Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Placki z dyni. Jedna baza, dwa przepisy

Baza jest prosta – starta na tarce z dużymi oczkami dynia i marchewka. Niby podobne, ale dynia nadaje plackom pulchną miękkość, a twardsza, mniej wodnista marchewka trzyma placki w ryzach. Jeden patent, dwa różne rezultaty. Na co macie ochotę? Tak, tak, prawie wszyscy wybierają słodkie, ale tak zaczynać od deseru?

Na początek – wyraziste, pachnące, kolorowe placki z curry. Smacznego!

Placki z dyni z curry

200 g dyni startej na tarce z dużymi oczkami

1 marchewka średniej wielkości starta na tarce z dużymi oczkami

ok. 10 cm kawałek pora pokrojony w cienkie plasterki

½ pęczka dymki drobno pokrojonej

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

1 łyżeczka przyprawy curry

sól

pieprz

olej do smażenia

Prościej się nie da. Składniki należy wymieszać i smażyć niewielkie placki na rozgrzanym oleju. Porcje ciasta nie powinny być zbyt duże, a temperatura smażenia zbyt niska, gdyż placki zamiast chrupiące, będą miękkie i tłuste. Pamiętajcie o tym.

Moje placki podałam z łyżką gęstego jogurtu.

A jutro wersja słodka. Zapraszam i spokojnego wieczoru Wam życzę!

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oj nie! Dziś zrobiłam,i nie smakowały mi! Nie wiem, składniki dobre,lubie dynie,lubie pora,czosnek! Carry! Zapowiadalo sie pysznie,a jednak niepodpasowaly mi! I dzieciom! Szkoda! Chyba nie moj smak! P.S-talerzyk ze zdjecia śliczny!

Mała modyfikacja, bo nie miałam dymki, zapomniałam o czosnku, oprócz curry był jeszcze imbir, a mąka była zwykła, ale i tak wyszły pyszne :)