Bezglutenowe | Kuchnia

Chrupiące placki ziemniaczane grubo tarte

Chrupiące, pyszne placki ziemniaczane przygotowuję z dodatkiem marchewki, posiekanej dymki i czosnku. Masę doprawiam ziołami, dodaję też trochę mieszanki mąki kukurydzianej i owsianej. Tajemnicą sukcesu jest dobra patelnia. Powinna mieć grube dno i nieprzywierającą powierzchnię. Przed nałożeniem ciasta patelnię starannie rozgrzewam, dzięki czemu placki się nie przyklejają i osiągają złocistą chrupkość.

Chrupiące placki ziemniaczane

grubo tarte

kg ziemniaków

2 marchewki

2 cebule dymki

2 ząbki czosnku

łyżeczka soli

łyżeczka ziół prowansalskich

po 2 łyżki mąki kukurydzianej i owsianej

2 jajka

olej do smażenia

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę razem z zieloną częścią drobno posiekać.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła prowansalskie, mąkę i jajka.

Składniki starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej.

Placki smażyć partiami z obu stron na chrupko.

Podawać ciepłe, z dodatkiem gęstego jogurtu.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

A ma pani jakiś sposób na to, żeby olej podczas smażenia placków aż tak nie pryskał? Bo to dla mnie zawsze największa zmora :(

Używam patelni z grubym dnem. Dobrze ją rozgrzewam i dopiero wtedy wlewam olej. No i pilnuję, żeby żadna woda mi nie chlapnęła na patelnię podczas smażenia :)

Piekne naczynia , rozumiem , ze bolesławieckie , zreszta robisz tez piekne zdjęcia na działce, piekne dekoracje przy każdym przepisie. I przepisy i zdjęcia wszystko mega 👍❤️♥️