Genialny ketchup z cukinii

10 września 2020, 14:07 | Kuchnia przetwory | 0
Genialny ketchup z cukinii

Pyszny ketchup o wyrazistym smaku. Doskonały do zapiekanek, kanapek lub jako dodatek do kotletów warzywnych. Samo przygotowanie nie sprawia żadnych kłopotów. Cukinię i cebulę trę na tarce, solę i odstawiam na noc w przykrytej misce do lodówki. Przez ten czas warzywa puszczą sok. Do ketchupu wybieram cukinię młodą, nieprzerośniętą. Smacznego :)

Genialny ketchup z cukinii

2 kg cukinii

4 cebule średniej wielkości

2 łyżki soli

3 ząbki czosnku

pół szklanki cukru

400 g koncentratu pomidorowego

pół szklanki octu jabłkowego

po łyżce słodkiej papryki i ziół prowansalskich

po łyżeczce papryki wędzonej i pieprzu

  1. Cukinię i cebulę obrać ze skórki i przepuścić przez maszynkę do tarcia o dużych oczkach, lub zetrzeć ręcznie na tarce.
  2. Dodać sól, wymieszać. Naczynie przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. W tym czasie cukinia i cebula puszczą sok.
  3. Warzywa razem z sokiem przełożyć do garnka. Dodać drobno pokrojony czosnek, cukier, koncentrat i ocet.
  4. Gotować często mieszając, ok 20 minut lub do momentu, aż ketchup osiągnie odpowiednią konsystencję.
  5. Pod koniec gotowania doprawić papryką, ziołami i pieprzem.
  6. Gorący ketchup przełożyć do wygotowanych wcześniej słoików, mocno zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *