Kuchnia | Slider | Wegetariańskie | Zupy

#retro gotowanie – najlepsza zupa szczawiowa z jajkiem

Bardzo prosty przepis na najlepszą zupę szczawiową w wersji wegetariańskiej. Jestem pewna, że pamiętasz ją z wakacji na wsi. Mnie kojarzy się właśnie z beztroskim czasem dzieciństwa i gorącym latem. Kwaskowa, aromatyczna, na taką właśnie zupę czekamy cały rok. Do zupy polecam ugotowane w mundurkach młode ziemniaki. Taki zestaw smakuje bezkonkurencyjnie.

Najlepsza zupa szczawiowa z jajkiem

2 marchewki

korzeń pietruszki

2 łyżki oleju

2 litry bulionu warzywnego

500 g świeżego szczawiu

2 łyżki masła

świeżo mielony pieprz

sól

4 łyżki śmietany 18%

świeży koperek

jajka ugotowane na twardo

  1. Marchewkę i pietruszką obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić warzywa, podsmażyć, zalać bulionem, gotować 20 minut.
  3. Szczaw umyć, pokroić, podsmażyć dwie minuty na rozgrzanym maśle.
  4. Dodać do garnka z warzywami. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami gorącej zupy, a następnie przelać do garnka i mocno podgrzać.
  5. Podawać z ugotowanymi jajkami i koperkiem.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Piękny talerz i kompozycja a szczawiowa to zdecydowanie smak kojarzący sie z dzieciństwem :) Idę jutro po szczaw! Jestem wege, takze cieszę się że u Pani dużo takich propozycji.

Beatko, masz w krótkim bio błąd ortograficzny w liczebniku (40-latką, nie ma takiego słowa jak „40-to”), komentarz oczywiście usuń lub nie publikuj :) pozdrawiam!