Zrolowana zapiekanka nie tylko wygląda ślicznie, jest też bardzo smaczna. Tylko kilka składników i prosty trick ze zwiniętymi plastrami cukinii czyni z niej coś wyjątkowego. Spróbujcie koniecznie. Życzę dobrej zabawy!
Zapiekanka z cukinii z fetą
300 g cukinii
120 g fety
2 łyżki gęstego jogurtu
1 jajko
olej
sól
Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (używam do tego celu obieraka do jarzyn). Przełożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 2 minuty, odsączyć na sitku. Dzięki temu plastry staną się miękkie i łatwo będzie je zwijać. Fetę rozkruszyć widelcem, wymieszać z jajkiem i jogurtem. Każdy plasterek cukinii posmarować farszem, zawinąć w rulonik i układać jeden obok drugiego w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Hmmm, jeśli tak ma wyglądać jesień, to proszę bardzo! Czy u Was też jest taka piękna pogoda?
Komentarze
Tak, w końcu wyszło słońce:) Aż chce się żyć :) A danie z pewnością wypróbuję :)
no to już wiem, co na obiad. akurat mam tonę cukinii do przerobienia :D
cudna taka jesień! jeszcze czekam, aż grujeczniki zaczną pachnieć w ogrodzie:) a zapiekanka koniecznie do zrobienia, bo placek na francuskim cieście z cukinia i fetą zrobił szał :) miłego dnia!
Oho! Wkrótce zagości na moim talerzu :)
cudnie wygląda! :) Uwielbiam wszelkie zapiekanki i inne dania z cukinią więc to też wypróbuję :)
Wygląda na łatwe i pyszne! I fantastycznie się prezentuje! Muszę zrobić :)
Genialne i jak pieknie wyglada! Juz obmyslam rozne wariacje w tym stylu. Dzieki za inspiracje! :)
wspaniały pomysł na obiad! a wykonanie – bajka! zrobię!
Przepis znakomity:-)a ja pozdrawiam z upalnego Budapesztu
Ale rewelacja ! I z jogurtem !
mmmm no powiem szczerze, że ślina napłynęła mi do buzi momentalnie:)
Świetny pomysł. I ratunek dla mojej cukinii, która marnuje się w ogrodzie
Pięknie się prezentuje!
Musi smakować wybornie:)
czy fetę można zastąpić jakimś innym serem?
tak jak pięknie wygląda, tak super smakuje :) robiłam dziś, polecam!