Mogę śmiało napisać, że kiszonki to nasze dobro narodowe. Mają zbawienny wpływ na odporność, szczególnie teraz, w tym trudnym czasie warto o tym pamiętać. Poza tym wspierają układ krwionośny, regulują trawienie, są naturalnym antybiotykiem, mają działanie przeciwreumatyczne. Są smaczne i można je przygotować samodzielnie z ogólnodostępnych warzyw. W okresie zimowym polecam szczególnie marchewkę, buraki, kapustę, kalafiora, paprykę, cukinię. Gotową kiszonkę trzymamy w lodówce lub chłodnej spiżarni. Kiszone warzywa możesz podawać z posiekaną natką pietruszki, cebulą, szczypiorkiem. Świetnie smakują z dodatkiem startego jabłka i skropione oliwą.
Krótki kurs domowego kiszenia
Przygotowanie kiszonki jest proste, nie potrzeba do tego specjalistycznych urządzeń, ani wyjątkowych umiejętności. Wystarczy zastosować kilka poniższych zasad.
- Pamiętaj, aby do kiszenia używać naczyń kamionkowych lub szklanych z pokrywką
- Naczynie przed użyciem starannie umyj i wyparz.
- Warzywa możesz pokroić w mniejsze kawałki lub poszatkować
- Posolone warzywa ubij starannie w słoju. Możesz użyć do tego drewnianego tłuczka.
- W warunkach domowych proces kiszenia zachodzi w temperaturze ok. 22 °C. Naczynie z kiszonką umieść w ciepłym miejscu, aby zapewnić jej optymalne warunki.
- Proces kiszenia zachodzi w ciągu 3-6 dni, w zależności od temperatury. Po tym czasie kiszonkę należy przenieść do chłodnej spiżarni lub lodówki, aby zatrzymać proces.
- Podczas kiszenia warzywa powinny być cały czas zanurzone w soku. Należy przykryć je talerzykiem i docisnąć kamieniem lub słoikiem z wodą.
Surówka z kiszonych warzyw
kg kapusty
3 marchewki
długi ogórek
papryka
cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki soli
Kapustę poszatkować. Ogórki i marchewkę pokroić w cienkie plasterki, paprykę i cebulę paski.
Warzywa przełożyć do miski, dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i sól.
Dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, żeby puściły sok. Następnie przełożyć do czystego, wyparzonego wcześniej naczynia z zakrętką.
Starannie ubić, przycisnąć talerzykiem z obciążnikiem i zakręcić. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 4-6 dni.
Po tym czasie kiszonka powinna być gotowa. Należy ją przechowywać w chłodnym miejscu, aby przerwać proces kiszenia.

Komentarze