Barszcz czerwony wigilijny to absolutny klasyk, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych dań. Koniecznie zrób go w domu, zamiast posiłkować się gotowcami. Dodatek kwasu z buraków sprawi, że zupa będzie smakować wyjątkowo, a o to przecież chodzi w tym szczególnym czasie :)
Barszcz czerwony wigilijny
[przepis]
kawałek selera
2 pietruszki
2 marchewki
niewielka cebula
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
400 g buraków
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
300 ml zakwasu z buraków (przepis tu)
ząbek czosnku
sól
pieprz
[/przepis]
- Pietruszkę i marchewkę obrać.
- Włożyć do garnka razem z cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim, zalać 1,5 l wody, gotować ok. 45 minut.
- Gotowy wywar odcedzić (warzywa można wykorzystać do sałatki).
- Buraki obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać buraki, sól i pieprz.
- Dusić pod przykryciem ok. 20 minut, następnie połączyć z wywarem warzywnym i kwasem z buraków oraz roztartym z solą czosnkiem.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie zestawić z ognia. Przed podaniem barszcz odcedzić i podgrzać.
A jeśli mało Ci wigilijnych zup, to zapraszam też na zupę grzybową z kaszą perłową. Przepis tu.
Komentarze