Kategoria: Dania główne
Pieczone razowe pierożki z kaszą gryczaną.
Proponuję Wam dziś przepis wyjątkowy, przepis kameleon, który możecie modyfikować tak, jak Wam dusza podpowie. Pieczone pierożki z ciasta drożdżowego to moja specjalność. Robię je często, w różnych wariacjach. Raz nawet były cichymi bohaterami całego szkolnego przedsięwzięcia. Lepiliśmy wtedy pierożki w 100 osobowej gromadce, wspomagani przez dzielnych rodziców. Co się działo! To ciasto bez jajek, bardzo proste.… Czytaj dalej Pieczone razowe pierożki z kaszą gryczaną.
Faszerowana Papryka. Czubryca do wzięcia!
Znalazłam w kuchennej szufladzie tajemniczy pakunek słusznej wielkości. Okazało się, że jest to czubrica (czubryca) w czystej postaci, tegoroczny zbiór, który przybył do mnie prosto z Bułgarii. Tak oto stałam się posiadaczką zielonego, pachnącego dobra w ilości zdecydowanie dla nas zbyt obfitej. Czy są chętni na słoiczek czubrycy? Wpisujcie się w komentarzach pod tym postem… Czytaj dalej Faszerowana Papryka. Czubryca do wzięcia!
Tarta z pieczoną papryką i karmelizowaną cebulą.
Ta historia ma swój początek na Majorce. To właśnie tam po raz pierwszy natknęłam się na cudowny, kruchy wypiek, wypełniony prostym farszem z opiekanej papryki. Jeden z naszych ulubionych, nieskomplikowanych posiłków podczas tamtej podróży, która zapadła mi w pamięci na całe życie. Pamiętacie scenę z filmu „Frantic” Polańskiego, kiedy to nagle, w niewyjaśnionych okolicznościach znika z… Czytaj dalej Tarta z pieczoną papryką i karmelizowaną cebulą.
Naleśnik z mąki żytniej z łososiem i avokado. Blog Forum Gdańsk.
Dlaczego lubię swoją pracę? Bo dzięki niej, wciąż otwierają się przede mną nowe drzwi, spotykam niebywałych ludzi i uczę się, cały czas się uczę. Mój terminarz pęka w szwach, październik zapowiada się bardzo pracowicie. Już za kilkanaście dni spotkam się z niektórymi z Was na II edycji konferencji Blog Forum Gdańsk, poświęconej nie(znanej) twarzy polskiej blogosfery. Razem z Lubo… Czytaj dalej Naleśnik z mąki żytniej z łososiem i avokado. Blog Forum Gdańsk.
Frittata z cukinią.
Czy omlet może być obiadem? Tak. Sycący, pełen sezonowych warzyw omlet, u mnie w włoskiej odmianie zwanej frittatą, to mój ratunek na obiad, gdy czasu na gotowanie po prostu brak. Jajka miksuję, dodaję wbrew zasadom odrobinę mąki i przygotowane wcześniej dodatki. Do tego miska świeżej sałaty i posiłek gotowy. Dziś ze startą i podsmażoną wcześniej… Czytaj dalej Frittata z cukinią.
Czuszki biurek
„Moja bułgarska nauczycielka wyznała mi kiedyś, że może się obyć w kuchni bez wszystkiego, tylko nie bez papryki. Czerwona jak ogień piekielny, ostra jak oddech diabła czuszka nieodłącznie towarzyszy bułgarskim potrawom. Czuszką nazywają też Bułgarzy paprykę słodką. W ogóle papryka w bułgarskiej kuchni ma niezachwianą, mocna pozycję. Kto tylko może uprawia paprykę, kto nie ma… Czytaj dalej Czuszki biurek
Tarte Tatin z pomidorami i tymiankiem
Pomidory kupione? My, w Lawendowym Domu straciliśmy głowę dla tej tarty. Choć wymaga trochę więcej zabiegów, to wbrew pozorom robi się ją bardzo przyjemnie. Bo czy delikatnie pomidorowy zapach, podkręcony odrobiną słodyczy nie wprawia Was w błogi nastrój? Dla równowagi smażona powoli, złocista cebulka i kilka gałązek tymianku dla mocniejszego akcentu. Kruche ciasto z tego… Czytaj dalej Tarte Tatin z pomidorami i tymiankiem
Klasyczny omlet z kurkami
Świeże jaja, garść kurek, prawdziwe masło i pachnący koper. Do tego dodatek specjalny – kilka wiórków Pecorino Sardo i mam królewski posiłek. W prostocie tkwi siła. Klasyczny omlet z kurkami 3 jajka 200 g kurek umytych i pokrojonych świeży koper drobno posiekany masło olej sól dodatkowo – starty na grube wiórki dojrzały ser o wyrazistym… Czytaj dalej Klasyczny omlet z kurkami
Błyskawiczny placek z cukinią
Chciałam czegoś pysznego, kolorowego, czegoś, co robi się prawie samo. Macie ochotę? U mnie bazę tego wytrawnego placka z cukinią stanowi ciasto filo, ale z powodzeniem można je zastąpić mrożonym ciastem francuskim. Wybierzcie to najwyższej jakości, przygotowane na bazie masła. Błyskawiczny placek z cukinią 6 płatów ciasta filo lub opakowanie ciasta francuskiego 100 g masła,… Czytaj dalej Błyskawiczny placek z cukinią
