Kremowa zupa z pieczonej dyni

30 września 2016, 15:55 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 39
Kremowa zupa z pieczonej dyni

Cudownie prosta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni. Ma kremową konsystencję i przepiękny kolor. Nie może jej zabraknąć na jesiennym stole.

kremowa-zupa-z-dyni_3-2

przyjecie-w-stylu-rustykalnym_19

kremowa-zupa-z-dyni_2

Kremowa zupa z pieczonej dyni

1 kg dyni

cebula

4 ziemniaki

2 ząbki czosnku

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka papryki wędzonej

1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

2 łyżki masła klarowanego

  1. Dynię oczyścić z pestek, pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 20 minut. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki soli, zeszklić.
  5. Następnie wsypać ziemniaki, smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  6. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać oba rodzaje papryki, wymieszać.
  7. Wlać bulion, gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Dodać dynię, gotować razem jeszcze 10 minut.
  9. Zupę zmiksować, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
  10. Przelać do miseczek i obficie oprószyć pieprzem. Zupę można podać z dodatkiem kremowego serka. Świetnie też będą pasowały chrupiące grzanki z chleba razowego. Smacznego :)

kremowa-zupa-z-dyni_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

39 odpowiedzi na “Kremowa zupa z pieczonej dyni”

  1. […] Prosty wystrój i proste, pyszne potrawy prosto z natury. Po przepis na zupę z dyni zapraszam tu. […]

  2. również uwielbiam zupę krem z dyni <3

  3. zupa dyniowa z krewetkami wyszła obłędnie :D

  4. Ja jeszcze mam, to na razie nie będę robić :D

  5. Czekała od wczoraj na wpis z Lawendowego Domu

  6. Dorota Polak pisze:

    Ja poczekam na chłodniejsze jesienne wieczory. Poki co jest za ciepło.

  7. Hokkaido już kupiona, zaraz będę piekła, a potem może i zupa będzie, jeśli nie zjemy prosto z blachy ;)

  8. Jak ja się cieszę, że senon na dynie w pełni!

  9. Też dzisiaj zrobiłam dyniowe pyszności

  10. U mnie dzis takze zupa dyniowa! Pycha :)

  11. Ewa Skórzak pisze:

    Mam i ja. Na życzenie córki.

  12. dynia piżmowa…polecam ze względu na niewielką ilość pestek ;) kolejna czeka na przeróbkę na zupę…może jutro :)

  13. Karo pisze:

    Właśnie robię zupkę :)) Pozdrawiam :)

  14. Marysia pisze:

    Zupa z dyni, to jedna z rzeczy, którą chcę zrobić tej jesieni :) Do tej pory dynia jakoś u mnie nie gościła. Ten przepis bardzo mi się podoba :)

  15. Anna Kopenhaga pisze:

    Hej, właśnie zabieram się za zupkę ale dodałam do pieczenia odbrobine ziaren anyżu i skropilam octem balsamicznym. Dam znać jak wyszło 😊ale dziękuję gorąco za przepis. Pozdrawiam

  16. Lawendowy Dom Beatko, już po raz kolejny robię tę zupę -to nasz jesienny hit
    Dziękuję

  17. Paula pisze:

    Niestety smak wędzonej papryki jest tak dominujący, że mi nie odpowiada.Czy da się w jakiś sposób go „zneutralizowac”?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *