Bezglutenowe | Kuchnia | Świąteczne

Warstwowa sałatka z kurczakiem i ananasem

Z całą pewnością jest pyszna i robi piorunujące wrażenie. Wygląda ślicznie na świątecznym stole i jest miłym zaskoczeniem pośród tradycyjnych potraw. Można ją przygotować z kurczakiem i podać w pierwszy dzień świąt, ale też doskonale smakuje z wędzoną rybą. Wybrałam kurczaka wędzonego, ale może też być kurczak smażony lub pieczony. Składniki na sałatkę powinny być dokładnie wystudzone, a ananas odsączony z zalewy. Wybierz półmisek o owalnym kształcie, który będzie doskonałą oprawą dla efektownej warstwowej sałatki z kurczakiem i ananasem.

Warstwowa sałatka z kurczakiem i ananasem

3 ugotowane ziemniaki

mała cebula

6 korniszonów

3 jajka ugotowane na twardo

250 g mięsa z wędzonego kurczaka

3 plastry ananasa odsączonego z zalewy

150 g startego żółtego sera

Sos:

3 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka musztardy

Połówki orzecha włoskiego i pęczek dymki do dekoracji

  1. Ziemniaki, korniszony, jajka, kurczaka i ananasa pokroić w kawałki podobnej wielkości. Cebulę drobno posiekać.
  2. Wymieszać składniki sosu.
  3. Na półmisku układać warstwy w następującej kolejności: ziemniaki, cebula, korniszony, jajka, kurczak, ananas, ser żółty.
  4. Każdą warstwę polać sosem. Pozostały sos rozprowadzić na wierzchu.
  5. Szczypior ułożyć w bukiet i umieścić u góry „ananasa”.
  6. Sałatkę udekorować połówkami orzechów włoskich.
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *