Jeśli napiszę, że są pyszne, to tak jakbym nic nie napisała. Chrupiące, lekkie, pełne smaku i niebywale kolorowe, takie są właśnie moje spring rollsy. Samo przygotowanie jest bardzo proste. Do zawijania rolek zaproś rodzinę albo przyjaciół, lub wybierz solowe działanie, które możesz potraktować jak medytację oczyszczającą umysł. Tak wiem, trochę mnie poniosło i zaraz ktoś z Was sprowadzi mnie na ziemię kąśliwym komentarzem. Ale tak między nami mówiąc nauczyłam się brać z życia to co najlepsze i nie zważać na zaczepki nieszczęśliwców szukających wrażeń. Wracając do spring rollsów – moje są całkowicie wegańskie i nawet sos czosnkowy przygotowałam na bazie wege majo. Także ten, bierz się do rolowania i daj znać w komentarzu, jak Ci smakowało.
Wegańskie spring rollsy z sosem czosnkowym
składniki na 12 szt.
12 arkuszy papieru
100 g ugotowanego i ostudzonego makaronu ryżowego
180 g wędzonego tofu
6 liści sałaty masłowej
duża marchewka
ćwiartka czerwonej kapusty
pół ogórka węża
pęczek szczypiorku
sos:
150 g jogurtu sojowego
100 g majonezu wegańskiego
łyżka musztardy
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Tofu, marchewkę i ogórka pokroić w słupki.
Liście sałaty przekroić na pół. Kapustę poszatkować.
Szczypior pokroić na kawałki ok. 10 cm długości.
Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie i położyć na płaskim talerzu.
Na końcu ryżowego krążka ułożyć wszystkie składniki czyli: pół liścia sałaty, niewielką porcję ugotowanego makaronu, kawałki tofu, paski marchewki i ogórka, szczypior i trochę kapusty.
Zawinąć boki papieru ryżowego do środka i zrolować rolkę dokładnie tak jak się to robi w przypadku gołąbków. Postępować tak do wyczerpania składników.
W misce wymieszać jogurt, majonez, musztardę, cytrynę i czosnek.
Spring rollsy zanurzać w sosie czosnkowym i zjadać z apetytem.
Komentarze
Dziękuję za inspirację. Wciąż uczę się wegańskich przepisów, a najbardziej lubię takie, które można traktować jako bazę, modyfikować. I ten taki jest, wystarczy choćby zamienić tofu na tempeh, dodać inne warzywa, sos np. z pieczonej papryki, co tylko wyobraźnia podpowiada. Podoba mi się pomysł ze wspólnym zawijaniem spring rollsów, wtedy każdy może sam sobie wybrać składniki, które lubi. Będę tutaj wypatrywać kolejnych wegańskich przepisów, a Pani wegańska dyniowa chałka to w naszym domu przebój. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Masz rację, ten przepis otwiera wiele możliwości i można go dowolnie modyfikować. Dziękuję za miłe słowa, które dodają mi skrzydeł. Pozdrawiam serdeczne
Wyglądają pysznie i obłędnie wyglądają! Wypróbuję na majówce, na spotkaniu ze znajomymi :)
Sama robię swoje „wege majo” ale nie wiedziałam, że można go użyć w tak pysznie wyglądającym przepisie. Na pewno wypróbuję!