Wszystko już u Was gotowe? U nas przygotowania weszły w fazę końcową. Gdyby ktoś jednak szukał jeszcze świątecznych inspiracji, to polecam z całego serca pierogi w drożdżowym cieście które są jednym z moich ulubionych wigilijnych przysmaków. Farsz przygotowuję wcześniej. Właściwie może to być nieco wigilijnej kapusty, wtedy pozostaje tylko zagniecenie ciasta, a to bardzo prosta sprawa.
Drożdżowe pierogi z kapustą
ciasto:
500 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłej wody
½ szklanki oleju
sól
nadzienie:
300 g kiszonej kapusty
1 cebula
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku wymieszać ciepłą wodę i olej i wlać do miski z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto i odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Jeśli jest bardzo słona zagotować, odlać wodę, nalać świeżą i dopiero wtedy gotować. Cebulę drobno posiekać. Smażyć powoli na oleju, aż będzie szklista. Zestawić z ognia, dodać pieprz, wymieszać dokładnie i połączyć z kapustą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów, podsypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 25 minut, aż będą złociste.
Pięknego wieczoru Wam życzę!
Komentarze
Drożdżowych nie robiłam, a tak pysznie wyglądają. Muszę kiedyś koniecznie skosztować.
:)
chcialabym zastapic drozdze instant swiezymi…jaka ilosc bedzie potrzebna?