Delikatne, pyszne, pachnące masłem, rozpływające się w ustach, soczyste i bardzo proste do wykonania bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem spodoba się wszystkim wielbicielom letnich smaków. Ciasto przygotowałam ze zmielonych płatków owsianych wymieszanych z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną. Na podpieczonym spodzie wylądowała słodka piana z białek, a na niej rabarbar i truskawki.
Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
[przepis]
Na blachę o wymiarach 23×34 cm
100 g płatków owsianych
po 120 g mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
150 g masła
3 jajka
110 g cukru
50 g cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
15 g mąki ziemniaczanej
po 400 g rabarbaru i truskawek
skórka otarta z połowy cytryny
dodatkowo:
cukier puder do posypania
[/przepis]
- Zmiksować płatki na mąkę.
- Wymieszać mąkę owsianą, kukurydzianą i ziemniaczaną.
- Masło zetrzeć na tarce. Wymieszać mieszankę mąki z masłem.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do mąki i masła dodać żółtka i 80 g cukru.
- Zagnieść ciasto, jeśli bardzo się kruszy można dodać łyżeczkę wody.
- Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
- Owoce umyć. Truskawki obrać i pokroić w plasterki.
- Rabarbar pokroić w małe kawałki. Wymieszać z pozostałym (30 g) cukrem.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.
- Odłożyć niewielki kawałek ciasta, resztę zetrzeć na tarce do przygotowanej formy. Docisnąć dłonią i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
- W tym czasie ubić białka na pianę. W połowie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
- Sztywną, lśniącą pianę rozsmarować na podpieczonym, lekko przestudzonym cieście.
- Na wierzchu ułożyć rabarbar i truskawki. Wierzch posypać pozostałym, startym na tarce ciastem.
- Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroić w kwadraty i podawać. Smacznego :)
Komentarze
Zdjęcie PRZEPIĘKNE! :-)
Dzięki Alina!
Rewelacyjny przepis :) Mam platki owsiane ale nie mam ich jak zmielic (posiadam tylko reczny blender) :(
Marta, ja mielę takim zwykłym Braunem.
Dziekuje za odpowiedz! :)
Wygląda pysznie zaraz zabieram się za pieczenie
Smacznego Anetko :)
:) dziękuję poczęstowałam się ;)
Bardzo proszę i polecam się na przyszłość :)
…żeby ciasto było bezglutenowe, płatki owsiane również muszą być bezglutenowe, a zwykłe płatki owsiane takie nie są…
Oczywiście Anulko, myślę, że wszyscy bezglutenowcy doskonale sobie z tego zdają sprawę.
Owies NIE zawiera typowych białek tworzących gluten. Płatki owsiane bezglutenowe to ŚCIEMA MARKETINGOWA!.
Inna sprawa, że owies może być nimi silnie zanieczyszczony, na skutek kontaktu z innymi zbożami podczas zbiorów, transportu, przechowywania czy produkcji przetworów zbożowych takich jak mąka, kasz, płatki czy otręby.
To prawda! Płatki owsiane nie są bezglutenowe.Ale przepis fajny.Przerobie troche na bezglutenowe i zrobię.Dzieki
Fajnie że bezglutenowe tylko szkoda że z cukrem :P
Możesz sobie cukier wymienić na inną akceptowaną przez Ciebie substancję słodzącą.
Ciasto dla diety bezpszenicznej, przy diecie bezglutenowej uwaga na owies, jest zanieczyszczony glutenem.
Bezglutenowy ideał – smakuje jak tradycyjne kruche na białej mące pszennej. Tylko jak zwykle w takich przepisach, nie wyszła mi beza czy też pianka a biała cienka smużka między ciastem a owocami, którą tylko dobre oko dojrzy. Co robię nie tak? Piana była dobrze ubita i nie opadła, gdy nałożyłam owoce.
Do pszennego kruchego jest mu bardzo daleko. Dość sypkie i suche. Nie znalazłam jeszcze przepisu na idealne kruche bezglutenowe. Takie, żeby się nadawało do szarlotki. Zazwyczaj są bardzo suche a nie kruche.
W tym przepisie smiało można zmniejszyć ilość cukru bo jest bardzo słodkie. Zrobiłam ze śliwkami i jabłkami bo o truskawkach i rabarbarze można na długie miesiące zapomnieć.
Czy masło można zastąpić mocno zimnym olejem kokosowym?
Pycha ciasto. Mąki kukurydzianej brak dodałam ryżowej. Brak rabarbaru dodałam jabłka. Polecam. Pycha