Przepis Agnieszki Kręglickiej w sam raz na piknik, np. na plażowy piknik w stylu retro. Zdecydowanie polecam! Nieco więcej o pikniku przeczytacie tu.
Pierożki z serem i mięsem
ciasto:
300 g mąki
200 g posiekanego zimnego masła
sól
1 jajko
50 ml mleka
2 łyżki octu winnego
nadzienie:
100 g białego sera
200g miękkiej kiełbasy chorizo
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka drobnych rodzynek
1 jajko, ew. łyżka kwaśnej śmietany
sól
pieprz
Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną drobne gruzełki. Jajko roztrzepać z mlekiem, odrobinę zostawić do posmarowania ciasta. Do mąki wlać mleko z jajkami i ocet, wymieszać, wyrobić luźne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Przygotować nadzienie: Kiełbasę rozdrobnić lub zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać trochę kwaśnej śmietany. Dosmakować.
Ciasto rozwałkować, obficie podsypywać mąką, jeśli się lepi. Wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Pierogi ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wierzch pierogów posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Komentarze
o matko! :D pasztecików z chorizo i serem białym się nie spodziewałam :) uwielbiam chorizo i mam akurat kawałek w lodówce więc koniecznie wypróbuję :) wyglądają cudnie :)
Mienta, są pyszne. Świetne do zabrania w plener.
Na pewno wypróbuję. Panią Agnieszkę i jej przepisy uwielbiam. Przez jakiś czas tylko dla tych przepisów kupowałam miesięcznik „Dziecko” :)
Mesh, podpisuję się obiema rękami.
Och,muszą być pyszne! Takich pasztecików nigdy nie jadłam.
Zdecydowany smak i bardzo fajnie ciasto. Polecam :)
:) wspaniale:)
kupiłam Moje Gotowanie i wczoraj przeczytałam. Podoba mi się artykuł , a przepisy są świetne!
pozdrowienia
Potwierdzam, wszystkie próbowałam :) Paszteciki wymiatają!
Piękne te piknikowe zdjęcia i wspaniały przepis. Pozdrawiam serdecznie!
Iza