Kategoria: Przepisy
Doskonały udziec z indyka glazurowany
Ta potrawa regularnie pojawia się na moim stole. Pieczony udziec z indyka doskonale sprawdzi się jako danie główne na świąteczny obiad. Świetnie też smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plastry, z dodatkiem chrzanu lub sosu tatarskiego. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso zawdzięcza swój wyjątkowy smak nadzieniu z majeranku podkręconego wyrazistym aromatem czosnku. Ale niepowtarzalnego charakteru… Czytaj dalej Doskonały udziec z indyka glazurowany
Sernik jogurtowy na zimno z jeżynami. Wyniki konkursu Zott
Lekki jak chmurka, śliczny, lekko kwaskowy, po prostu pychota. Coś w sam raz dla niedzielnych (i nie tylko) łasuchów. To deser, który nie wymaga specjalnych kulinarnych umiejętności, ale warto zwrócić uwagę na staranne rozpuszczenie żelatyny przed wymieszaniem jej z masą jogurtową. Zamiast jeżyn możesz użyć malin, jagód lub borówek. Poza sezonem nadadzą się też owoce… Czytaj dalej Sernik jogurtowy na zimno z jeżynami. Wyniki konkursu Zott
Powidła śliwkowe bez cukru i pomysł na prostą pasteryzację w piekarniku.
Powidła śliwkowe bez cukru do super pomysł na zdrowy dodatek do naleśników, czy kanapek. Uwielbiam pajdę razowca z masłem i właśnie takimi powidłami. Dojrzałe, słodkie śliwki w zasadzie nie potrzebują żadnych dodatków, choć oczywiście zależy to od indywidualnych upodobań. Szczerze przyznaję, że moje młodsze córki wolą jednak wersję słodszą, za to najstarsza córcia i my,… Czytaj dalej Powidła śliwkowe bez cukru i pomysł na prostą pasteryzację w piekarniku.
Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami
Takie placuszki pamiętam z czasów dzieciństwa. Prawdopodobnie Ty też takie jadałaś od czasu do czasu. Prosty, nieskomplikowany smak przywodzi na myśl niewinne wspomnienia gorącego popołudnia w kuchni mojej babci. Zapach smażonych placuszków mieszał się cudownie z aromatem cukru waniliowego. Oczywiście jak każde dziecko dbałam, by tego słodkiego cukru pudru było na plackach jak najwięcej. Do… Czytaj dalej Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami
Śląska zupa ze świeżych grzybów
Moja fascynacja kuchnią śląską trwa od wielu już lat. Wszyscy znamy kluski śląskie czy modrą kapustę, ale ten wspaniały region ma do zaoferowania znacznie więcej. Uwielbiam przeglądać blogi i książki, które ukazują cały szeroki wachlarz bogactwa tego regionu. Mam w domu książkę, która ma, wstyd się przyznać, tyle lat co ja. Oprawiona w wytarte już… Czytaj dalej Śląska zupa ze świeżych grzybów
Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą
Wiele osób dziękowało mi już za ten przepis. Delikatny, rozpływający się w ustach spód na bazie mąki kukurydzianej, wyraziste, kwaskowe porzeczkowe nadzienie i cudowna słodka beza na górze. Smakuje jak wygląda, wygląda jak smakuje. Zjedzone do ostatniego okruszka i wciąż mam ochotę na więcej. Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą [przepis] Ciasto: 400 g mąki… Czytaj dalej Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą
Doskonały cytrynowy sernik na zimno z malinami
Jeśli masz ochotę na orzeźwiający, typowo letni deser, to jestem pewna, że ten sernik na zimno z malinami Cię nie rozczaruje. Ma doskonały bogaty smak dzięki orzeźwiającej cytrynowej masie na bazie serka mascarpone, śmietany, wzbogaconej białą czekoladą. Do masy dodałam szczodrą garść słodko kwaskowych malin. Sernik prezentuje się cudownie w tej letniej odsłonie. Polecam :) Cytrynowy sernik… Czytaj dalej Doskonały cytrynowy sernik na zimno z malinami
Placki z cukinii z fetą
Placki z cukinii z fetą to absolutny klasyk letniego menu. Są zniewalajaco pyszne. Najlepiej smakują prosto z patelni, jeszcze gorące. Podczas przygotowywania ciasta trzeba nieco wyczucia przy dodawaniu mąki. Jej ilość zależy od cukinii. Jeśli jest wodnista, dobrze by było odcisnąć ją wcześniej z nadmiaru soku. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki.… Czytaj dalej Placki z cukinii z fetą
Pyszne ciasto na oleju z owocami jagodowymi
W sezonie dzieci dopominają się o to ciasto przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne, dzięki dodatkowi lekko kwaskowych owoców jagodowych. Uwielbiam mieszankę jagód, porzeczek, malin i odrobiny agrestu. Pyszny letni smak. Ciasto na oleju z owocami jagodowymi [przepis] na blaszkę 20×20 cm 4 jajka ¾ szklanki cukru łyżka cukru waniliowego… Czytaj dalej Pyszne ciasto na oleju z owocami jagodowymi
