Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Jeśli tak jak mnie wciąż brakuje Ci czasu, a doba jak na złość ma niezmiennie 24 godziny, to znajdujesz się we właściwym miejscu. Czy ja już mówiłam, że jestem samozwańczą królową szybkiej kuchni? Tylko nie myśl, że chodzi mi o fast food, czyli śmieciowe jedzenie dostępne w okienkach sieciówek znanych na całym świecie. To nie ten kierunek. Przez lata bycia matką wielodzietną, a jednocześnie prowadząc własny biznes, nauczyłam się metodą prób i błędów jak nakarmić rodzinę nie stojąc przy tym godzinami w kuchni przy garach. Jednym słowem, nauczyłam się, jak gotować smacznie, zdrowo i szybko.

Podrzucam przepis na genialną surówkę z kapusty pekińskiej i pora. Krojenie kapusty pekińskiej zajmuje dosłownie chwilę. Pora po posiekaniu zawsze przelewam wrzątkiem, dzięki temu lekko łagodzę jego moc. Zwykle przygotowuję wielką michę takiej surówki, żeby starczyła na dwa dni. Dzięki temu następnego dnia oszczędzam czas.

Do czego będzie pasować surówka z kapusty pekińskiej i pora? Polecam podawać ją w towarzystwie wegetariańskich burgerów i frytek z batatów. Super się sprawdza do kaszy gryczanej i kotletów jajecznych. Fenomenalnie smakuje w towarzystwie ziemniaczanego puree i smażonej ryby. To tylko skromna część moich propozycji. A teraz czas na surówkę

Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Przygotowanie: 15 minut

Pół kapusty pekińskiej

15 cm kawałek białej części pora

Dwie marchewki

Pół świeżego ogórka

Sos:

250 ml jogurtu naturalnego

czubata łyżka majonezu

łyżeczka chrzanu

sok z ćwiartki cytryny

ząbek czosnku

sól

pieprz

  1. Kapustę drobno pokroić.

2. Pora przekroić wzdłuż na pół, pokroić, włożyć do sitka, przelać wrzątkiem, odsączyć.

3. Marchewkę obrać i zetrzeć w blenderze.

4. Ogórka pokroić.

5. Do miski wrzucić kapustę, pora, marchewkę i ogórka.

6. Przygotować sos. Rozetrzeć czosnek z solą.

7. Wymieszać jogurt, majonez, chrzan.

8. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem.

9. Gotowym sosem polać surówkę i wymieszać.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *