Kategoria: Dania główne
Czekoladowe farfalle. Kto lepi ze mną?
Lepienie kokardek (choć trochę przypominają motylki) okazuje się relaksującym zajęciem i wbrew pozorom nie zabiera dużo czasu. Moje farfalle w wersji ciemny brąz pachną czekoladą, choć wcale nie są słodkie. Piękny kolor jest świetnym tłem dla truskawek – nie krzyczcie na te marcowe truskawki, po prostu trudno było mi się powstrzymać. No to jak, kto lepi… Czytaj dalej Czekoladowe farfalle. Kto lepi ze mną?
Knedle ze szpinaku i grzanek.
Te knedle zrobił kiedyś Robert Makłowicz w swoim programie. Lata temu to było, przepisu nie zanotowałam, ale jest tak prosty, że udało mi się odtworzyć. To jedno z moich ulubionych dań ze szpinakiem. Zielona masa doprawiona gałką, wzbogacona drobnymi grzankami, które nie rozmiękają podczas gotowania i pozostają nadal chrupiące. Ja dodaję nieco ostrego żółtego sera… Czytaj dalej Knedle ze szpinaku i grzanek.
- Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Pozostałe przepisy | Świąteczne | Święta
Drożdżowe pierogi z kapustą
Wszystko już u Was gotowe? U nas przygotowania weszły w fazę końcową. Gdyby ktoś jednak szukał jeszcze świątecznych inspiracji, to polecam z całego serca pierogi w drożdżowym cieście które są jednym z moich ulubionych wigilijnych przysmaków. Farsz przygotowuję wcześniej. Właściwie może to być nieco wigilijnej kapusty, wtedy pozostaje tylko zagniecenie ciasta, a to bardzo prosta… Czytaj dalej Drożdżowe pierogi z kapustą
Placki z dyni. Jedna baza, dwa przepisy
Baza jest prosta – starta na tarce z dużymi oczkami dynia i marchewka. Niby podobne, ale dynia nadaje plackom pulchną miękkość, a twardsza, mniej wodnista marchewka trzyma placki w ryzach. Jeden patent, dwa różne rezultaty. Na co macie ochotę? Tak, tak, prawie wszyscy wybierają słodkie, ale tak zaczynać od deseru? Na początek – wyraziste, pachnące,… Czytaj dalej Placki z dyni. Jedna baza, dwa przepisy
Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety.
Zrolowana zapiekanka nie tylko wygląda ślicznie, jest też bardzo smaczna. Tylko kilka składników i prosty trick ze zwiniętymi plastrami cukinii czyni z niej coś wyjątkowego. Spróbujcie koniecznie. Życzę dobrej zabawy! Zapiekanka z cukinii z fetą 300 g cukinii 120 g fety 2 łyżki gęstego jogurtu 1 jajko olej sól Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki… Czytaj dalej Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety.
Jesteście gotowi? Żabnica w roli głównej
W ogromnej kuchni starego, ponad dwustuletniego domu było nieco tłoczno. Dzieci, psy i kilkoro dorosłych. Mieszanka języków, śmiechy, ogólny rozgardiasz. Za oknem słońce powoli chyliło się ku zachodowi, oświetlając rzędy obwieszonych winogronami krzewów. Tuż u stóp Pirenejów, na granicy hiszpańsko-francuskiej, spotkaliśmy się, by spędzić wspólnie ten wyjątkowy wieczór. Anita i Joan z koszami smakołyków przybyli,… Czytaj dalej Jesteście gotowi? Żabnica w roli głównej
Karmelizowane patisony. Słoneczne danie na już!
Czasami do działania zmusza przypadek. Tak było tym razem. Zakupy w warzywniaku tuż obok mojego domu i szybki rzut oka na skrzynię gdzieś w kącie sklepu. Ze skrzyni śmieją się do mnie maleńkie słońca – żółte wesołe patisony. Propozycja w sam raz na pochmurne niebo, prawda? Karmelizowane patisony 500 g patisonów (moje są maleńkie, z… Czytaj dalej Karmelizowane patisony. Słoneczne danie na już!
Pora na pomidora!
Czekam na ten moment przez cały rok. Pomidory różnych odmian i przeznaczeń. Do pieczenia, suszenia, gotowania i na sałatki. Jeszcze więcej pomidorowych inspiracji w letnim numerze magazynu Lawendowy Dom. Smacznego, moi mili! 1. domowe suszone pomidory – do zrobienia koniecznie! 2. pomidorowa tarte tatine – niebiański smak 3. pomidorowy sos z tuńczykiem – hmmmm 4.… Czytaj dalej Pora na pomidora!
Potrawy z papryką. Przegląd subiektywny!
Czerwona, żółta, czy zielona? Chrupiąca surowa, delikatna gotowana, czy może wyrazista i słodka po upieczeniu i obraniu ze skórki? W mojej kuchni króluje ta trzecia, papryka opiekana w całości w piekarniku lub grillu, aż skórka będzie zupełnie czarna. Potem wystarczy włożyć ją do naczynia z pokrywką i zostawić do wystygnięcia. Na dnie naczynia zobaczycie sok,… Czytaj dalej Potrawy z papryką. Przegląd subiektywny!
Paszteciki z chorizo. Na piknik!
Przepis Agnieszki Kręglickiej w sam raz na piknik, np. na plażowy piknik w stylu retro. Zdecydowanie polecam! Nieco więcej o pikniku przeczytacie tu. Pierożki z serem i mięsem ciasto: 300 g mąki 200 g posiekanego zimnego masła sól 1 jajko 50 ml mleka 2 łyżki octu winnego nadzienie: 100 g białego sera 200g miękkiej kiełbasy… Czytaj dalej Paszteciki z chorizo. Na piknik!
Sos z tuńczyka i świeżych pomidorów, czyli szybka kuchnia na kapryśne lato!
To prosty przepis. Właśnie na takie niezdecydowane lato, jakie mamy dość często. Na szybki obiad, do zrobienia w letniskowym domku, lub gdzieś tam w plenerze. Puszka tuńczyka czasami ratuje życie zgrai zgłodniałych wakacjowiczów, a kilka dojrzałych gruntowych pomidorów i pęczek świeżych ziół sprawia, że mamy oto pyszne danie przy minimum wysiłku. Ten sos możecie podać… Czytaj dalej Sos z tuńczyka i świeżych pomidorów, czyli szybka kuchnia na kapryśne lato!
Kwiaty cukinii faszerowane. Kiedy kuchnia staje się poezją.
Dwie papierowe torby wypełnione delikatnymi kwiatami czekały na mnie na bazarze. Zebrane kilka godzin wcześniej z pola. Z maleńkimi cukiniami, delikatnymi i kruchymi. Marylko dziękuję! Te kwiaty chodziły za mną od dawna. Chciałam bardzo pokazać ich piękno i wyjątkowość, dlatego nie zdecydowałam się na usmażenie ich w cieście. Z ricotty, ziół i cytrynowej skórki przygotowałam… Czytaj dalej Kwiaty cukinii faszerowane. Kiedy kuchnia staje się poezją.
Ta poczciwa marchewka
Nie boimy się nudy w kuchni. Nawet poczciwa marchewka w Lawendowym Domu przybiera zupełnie nowe oblicze i moi drodzy, muszę to napisać, nie jest wcale nudna Marchew z orientalną nutą Ok. 400 g marchwi 2 cebule 2 łyżki przyprawy curry 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżki kminu rzymskiego 1 łyżeczka sosu sojowego sól olej do… Czytaj dalej Ta poczciwa marchewka
Ryba zapiekana z pomidorami.
Przyjęcie pod chmurką? No przecież pogoda musi się kiedyś poprawić! Na działce, w parku lub lesie. Ma być prosto, ale smacznie. Piknikowe menu nie musi się ograniczać do kanapek i jaj na twardo, a wybór odpowiednich akcesoriów w sklepach jest imponujący. Niebawem większy materiał na ten temat. Dziś ryba zapiekana z pomidorami. Nie, nie zwariowałam.… Czytaj dalej Ryba zapiekana z pomidorami.
Tarta z młodą marchwią
Ta potrawa powstała z potrzeby koloru. Słodką marchew w towarzystwie koziego sera podkręciłam solidną łyżką musztardy i czosnkiem. Ciasto dość nietypowe, jest delikatne i świetnie sobie daje radę z wilgotnym farszem. Tarta z młodą marchwią Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 1 jajko 1 łyżka drożdży instant 60 ml wody 2… Czytaj dalej Tarta z młodą marchwią
Boczniaki z grilla.
Boczniaki nigdy mnie specjalnie nie pociągały. Aż pewnego dnia przyszło olśnienie. Delikatne, łatwe w przygotowaniu, z pokorą przyjmują różne marynaty i dobrze wyglądają w otoczeniu zieleni, a tego mi teraz trzeba. Skusicie się? Boczniaki z grilla 250 g boczniaków marynata: 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny 200 ml… Czytaj dalej Boczniaki z grilla.
Pieczony omlet ze szpinakiem i kiełkami
W zasadzie sprawa jest prosta. Potrzebuję koloru zielonego. Na już! No więc pakuję do mojego omletu co się da – szpinak, rukolę, pora i mnóstwo kiełków. Do tego suszone jesienią pomidory i solidną porcję fety. Mam pyszny obiad z witaminową bombą. Macie ochotę na kawałek? Pieczony omlet ze szpinakiem [przepis] (na 2-3 osoby) 4 łyżki… Czytaj dalej Pieczony omlet ze szpinakiem i kiełkami
Błyskawiczne szaszłyki z kurczaka z ziołowym sosem
Czy Wy też wciąż ścigacie się z czasem? U mnie to przegrana walka. Dlatego tak cenię sobie przepisy do zrobienia błyskawicznie. Dziś właśnie taki przykład. To część większego materiału, który będziecie mogli przeczytać już w grudniu w magazynie Lawendowy Dom. Błyskawiczne szaszłyki z kurczaka z ziołowym sosem 200 g piersi z kurczaka 1 łyżka miodu 2… Czytaj dalej Błyskawiczne szaszłyki z kurczaka z ziołowym sosem