Najlepsze pierogi z jagodami
Jagodowe języki dzieci zajadających się pierogami z jagodami, to nieodłączne wspomnienie udanego lata. Przynajmniej raz w sezonie wypada więc zakasać rękawy, zagnieść ciasto na pierogi i nadziać je jędrnymi, słodkimi jagodowymi kulkami. Prosty, cudowny smak, który nieodłącznie kojarzy mi się z czasami beztroskiego dzieciństwa i wakacjami u mojej babci. Filmik z dokładną instrukcją, jak przygotować… Czytaj dalej Najlepsze pierogi z jagodami
Bezcukrowe babeczki z morelami i kruszonką
Pyszne, błyskawiczne babeczki bez cukru to doskonała zdrowa przekąska na mały i większy głód. Sprawdza się na wszelkich plenerowych wyprawach, na letni podwieczorek lub szybkie śniadanie. Są wilgotne w środku, naturalnie słodkie dziU mnie w domu znikają od razu. Smacznego :) Bezcukrowe babeczki z morelami i kruszonką [przepis] Z podanych składników wychodzi 12 babeczek 300 ml… Czytaj dalej Bezcukrowe babeczki z morelami i kruszonką
„Pokochaj olej rzepakowy” Najlepsze ziołowe nacinane ziemniaki
Aromatyczne dzięki szczodrej dawce ziół, chrupiące i złociste dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, pożywne i bardzo smaczne. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Szczerze powiedziawszy to nie wiem, czy jest osoba, która potrafi się oprzeć temu widokowi. To doskonały przepis dla całej rodziny. Do pieczenia wybieram ziemniaki podobnej wielkości, w sezonie stawiam na młode. Samo nacinanie wbrew… Czytaj dalej „Pokochaj olej rzepakowy” Najlepsze ziołowe nacinane ziemniaki
Słodkie leniuchowanie – balkon w czterech odmiennych stylach.
Gdy lato na dobre się rozbestwia, a temperatury sięgają tych najwyższych, przychodzi czas na długo wyczekiwane lenistwo. Bez wzgłędu na to, jaki styl leniuchowania lubisz najbardziej, to najważniejszą kwestią pozostaje zawsze wybór odpowiedniego mebla do błogiego wylegiwania się. Dla mnie zawsze najważniejsza jest wygoda, ale nie ukrywam, że także styl, w jakim leniuchuję ma dla… Czytaj dalej Słodkie leniuchowanie – balkon w czterech odmiennych stylach.
Najlepsze naleśniki z truskawkami
Lubię klasyczne, proste smaki, a moje naleśniki z truskawkami właśnie do takich należą. Niby nic wyszukanego, ale moja córeczka pochłonęła podwójną porcję z wyraźną przyjemnością, a i ja skusiłam się na dwa chrupiące naleśniki prosto z patelni i przy okazji tradycyjnie poplamiłam sobie bluzkę ;) Usmażone wcześniej naleśniki smaruję musem ze świeżych, dojrzałych truskawek, składam… Czytaj dalej Najlepsze naleśniki z truskawkami
Pij wodę! 9 powodów dla których musisz to robić.
Uaktualniona piramida żywienia na pierwszym miejscu stawia aktywność fizyczną. To właśnie regularna aktywność fizyczna ma zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. Dla mnie to zrozumiałe – jako mama trzech córek wiem doskonale, jak ważny jest wysiłek fizyczny dzieci i całej rodziny. Stawiamy na sport Tak się szczęśliwie składa, ze sport rządzi naszym rodzinnym życiem, a nam… Czytaj dalej Pij wodę! 9 powodów dla których musisz to robić.
Recenzja zamrażarki Liebherr
Już na pierwszy rzut oka zamrażarka Liebherr GNPes 4355 Premium z linii BluPerformance przyciąga wzrok doskonałym, minimalistycznym, ponadczasowym designem. Dla mnie jednak najważniejsze są jej praktyczne zalety. Zamrażarka pozwala na dostęp do świeżych, sezonowych warzyw przez cały rok. Pozwala na ekonomiczne planowanie domowych posiłków, przechowywanie bez straty wartości odżywczych owoców i warzyw. Zamrażarka Liebherr GNPes… Czytaj dalej Recenzja zamrażarki Liebherr
Wyniki konkursu „Przepis na piknik z olejem rzepakowym”
Ilość nadesłanych prac przerosła moje oczekiwania. Jesteście niezwykle kreatywni. Dziękuję za tak wiele cudownych przepisów z wykorzystaniem oleju rzepakowego. Miło mi ogłosić, że nagroda główna, rower damski Le Grand trafi do Pauliny Żoch, która przesłała nam doskonały przepis na wiosenne mini ptysie z kremem łososiowo-jajecznym. Mamy wiosnę, a jak wiosna to i pikniki. Idealną przekąską… Czytaj dalej Wyniki konkursu „Przepis na piknik z olejem rzepakowym”