#retro gotowanie – najlepsza zupa szczawiowa z jajkiem

4 czerwca 2021, 15:42 | Kuchnia Slider Wegetariańskie Zupy | 3
#retro gotowanie – najlepsza zupa szczawiowa z jajkiem

Bardzo prosty przepis na najlepszą zupę szczawiową w wersji wegetariańskiej. Jestem pewna, że pamiętasz ją z wakacji na wsi. Mnie kojarzy się właśnie z beztroskim czasem dzieciństwa i gorącym latem. Kwaskowa, aromatyczna, na taką właśnie zupę czekamy cały rok. Do zupy polecam ugotowane w mundurkach młode ziemniaki. Taki zestaw smakuje bezkonkurencyjnie.

Najlepsza zupa szczawiowa z jajkiem

2 marchewki

korzeń pietruszki

2 łyżki oleju

2 litry bulionu warzywnego

500 g świeżego szczawiu

2 łyżki masła

świeżo mielony pieprz

sól

4 łyżki śmietany 18%

świeży koperek

jajka ugotowane na twardo

  1. Marchewkę i pietruszką obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić warzywa, podsmażyć, zalać bulionem, gotować 20 minut.
  3. Szczaw umyć, pokroić, podsmażyć dwie minuty na rozgrzanym maśle.
  4. Dodać do garnka z warzywami. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami gorącej zupy, a następnie przelać do garnka i mocno podgrzać.
  5. Podawać z ugotowanymi jajkami i koperkiem.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “#retro gotowanie – najlepsza zupa szczawiowa z jajkiem”

  1. jowita pisze:

    Piękny talerz i kompozycja a szczawiowa to zdecydowanie smak kojarzący sie z dzieciństwem :) Idę jutro po szczaw! Jestem wege, takze cieszę się że u Pani dużo takich propozycji.

  2. Radownisia pisze:

    Ale mi się przypomniało dzieciństwo! Mogłabym się teraz magicznie przenieść tam, uciekając przed latawcem po polu :D

  3. Anka pisze:

    Nie doceniałam szczawiu, który rósł jak chwast w moim ogródku…przecież to jest przepyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *