Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie | Zupy

Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy

Świetny przepis dla wielbicieli pomidorów. Szybki, wyrazisty, pełen smaku i kolorów. Tajemnicą udanego gazpacho jest aksamitna baza przygotowana na bazie bułki, czosnku i oliwy. Zmiksowana na jedwabistą emulsję będzie idealnym tłem dla dojrzałych pomidorów, chrupiącej cebuli i soczystej papryki. Osobiście lubię łączyć chłodniki z czymś bardziej treściwym, by zapewnić besiadnikom satysfakcjonującą sytość po posiłku. Dlatego do gazpacho polecam tradycyjną ziemniaczaną tortillę. Dla mnie to duet idealny.

Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

1/2 kg pomidorów

2 strąki opiekanej papryki

2 ogórki gruntowe

czerstwa kajzerka

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

200 ml wody mineralnej

ocet balsamiczny

sól morska

do dekoracji:

czerwona cebula

żółta papryka

ogórek

  1. Pomidory zblanszować, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych.
  2. Do kielicha miksera włożyć bułkę. Wlać pół szklanki wody. Dodać czosnek, ½ łyżeczki soli i oliwę. Zmiksować na gładką emulsję.
  3. Dodać oczyszczoną ze skóry i nasion paprykę, pomidory, obrane ogórki, pozostałą wodę i dokładnie zmiksować. Doprawić kilkoma kroplami octu. Dobrze schłodzić.
  4. Przed podaniem udekorować drobno pokrojoną cebulą, papryką i ogórkiem.
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *