Chrupiące, pyszne placki ziemniaczane przygotowuję z dodatkiem marchewki, posiekanej dymki i czosnku. Masę doprawiam ziołami, dodaję też trochę mieszanki mąki kukurydzianej i owsianej. Tajemnicą sukcesu jest dobra patelnia. Powinna mieć grube dno i nieprzywierającą powierzchnię. Przed nałożeniem ciasta patelnię starannie rozgrzewam, dzięki czemu placki się nie przyklejają i osiągają złocistą chrupkość.



Chrupiące placki ziemniaczane
grubo tarte
kg ziemniaków
2 marchewki
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
łyżeczka ziół prowansalskich
po 2 łyżki mąki kukurydzianej i owsianej
2 jajka
olej do smażenia
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę razem z zieloną częścią drobno posiekać.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, zioła prowansalskie, mąkę i jajka.
Składniki starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej.
Placki smażyć partiami z obu stron na chrupko.
Podawać ciepłe, z dodatkiem gęstego jogurtu.

Komentarze
A ma pani jakiś sposób na to, żeby olej podczas smażenia placków aż tak nie pryskał? Bo to dla mnie zawsze największa zmora :(
Używam patelni z grubym dnem. Dobrze ją rozgrzewam i dopiero wtedy wlewam olej. No i pilnuję, żeby żadna woda mi nie chlapnęła na patelnię podczas smażenia :)
Piekne naczynia , rozumiem , ze bolesławieckie , zreszta robisz tez piekne zdjęcia na działce, piekne dekoracje przy każdym przepisie. I przepisy i zdjęcia wszystko mega 👍❤️♥️