Bardzo prosty przepis na najlepszą zupę szczawiową w wersji wegetariańskiej. Jestem pewna, że pamiętasz ją z wakacji na wsi. Mnie kojarzy się właśnie z beztroskim czasem dzieciństwa i gorącym latem. Kwaskowa, aromatyczna, na taką właśnie zupę czekamy cały rok. Do zupy polecam ugotowane w mundurkach młode ziemniaki. Taki zestaw smakuje bezkonkurencyjnie.
Najlepsza zupa szczawiowa z jajkiem
2 marchewki
korzeń pietruszki
2 łyżki oleju
2 litry bulionu warzywnego
500 g świeżego szczawiu
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz
sól
4 łyżki śmietany 18%
świeży koperek
jajka ugotowane na twardo
- Marchewkę i pietruszką obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić warzywa, podsmażyć, zalać bulionem, gotować 20 minut.
- Szczaw umyć, pokroić, podsmażyć dwie minuty na rozgrzanym maśle.
- Dodać do garnka z warzywami. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami gorącej zupy, a następnie przelać do garnka i mocno podgrzać.
- Podawać z ugotowanymi jajkami i koperkiem.
Komentarze
Piękny talerz i kompozycja a szczawiowa to zdecydowanie smak kojarzący sie z dzieciństwem :) Idę jutro po szczaw! Jestem wege, takze cieszę się że u Pani dużo takich propozycji.
Ale mi się przypomniało dzieciństwo! Mogłabym się teraz magicznie przenieść tam, uciekając przed latawcem po polu :D
Nie doceniałam szczawiu, który rósł jak chwast w moim ogródku…przecież to jest przepyszne!
Beatko, masz w krótkim bio błąd ortograficzny w liczebniku (40-latką, nie ma takiego słowa jak „40-to”), komentarz oczywiście usuń lub nie publikuj :) pozdrawiam!