Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Kremowa zupa z pieczonej dyni hokkaido

Ugotuj ze mną aromatyczną i rozgrzewającą zupa z dyni, która ma kremową konsystencję, przepiękny kolor i nie może jej zabraknąć na jesiennym stole. Tajemnica tej zupy tkwi w dyni. W tym przypadku polecam odmianę hokkaido, która charakteryzuje się zwartym miąższem i nie trzeba jej obierać. Najbardziej kłopotliwe w przygotowywaniu potraw z dyni jest jej obieranie i krojenie, ponieważ warzywo przed obróbką cieplną jest bardzo twarde.

Znalazłam na to sposób. Dyni nie kroję i nie obieram. Wybieram mniejsze egzeplarze, układam na brytfannie, wsadzam w całości do piekarnika i piekę w temperaturze ok. 190-200 stopni C do miękkości. Gdy dynia ostygnie, wystarczy oczyścić ją z pestek i ewentualnie ze skóry. W przypadku odmiany hokkaido skórę z powodzeniem można zostawić, gdyż po upieczeniu jest miękka i delikatna.

Gotując zupę z dyni pamiętaj o odpowiednim garnku. Najlepszy w tym przypadku będzie garnek z grubym dnem. Oto garść kolorowych kuchennych inspiracji pochodzących ze sklepu Edinos

Zupę z pieczonej dyni możesz podać z dodatkiem kremowego serka, gęstego jogurtu lub mleka kokosowego.

kremowa-zupa-z-dyni_3-2

kremowa-zupa-z-dyni_2

Kremowa zupa z pieczonej dyni

[przepis]

1 kg dyni hokkaido

cebula

4 ziemniaki

2 ząbki czosnku

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka papryki wędzonej

1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

2 łyżki masła klarowanego

[/przepis]

  1. Dynię ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec, aż będzie miękka. Następnie przestudzić, pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki soli, zeszklić.
  5. Następnie wsypać ziemniaki, smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  6. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać oba rodzaje papryki, wymieszać.
  7. Wlać bulion, gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Dodać dynię, gotować razem jeszcze 10 minut.
  9. Zupę zmiksować, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
  10. Przelać do miseczek i obficie oprószyć pieprzem. Zupę można podać z dodatkiem kremowego serka. Świetnie też będą pasowały chrupiące grzanki z chleba razowego. Smacznego :)

kremowa-zupa-z-dyni_3

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Edinos oferującym meble i dodatki wyposażenia wnętrz.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *