Kuchnia | Zupy

Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków

Niezwykle prosty chłodnik z ogórków i jogurtu. Przepis pochodzi kuchni bułgarskiej. Przed podaniem warto do niego dodać garść siekanych orzechów włoskich. Smacznego!

Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków

1/2 l jogurtu naturalnego

1/2 szklanki przegotowanej wody

1 ogórek ,wąż”

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

pęczek koperku

orzechy włoskie

sól
1. Jogurt rozmieszać dokładnie z wodą.

2. Ogórek obrać, pokroić w kostkę i dodać do
jogurtu.

3. Czosnek rozetrzeć z solą i olejem, koperek drobno posiekać. Koperek i czosnek połączyć z jogurtem.

3. Zupę wlać do szklanej miski i oziębić w lodówce. Podawać z posiekanym orzechami włoskimi i grzankami z chleba.


avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *