Takie placuszki pamiętam z czasów dzieciństwa. Prawdopodobnie Ty też takie jadałaś od czasu do czasu. Prosty, nieskomplikowany smak przywodzi na myśl niewinne wspomnienia gorącego popołudnia w kuchni mojej babci. Zapach smażonych placuszków mieszał się cudownie z aromatem cukru waniliowego. Oczywiście jak każde dziecko dbałam, by tego słodkiego cukru pudru było na plackach jak najwięcej. Do tego babcia podawała kompot z mirabelek, a słońce przedzierało się przez kuchenne zazdroski.
Uwielbiałam siedzieć na kuchennym parapecie, śledzić ruch na ulicy pod kamienicą i zjadać te placki. Gdy smażę je teraz w swojej kuchni, sytuacja jest właściwie bardzo podobna. Do kuchni ściągają moje dzieciaki zwabione zapachem placków i wanilii i zjadają je jeszcze gorące, oprószone słodkim pudrem. Do placków dodaję tłusty twaróg. Nie miksuję go, a jedynie rozgniatam widelcem, żeby grudki sera były wyczuwalne w cieście. Żółtka rozrabiam z serem i mąką, zamiast śmietany dodaję Jogurt Naturalny Gęsty Zott, bo lubię jego konsystencję i ten kwaskowy smak. Żeby placki były delikatniejsze, ubijam sztywną pianę z białek i delikatnie łączę ją z resztą składników. No i coś specjalnego ode mnie – krótko przesmażone na maśle, słodkie i rumiane od słońca morele. Coś pysznego!
Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami
[przepis]
Placuszki:
250 g tłustego twarogu
2 jajka
100 g Jogurtu Naturalnego gęstego Zott
170-200 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody
szczypta soli
olej do smażenia
Dodatkowo:
konfitura z moreli
6 dojrzałych moreli
łyżka masła klarowanego
cukier puder
[/przepis]
- Twaróg rozgnieść widelcem.
- Dodać żółtka, jogurt, mąkę i sodę.
- Wymieszać składniki, aż masa będzie gładka.
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodać łyżkę piany do masy serowej, wymieszać, aż ciasto się rozluźni.
- Następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać delikatnie.
- Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i formować placuszki. Ciasto jest dość klejące. Aby ułatwić sobie nakładanie, można zanurzać łyżkę najpierw w wodzie, a następnie w cieście.
- Placuszki smażyć na niezbyt silnym ogniu. Przewracać na drugą stronę, gdy brzegi lekko zbrązowieją, a na powierzchni pojawią się bąbelki.
- Usmażone placki układać na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Morele umyć, pozbawić pestek, pokroić na cząstki.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić morele i smażyć na dość silnym ogniu ok. 2-3 minut.
- Placuszki podawać z konfiturą i morelami. Świetnie też smakują z dodatkową łyżką gęstego jogurtu.
Wpis powstał we współpracy z marką Zott.
Komentarze
Dzięki ! Mąż dzisiaj buczał, żeby zrobić coś innego niż mięsko ;) No to będzie na słodko!
Jakiś pomysł, żeby było mniej tłusto? Może na oleju kokosowym będzie lepiej? Próbowałaś?
Zrobiłam, były smaczne, zwłaszcza z konfiturą morelową, którą dzień wcześniej dostałam od przyjaciółki ;) !
Jednak to nie nasza bajka – placuszki mimo odsączenia ociekały tłuszczem i „wypiły” go dość dużo z patelni – ale od jednego razu nie padniemy ;)
Pozdrawiam!
nie mogą się napatrzeć na zdjęcia <3 <3 <3
Ewa, ale mi miło :)))))
oj tak ,wspaniałe wspomnienia,też kontynuuję tą wspanialą tradycję:)
Jolu, wspomnienia to ważna część naszego życia. Pozdrawiam serdecznie :)
u nas już dawno po morelach ;) króciutko były w sklepiku pod blokiem ;)
Oj, to szkoda. U nas sporo moreli na bazarkach.
U mnie w warzywniakach juz dawno po morelach, ale moze jeszcze na bazarku. Szafka bez morelowego słoiczka nie jest gotowa na zimę ;) zdjęcia pięknie :)
Mmmmmnnnnniaaaaaam
Takie reakcje bardzo lubię :)
Jakie piękne morele!!
Piękne, słodkie, zarumienione od słońca :)
Mój 7-letni synek uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki, postanowiłam więc wypróbować ten przepis. Synuś właśnie wcina je na obiad z syropem klonowym. Są pyszne.
:)
Wyglądają przepysznie, warto chyba się pokusić i przygotować taki deser.
Dziś zrobiłam zupę kurkową z Pani przepisu i bardzo mi smakowała.
Pozdrawiam serdecznie i zaprasza czasem do siebie klimaty.piszki.pl
A czy twaróg mozna zastąpić serem ricotta, niestety u mnie nie ma twarogu?
Agata, jak najbardziej. Będą delikatniejsze w smaku, ale też pyszne!
Pysznie wygląda
Bardzo mnie to cieszy :) Są też bardzo smaczne :))))
Am liebsten würde ich gleich reinbeißen!
Mama zawsze dobrocie smażyła
Mamy wiedzą co dobre :)
Już sobie wyobrażam jak bosko muszą smakować :)
Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
mam pytanie czy można do ciasta dodać oleju żeby nie dawać go na patelnie ??
Hej. Dopiero odkryłam tego blog, ale jestem nim zafascynowana. Juz nie mogę się doczekać kiedy będę probowala tych pysznosci. Pozdrawiam