku kokosowym
Tarator, bułgarski letni klasyk.
Klasyczny bułgarski smak. Z dodatkiem lekko uprażonych włoskich orzechów staje się cudownym dodatkiem do letniego posiłku. Uwielbiam i polecam z całego serca, bo chłodniki, to przecież specjalność Lawendowego Domu. Całą gamę chłodników przedstawiłam w numerze lato 2011. Ten zielony, to właśnie dzisiejszy bohater. O czerwonym pisałam m.in. tu. Tarator 1/2 l jogurtu naturalnego 1/2 szklanki… Czytaj dalej Tarator, bułgarski letni klasyk.
Kremowe gazpacho z opiekaną papryką
Moja wersja popularnego andaluzyjskiego przysmaku. Kremowa baza z chleba i oliwy, z dodatkiem opiekanej, słodkiej papryki i dojrzałych, pachnących słońcem pomidorów. Czego trzeba więcej? Kremowe gazpacho z opiekaną papryką 1 kg pomidorów 4 strąki czerwonej, słodkiej papryki 3 kromki czerstwego pszennego chleba 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 200 ml wody mineralnej ocet… Czytaj dalej Kremowe gazpacho z opiekaną papryką
Marchewkowa zupa krem
Po wczorajszej zajawce z kubkami, nie pozostaje mi nic innego, jak wypełnić je gorącą i delikatną zupą, w obłędnie pomarańczowym kolorze. To przepis mojej teściowej, ja dodałam mu nieco wyrazu mieszanką przypraw podgrzaną na oleju. Marchewkowa zupa krem 400 g marchwi 1 niewielki por 1 l bulionu 100 g topionego serka 2 łyżki masła 4… Czytaj dalej Marchewkowa zupa krem
Curry z kalafiora
Pyszne, aromatyczne i kolorowe danie warzywne. Dla tych, co prosili o potrawę bezmięsną i dla całej reszty. Spójrzcie na kolory, szkoda, że nie czuć zapachu… Na zdjęciach moje ostatnie zdobycze z targu staroci, czyli złote łyżki. Ładnie się wpisują w klimat, prawda? Curry z kalafiora 1 niewielka główka kalafiora i brokułów lub jedna duża głowa… Czytaj dalej Curry z kalafiora
Krem z pieczonej papryki
Zapach opiekanej papryki rozpływający się po całym domu, to dla mnie rodzaj błogostanu. Słodkawo – niepokojący, obiecuje za każdym razem coś wyjątkowego. Gdy jestem w podróży i nagle, zza firanki jakiegoś okna dochodzi mnie ten aromat, czuję sę jak u siebie. Doświadczyłam tego wielokronie w Bułgarii, podczas włóczenia się po różnych zaułkach, pamiętam ten zapach z… Czytaj dalej Krem z pieczonej papryki
Gazpacho blanco z karmelizowanym czosnkiem
Ten chłodnik o niewinnym wyglądzie ma w sobie moc i porywczy charakter. To coś, co zawsze pociągało mnie w Hiszpanii. Temperament i zdecydowanie pod płaszczykiem elegancji – lubię to połączenie. Hiszpański klasyk o andaluzyjskich korzeniach złagodziłam nieco, zastępując świeży czosnek, miekkim i słodkim czosnkiem pieczonym. Pod wpływem krótkiej obróbki w wysokiej temperaturze, czosnek zyskał zauważalną… Czytaj dalej Gazpacho blanco z karmelizowanym czosnkiem
Gazpacho z pieczonych warzyw. Rozwiązanie lawendowego candy!
Gazpacho to taka sałatka do picia. Podawane mocno schłodzone, w szczególnie upalne dni z kilkoma kostkami lodu. Przygotowuję je na bazie kremowej emulsji, która powstaje w wyniku zmiksowania namoczonego w wodzie chleba i oliwy z oliwek. Moje gazpacho jest słodkawe i wyraziste w smaku. To za sprawą pewnej sztuczki, którą stosuję z powodzeniem od lat.… Czytaj dalej Gazpacho z pieczonych warzyw. Rozwiązanie lawendowego candy!
Zupa z cukinii z gorgonzolą
Pogoda zachęca do działań plenerowych i doprawdy, szkoda mi czasu na gotowanie. Dziś zupa z dwóch składników – czy można ją nazwać zupą? Nawet trochę mi wstyd, że proponuję Wam coś tak prostego, ale pomyślałam sobie, że może komuś przyda się ten przepis. Jest nieprzywoicie prosta i zaskakująco smaczna. Zupa z cukinii z gorgonzolą 700 g… Czytaj dalej Zupa z cukinii z gorgonzolą
Zupa z dyni
Macie ochotę na zupę? Dziś dyniowa. Prosta, pyszna, pachnąca tymiankiem i gałką. Potrzebne będzie: 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę 4 ziemniaki 2 niewielkie pory 100 g masła 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku gałka muszkatołowa sól świeżo mielony pieprz Pora oczyścić, pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę… Czytaj dalej Zupa z dyni