Kategoria: Kuchnia
Lawendowy Dom od kuchni znacie bardzo dobrze. Jeśli nie, zapraszam serdecznie. Teraz dużo łatwiej znajdziecie potrzebny przepis.
Jak zrobić papierową osłonkę na doniczkę
papierowa gwiazda 3d
Piernikowy blok czekoladowy bez glutenu
piernikowy blok czekoladowy bez glutenu
Bezglutenowe pierniki na miodzie
Przepis na bezglutenowe pierniki dopracowywałam przez długi czas. W końcu jestem zadowolona z efektu. Ciasto jest plastyczne, nie klei się, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu. Nie musi leżakować, można więc piec i jeść pierniki bez czekania. Moje pierniki nie są zbyt słodkie, nie dodaję cukru, jedynie miód. Z tego przepisu możesz zrobić pierniki na choinkę… Czytaj dalej Bezglutenowe pierniki na miodzie
Korzenne ciasto marchewkowe bez mąki
Korzenne ciasto marchewkowe przygotowałam bez grama mąki pszennej. Zamiast niej użyłam mąkę migdałową, która na szczęście jest dostępna nie tylko w sklepach specjalistycznych, ja np. kupiłam ją w popularnym dyskoncie. Uwielbiam ciasta marchewkowe i jestem pewna, że nie jestem w tym odosobniona. Poniższy przepis jest prosty, a szczodry dodatek przyprawy korzennej sprawia, że ciasto świetnie… Czytaj dalej Korzenne ciasto marchewkowe bez mąki
Ciasto ze śliwkami bez cukru i glutenu
Upiekłam ciasto ze śliwkami, które nie zawiera cukru i glutenu. Byłam przekonana, że czeka mnie wielka kulinarna katastrofa. Właściwie byłam na to dość dobrze przygotowana i nie spodziewałam się niczego dobrego. Jednak chciałam się przekonać, czy można delektować się ciastem pełnym smaku, nawet jeśli musimy stosować się do ograniczeń w codziennej diecie. Stąd właśnie pomysł… Czytaj dalej Ciasto ze śliwkami bez cukru i glutenu
Czekoladowe ciastka owsiane XXL bez cukru
Słodkie i zdrowe, takie są czekoladowe ciastka owsiane w wersji XXL. Upiekłam je z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej, a słodycz zawdzięczają dojrzałym bananom. Do masy owsianej możesz dodać rodzynki, orzechy lub inne ulubione bakalie. Ja jednak tym razem zdecydowałam się na czekoladę w wersji bez cukru i bardzo nam wszystkim w domu takie ciacha… Czytaj dalej Czekoladowe ciastka owsiane XXL bez cukru
Błyskawiczne ciasto z jabłkami
Nie dorobię tu wielkiej filozofii, nie odkryję Ameryki, za to oferuję Wam fajny przepis na super szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. To jest takie ciasto, co to je upieczesz gdzieś na wakacyjnym wyjeździe, albo w domu, gdy wieczorem weźmie Cię ochota na coś słodkiego. Największą tajemnicą są tu jabłka. Wybierz kwaskowe papierówki, które nadadzą… Czytaj dalej Błyskawiczne ciasto z jabłkami
Rewelacyjna sałatka ziemniaczana z bobem
Młode ziemniaki, bób, ogórki małosolne, drobno pokrojona cebula, szczypiorek i pyszny sos z czosnkiem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Sezonowe smaki lata, którymi warto się delektować właśnie teraz. Sałatka ziemniaczana z bobem jest przepyszna i pożywna. W upalne lato podaję ją często zamiast obiadu. Sprawdzi się na towarzyskich spotkaniach, grillach i ogniskach. Rewelacyjna sałatka… Czytaj dalej Rewelacyjna sałatka ziemniaczana z bobem
Wegański koktajl truskawkowy
Koktajl truskawkowy możesz przygotować na wiele sposobów. I najlepsze jest to, że za każdym razem jest smaczny. Najważniejsze są truskawki i tu nie ma kompromisów. Truskawki muszą być dojrzałe i słodkie. Reszta zależy od Twojej inwencji. Poniżej jeden z moich ulubionych koktajli truskawkowych, który przygotowuję na bazie mleka owsianego. Pyszny, lekki i dodaje energii. Wegański… Czytaj dalej Wegański koktajl truskawkowy
Mango lassi
Mango lasii – aromatyczny i orzeźwiający napój wywodzący się z kuchni indyjskiej pobudza kubki smakowe i dodaje energii. Możesz go podać na śniadanie, z łyżką przyprażonych na suchej patelni płatków owsianych, jako zdrowy przerywnik w środku dnia lub lekki deser. W wersji deserowej do mango lassi dodaj kulkę lodów waniliowych. Będzie pysznie. Aby koktajl był… Czytaj dalej Mango lassi
Wegetariańskie curry z tofu
Kiedy brak mi czasu na gotowanie, a muszę nakarmić rodzinę, wegetariańskie curry z tofu ratuje mnie z opresji. Uwielbiam je przygotowywać z kilku powodów. Pierwszy powód już znasz – to czas. Opanowałam działania do perfekcji i całość, łącznie z ugotowaniem ryżu zajmuje mi ok. 20 minut. Nieźle jak ja taki wspaniały obiad, prawda? Jeśli jesteś… Czytaj dalej Wegetariańskie curry z tofu
Wegański koktajl z mango
Wegański koktajl z mango i dojrzałych bananów to kolejna propozycja na pyszną porcję energii. Uwielbiam mango, ale dość rzadko udaje mi się kupić owoc idealnie dojrzały. Dlatego zdradzę Wam mój sekret, dzięki któremu nie muszę się już o to martwić. Używam mrożonki! W zamrażarce mam zawsze zapas pokrojonego w kostkę mango mrożonego, w które zaopatruję… Czytaj dalej Wegański koktajl z mango
Wielkanocne różowe jajka faszerowane
Przepis na różowe jajka spodoba się wszystkim, którzy nie tak ja nie wyobrażają sobie stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Przepiękny różowy kolor jajka zyskały dzięki marynacie z buraków, z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw. Zależało mi na zachowaniu wyraźnego kontrastu między mocnym różem, a naturalną bielą białka, dlatego moje jajka pływały w marynacie jedynie ok.… Czytaj dalej Wielkanocne różowe jajka faszerowane