Bezglutenowe | Kuchnia

Placki z truskawkami na maślance (bez glutenu)

Lubię przepisy szybkie i efektowne i taki właśnie jest mój przepis na placki z truskawkami na maślance. Ciasto przygotowałam na bazie mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej. Dzięki temu placki zaraz po usmażeniu są wyjątkowo chrupiące. Warto wypróbować tę opcję nawet, jeśli zwykle nie unikasz w swojej diecie glutenu. Możesz również użyć tradycyjnej mąki pszennej. W obu przypadkach placki będą pyszne. Wiele osób ma problem ze smażeniem placków i obawia się, że rozpadną się w momencie przewracania na drugą stronę. Ja najpierw mocno rozgrzewam patelnię, następnie wlewam olej, a gdy jest gorący, nakładam porcję ciasta. Czekam, aż ciasto zrumieni się od spodu. Nie ruszam ich, nie przesuwam. Poznaję to po brzegach, które stają się lekko brązowe. Wtedy jednym pewnym ruchem odwracam placki na drugą stronę i pozwalam, aby się dosmażyły.

Placki z truskawkami na maślance (bez glutenu)

po pół szklanki mąki ryżowej i kukurydzianej (opcjonalnie szklanka mąki pszennej)

łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

250 ml maślanki

truskawki (ok. 300 g)

olej do smażenia

  1. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

2. Wbij jajka i wlej maślankę.

3. Zmiksuj składniki na gładkie ciasto.

4. Truskawki umyj i pokrój w plasterki.

5. Na patelni rozgrzej olej. Wlej porcje ciasta. Na wierzchu ułóż plasterki truskawek.

6. Smaż placki z obu stron na złoto. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *