Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegańskie spring rollsy z sosem czosnkowym

Jeśli napiszę, że są pyszne, to tak jakbym nic nie napisała. Chrupiące, lekkie, pełne smaku i niebywale kolorowe, takie są właśnie moje spring rollsy. Samo przygotowanie jest bardzo proste. Do zawijania rolek zaproś rodzinę albo przyjaciół, lub wybierz solowe działanie, które możesz potraktować jak medytację oczyszczającą umysł. Tak wiem, trochę mnie poniosło i zaraz ktoś z Was sprowadzi mnie na ziemię kąśliwym komentarzem. Ale tak między nami mówiąc nauczyłam się brać z życia to co najlepsze i nie zważać na zaczepki nieszczęśliwców szukających wrażeń. Wracając do spring rollsów – moje są całkowicie wegańskie i nawet sos czosnkowy przygotowałam na bazie wege majo. Także ten, bierz się do rolowania i daj znać w komentarzu, jak Ci smakowało.

Wegańskie spring rollsy z sosem czosnkowym

składniki na 12 szt.

12 arkuszy papieru

100 g ugotowanego i ostudzonego makaronu ryżowego

180 g wędzonego tofu

6 liści sałaty masłowej

duża marchewka

ćwiartka czerwonej kapusty

pół ogórka węża

pęczek szczypiorku

sos:

150 g jogurtu sojowego

100 g majonezu wegańskiego

łyżka musztardy

sok z połowy cytryny

ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Tofu, marchewkę i ogórka pokroić w słupki.

Liście sałaty przekroić na pół. Kapustę poszatkować.

Szczypior pokroić na kawałki ok. 10 cm długości.

Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie i położyć na płaskim talerzu.

Na końcu ryżowego krążka ułożyć wszystkie składniki czyli: pół liścia sałaty, niewielką porcję ugotowanego makaronu, kawałki tofu, paski marchewki i ogórka, szczypior i trochę kapusty.

Zawinąć boki papieru ryżowego do środka i zrolować rolkę dokładnie tak jak się to robi w przypadku gołąbków. Postępować tak do wyczerpania składników.

W misce wymieszać jogurt, majonez, musztardę, cytrynę i czosnek.

Spring rollsy zanurzać w sosie czosnkowym i zjadać z apetytem.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dziękuję za inspirację. Wciąż uczę się wegańskich przepisów, a najbardziej lubię takie, które można traktować jako bazę, modyfikować. I ten taki jest, wystarczy choćby zamienić tofu na tempeh, dodać inne warzywa, sos np. z pieczonej papryki, co tylko wyobraźnia podpowiada. Podoba mi się pomysł ze wspólnym zawijaniem spring rollsów, wtedy każdy może sam sobie wybrać składniki, które lubi. Będę tutaj wypatrywać kolejnych wegańskich przepisów, a Pani wegańska dyniowa chałka to w naszym domu przebój. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

Masz rację, ten przepis otwiera wiele możliwości i można go dowolnie modyfikować. Dziękuję za miłe słowa, które dodają mi skrzydeł. Pozdrawiam serdeczne