Ugotuj ze mną aromatyczną i rozgrzewającą zupa z dyni, która ma kremową konsystencję, przepiękny kolor i nie może jej zabraknąć na jesiennym stole. Tajemnica tej zupy tkwi w dyni. W tym przypadku polecam odmianę hokkaido, która charakteryzuje się zwartym miąższem i nie trzeba jej obierać. Najbardziej kłopotliwe w przygotowywaniu potraw z dyni jest jej obieranie i krojenie, ponieważ warzywo przed obróbką cieplną jest bardzo twarde.
Znalazłam na to sposób. Dyni nie kroję i nie obieram. Wybieram mniejsze egzeplarze, układam na brytfannie, wsadzam w całości do piekarnika i piekę w temperaturze ok. 190-200 stopni C do miękkości. Gdy dynia ostygnie, wystarczy oczyścić ją z pestek i ewentualnie ze skóry. W przypadku odmiany hokkaido skórę z powodzeniem można zostawić, gdyż po upieczeniu jest miękka i delikatna.
Gotując zupę z dyni pamiętaj o odpowiednim garnku. Najlepszy w tym przypadku będzie garnek z grubym dnem. Oto garść kolorowych kuchennych inspiracji pochodzących ze sklepu Edinos
- złota brytfanna
- czerwony garnek ze szklaną pokrywką
- suszarka do naczyń
- zielony żeliwny garnek
- czerwony metalowy taboret kuchenny
Zupę z pieczonej dyni możesz podać z dodatkiem kremowego serka, gęstego jogurtu lub mleka kokosowego.
Kremowa zupa z pieczonej dyni
[przepis]
1 kg dyni hokkaido
cebula
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka papryki wędzonej
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła klarowanego
[/przepis]
- Dynię ułożyć na blasze do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec, aż będzie miękka. Następnie przestudzić, pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki soli, zeszklić.
- Następnie wsypać ziemniaki, smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
- Zmniejszyć ogień do minimum, dodać oba rodzaje papryki, wymieszać.
- Wlać bulion, gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać dynię, gotować razem jeszcze 10 minut.
- Zupę zmiksować, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
- Przelać do miseczek i obficie oprószyć pieprzem. Zupę można podać z dodatkiem kremowego serka. Świetnie też będą pasowały chrupiące grzanki z chleba razowego. Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Edinos oferującym meble i dodatki wyposażenia wnętrz.
Komentarze