Dania główne | Kuchnia

Paszteciki z chorizo. Na piknik!

Przepis Agnieszki Kręglickiej w sam raz na piknik, np. na plażowy piknik w stylu retro. Zdecydowanie polecam! Nieco więcej o pikniku przeczytacie tu.

Pierożki z serem i mięsem

ciasto:

300 g mąki

200 g posiekanego zimnego masła

sól

1 jajko

50 ml mleka

2 łyżki octu winnego

nadzienie:

100 g białego sera

200g miękkiej kiełbasy chorizo

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka drobnych rodzynek

1 jajko, ew. łyżka kwaśnej śmietany

sól

pieprz

Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną drobne gruzełki. Jajko roztrzepać z mlekiem, odrobinę zostawić do posmarowania ciasta. Do mąki wlać mleko z jajkami i ocet, wymieszać, wyrobić luźne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Przygotować nadzienie: Kiełbasę rozdrobnić lub zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest sucha i się nie lepi, dodać trochę kwaśnej śmietany. Dosmakować.

Ciasto rozwałkować, obficie podsypywać mąką, jeśli się lepi. Wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Pierogi ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wierzch pierogów posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

o matko! :D pasztecików z chorizo i serem białym się nie spodziewałam :) uwielbiam chorizo i mam akurat kawałek w lodówce więc koniecznie wypróbuję :) wyglądają cudnie :)

Na pewno wypróbuję. Panią Agnieszkę i jej przepisy uwielbiam. Przez jakiś czas tylko dla tych przepisów kupowałam miesięcznik „Dziecko” :)

:) wspaniale:)
kupiłam Moje Gotowanie i wczoraj przeczytałam. Podoba mi się artykuł , a przepisy są świetne!
pozdrowienia