Niezwykle prosty chłodnik z ogórków i jogurtu. Przepis pochodzi kuchni bułgarskiej. Przed podaniem warto do niego dodać garść siekanych orzechów włoskich. Smacznego!
Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków
1/2 l jogurtu naturalnego
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 ogórek ,wąż”
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
pęczek koperku
orzechy włoskie
sól
1. Jogurt rozmieszać dokładnie z wodą.
2. Ogórek obrać, pokroić w kostkę i dodać do
jogurtu.
3. Czosnek rozetrzeć z solą i olejem, koperek drobno posiekać. Koperek i czosnek połączyć z jogurtem.
3. Zupę wlać do szklanej miski i oziębić w lodówce. Podawać z posiekanym orzechami włoskimi i grzankami z chleba.
Komentarze
Bardzo smaczny przepis, uwielbiam chłodniki. Dziękuję bardzo!