Błyskawiczny chłodnik z botwinką jest pyszny, lekki, orzeźwiający i pomaga przetrwać gorące dni. W dodatku nie wymaga zbyt wiele zachodu. Przygotowanie chłodnika opanowałam do perfekcji i często go podaję moim domownikom. Dodaję do niego szczypiorek, doskonale też będzie pasował koperek. Wspaniale smakuje z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami z masłem. Taki zestaw to dla mnie idealne dopełnienie smaków, które polecam.
Błyskawiczny chłodnik z botwinką
pęczek botwinki
dwa ząbki czosnku
2 łyżki oleju
szklanka soku z kiszonych buraków
pół łyżeczki soli
łyżka cukru
3 duże jogurty naturalne (po ok. 330 g)
pół pęczka szczypiorku
pęczek rzodkiewek
3 ogórki małosolne
dodatkowo:
jajka ugotowane na twardo
ziemniaki w mundurkach z masłem
Botwinkę umyć, oczyścić, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić botwinkę i czosnek, smażyć 5 minut, często mieszając. Doprawić sokiem z kiszonych buraków, solą i cukrem. Przestudzić, a następnie połączyć z jogurtem. Rzodkiewki, ogórki i szczypior pokroić, dodać do chłodnika. Przed podaniem schłodzić.
Komentarze
Mniam :)
O jak super <3 Smak dzieciństwa, coś pysznego! Dzięki za przepis!
Bardzo się cieszę, że przywołałam dobre wspomnienia :)