Niezwykle prosty chłodnik z ogórków i jogurtu. Przepis pochodzi kuchni bułgarskiej. Przed podaniem warto do niego dodać garść siekanych orzechów włoskich. Smacznego!
![](https://i0.wp.com/lawendowy-dom.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/tarator-bulgarski-chlodnik_4.jpg?resize=839%2C1119&ssl=1)
Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków
1/2 l jogurtu naturalnego
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 ogórek ,wąż”
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
pęczek koperku
orzechy włoskie
sól
1. Jogurt rozmieszać dokładnie z wodą.
2. Ogórek obrać, pokroić w kostkę i dodać do
jogurtu.
3. Czosnek rozetrzeć z solą i olejem, koperek drobno posiekać. Koperek i czosnek połączyć z jogurtem.
3. Zupę wlać do szklanej miski i oziębić w lodówce. Podawać z posiekanym orzechami włoskimi i grzankami z chleba.
![](https://i0.wp.com/lawendowy-dom.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/tarator-bulgarski-chlodnik-z-ogorkow-1.jpg?resize=1590%2C1024&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/lawendowy-dom.com.pl/wp-content/uploads/2022/08/tarator-bulgarski-chlodnik_4-1.jpg?resize=840%2C1120&ssl=1)
Komentarze
Bardzo smaczny przepis, uwielbiam chłodniki. Dziękuję bardzo!