Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Błyskwiczny chłodnik z botwinką

Błyskawiczny chłodnik z botwinką jest pyszny, lekki, orzeźwiający i pomaga przetrwać gorące dni. W dodatku nie wymaga zbyt wiele zachodu. Przygotowanie chłodnika opanowałam do perfekcji i często go podaję moim domownikom. Dodaję do niego szczypiorek, doskonale też będzie pasował koperek. Wspaniale smakuje z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami z masłem. Taki zestaw to dla mnie idealne dopełnienie smaków, które polecam.

Błyskawiczny chłodnik z botwinką

pęczek botwinki

dwa ząbki czosnku

2 łyżki oleju

szklanka soku z kiszonych buraków

pół łyżeczki soli

łyżka cukru

3 duże jogurty naturalne (po ok. 330 g)

pół pęczka szczypiorku

pęczek rzodkiewek

3 ogórki małosolne

dodatkowo:

jajka ugotowane na twardo

ziemniaki w mundurkach z masłem

Botwinkę umyć, oczyścić, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić botwinkę i czosnek, smażyć 5 minut, często mieszając. Doprawić sokiem z kiszonych buraków, solą i cukrem. Przestudzić, a następnie połączyć z jogurtem. Rzodkiewki, ogórki i szczypior pokroić, dodać do chłodnika. Przed podaniem schłodzić.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *