Jak zrobić domowe masło orzechowe

22 lutego 2021, 14:00 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory Slider | 7
Jak zrobić domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możesz przygotować we własnej kuchni bez większego wysiłku. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakie to proste. W dodatku takie domowe masło jest nawet o połowę tańsze od kupnego. Ma sprawdzony skład bez żadnych niespodzianek. Możesz go doprawić i nadać mu ulubiony smak. Używam masła orzechowego regularnie. Codziennie łyżka masła ląduje w moim porannym wegańskim koktajlu. Masło orzechowe choć kaloryczne, ma kilka ważnych właściwości, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu. Zawiera pełnowartościowe białko, jest bogate w przeciwutleniacze wspomagające układ krążenia. Zmniejsza ryzyko udaru i zawału serca. Ma dużo błonnika, co obniża stężenie glukozy we krwi i pomaga w zapobieganiu cukrzycy. Jest bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Całkiem sporo jak na skromne masło orzechowe.

Jak zrobić domowe masło orzechowe

500 g orzechów ziemnych

Do produkcji domowego masła orzechowego używam orzechów ziemnych niesolonych i wcześniej lekko uprażonych. Masło robię porcjami. Orzechy wsypuję do dzieży blendera ręcznego, tak by wypełniły naczynie do połowy. Włączam urządzenie i miksuję pulsacyjnie. Orzechy muszą się rozgrzać. Wtedy stopniowo zmieniają się w gładką masę. Podczas blendowania, potrząsam kilkukrotnie naczyniem, aby orzechy opadły na dno. Jeśli przykleją się do ścianek dzieży, należy zsunąć je silikonową szpatułką w dół. Gotowe masło przekładam do czystego, wyparzonego wcześniej słoika. Przygotowuję kolejną partię do wyczerpania składników. Podczas pracy blendera trzeba uważać, aby urządzenie nie przegrzało się. Warto zrobić przerwę, jeśli jest zbyt rozgrzane. Gotowe masło można doprawić miodem, cynamonem lub kakao.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Jak zrobić domowe masło orzechowe”

  1. Monika pisze:

    Mam pytanie o blender, jakiej mocy Pani używa?

  2. Renia pisze:

    Hejka zauważyłam, że baaardzo przytyłaś. Czy planujesz na blogu akcję odchudzanie jak kilka lat temu, chętnie się przyłączę. A może porady dla puszystych

  3. Beata Lipov pisze:

    Cześć Reniu, dziękuję za taktowny komentarz. Jestem przed 50-tką, przechodzę okres przed menopauzą i naturalnie zmienia się moje ciało. Chętnie poznam Twoją historię. Miłego dnia

  4. Krzysiek pisze:

    Same orzeszki i tyle? bez dodatku soli, cukru, dodatkowych tłuszczów? :O wow! JA chyba mam zły blender, bo robiłem kiedyś podejście i jednak było tak gęste, ze nie dało się tego wyjąć…

  5. Mery pisze:

    mam dużo orzechów laskowych czy mogę z nich zrobić masło? pozdrawiam Mery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *