Pyszny ketchup o wyrazistym smaku. Doskonały do zapiekanek, kanapek lub jako dodatek do kotletów warzywnych. Samo przygotowanie nie sprawia żadnych kłopotów. Cukinię i cebulę trę na tarce, solę i odstawiam na noc w przykrytej misce do lodówki. Przez ten czas warzywa puszczą sok. Do ketchupu wybieram cukinię młodą, nieprzerośniętą. Smacznego :)
Genialny ketchup z cukinii
[przepis]
2 kg cukinii
4 cebule średniej wielkości
2 łyżki soli
3 ząbki czosnku
pół szklanki cukru
400 g koncentratu pomidorowego
pół szklanki octu jabłkowego
po łyżce słodkiej papryki i ziół prowansalskich
po łyżeczce papryki wędzonej i pieprzu
[/przepis]
- Cukinię i cebulę obrać ze skórki i przepuścić przez maszynkę do tarcia o dużych oczkach, lub zetrzeć ręcznie na tarce.
- Dodać sól, wymieszać. Naczynie przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. W tym czasie cukinia i cebula puszczą sok.
- Warzywa razem z sokiem przełożyć do garnka. Dodać drobno pokrojony czosnek, cukier, koncentrat i ocet.
- Gotować często mieszając, ok 20 minut lub do momentu, aż ketchup osiągnie odpowiednią konsystencję.
- Pod koniec gotowania doprawić papryką, ziołami i pieprzem.
- Gorący ketchup przełożyć do wygotowanych wcześniej słoików, mocno zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Komentarze