Samosy z miętowym sosem
Niezwykle skromny człowiek o wielkim kulinarnym talencie, tak mogę opisać naszego gościa, o którym więcej będziecie mogli przeczytać w kolejnym wydaniu Lawendowego Domu. Nasz dom, od piwnicy po strych wypełnił się zapachami, które przeniosły nas w bardzo daleką podróż. Dziś zapraszam na kruche, złociste samosy, z warzywnym, wyrazistym wnętrzem. Podawane z prostym, orzeźwiającym sosem miętowym tworzą świetną… Czytaj dalej Samosy z miętowym sosem
Razowa tarta z botwinką i kozim serem na cieście drożdżowym
Kozi ser ze swoim wyrazistym smakiem to idealne towarzystwo dla delikatnej, zaróżowionej botwinki. Miła ta para ulokowana w swojskim, delikatnym, acz zdecydowanym w smaku cieście krucho-drożdżowym tworzy doprawdy niesamowity zestaw. Lubię, gdy botwina jest lekko al dente. Jeśli wolicie ją w delikatniejszej formie, wystarczy przedłużyć czas gotowania do ok. 6 minut. Moją botwinę pozostawiłam w… Czytaj dalej Razowa tarta z botwinką i kozim serem na cieście drożdżowym
Pizza z ziemniakami i rozmarynem. Zaczynamy odliczanie…
Jeszcze dwa tygodnie zostało do wydania kolejnego, letniego numeru magazynu „Lawendowy Dom”. Kończymy ostatnie rubryki, choć część materiału składać będziemy tuż przed zamknięciem. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem – to co ma zakwitnąć zakwitnie, deszcz nie spadnie, samolot nie będzie miał opóźnienia… Czekam z napięciem, dopisuję ostatnie teksty, realizujemy ostatnie sesje, czekamy… Czytaj dalej Pizza z ziemniakami i rozmarynem. Zaczynamy odliczanie…
Mini tarty z soczewicą
Wymyśliłam to sobie. Chrupkie miseczki z ciasta, napełnione soczewicą z mocno orientalną nutą. Niewielka porcja w sam raz do ręki sprawdzi się na talerzu i w plenerze. Lubię ten rodzaj nieskomplikowanego ciasta z mąki i wody, które za każdym razem może pełnić inną funkcję. Robię z niego domowe pity do maczania w różnych dipach, używam do banicy,… Czytaj dalej Mini tarty z soczewicą
Tarta ze szparagami
Skoro obiecałam prosto i pysznie, słowa dotrzymuję. Ta tarta uda się nawet początkującej kucharce i można ją modyfikować na wiele sposobów. Zamiast szparagów, lekko podsmażone na oliwie liście szpinaku, z odrobiną czosnku i gałką lub podduszone na maśle pory. A co powiecie na podpieczoną na grillu cukinię i paprykę. Każda wersja się uda, zachęcam Was do eksperymentów.… Czytaj dalej Tarta ze szparagami
Pizza bianca
Moja krótka rzymska przygoda pewnej późnej jesieni uświadomiła mi, że nic nie wiem o pizzy. Wróciłam po pięciu dniach z kilkoma centymetrami więcej w okolicach bioder i błogim nastrojem. W Rzymie poznałam między innymi pizzę bez pomidorowego sosu, co dotychczas wydawało mi się nie do pomyślenia. Taka pizza, jak nazwa wskazuje jest biała, często doprawiona… Czytaj dalej Pizza bianca
Lasagne ze szpinakiem. Bomba zaczyna tykać…
Wciąż ciągnie się za nami wizja koszmarnej zielonej papki wprost ze szkolnej stołówki. Przyznaję, też przez to przeszłam i na długie lata szpinakowi mówiłam zdecydowane „nie”! Szczęśliwie moje relacje z tą wdzięczną rośliną już od lat są więcej niż dobre. Lubię szpinak, lubię bardzo. Dodam więcej, lubią go moje dziewczyny, a lasagne ze szpinakiem to jedno z… Czytaj dalej Lasagne ze szpinakiem. Bomba zaczyna tykać…
Cukinia grillowana w miodowej zalewie
Znacie mnie już trochę i wiecie, że nie dla mnie skomplikowane działania kuchenne. Prostota to moje motto, szybkość to moja dewiza. Mam dużą rodzinę i całą masę zajęć, a doba (kto to wymyślił ?!) nieodmiennie kończy się po 24 godzinach. Dzisiejsza propozycja to jedno z tych dań, które pozwala na szereg modyfikacji. Wystarczy 6 cukinii… Czytaj dalej Cukinia grillowana w miodowej zalewie
Udziec z indyka z rozmarynem
Dzisiejsze danie ma znamiona potrawy idealnej. W moim mniemaniu. Minimum wysiłku i cudownie rumiany efekt do podania na różne sposoby i w różnych okolicznościach. Idealna propozycja na weekend, ale też na większą imprezę, np. na sylwestrową lub karnawałową domówke. Doskonale smakuje na ciepło, polecam też na zimno. Udziec z indyka z rozmarynem [przepis] udziec z … Czytaj dalej Udziec z indyka z rozmarynem