Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Delikatne, pyszne, pachnące masłem, rozpływające się w ustach, soczyste i bardzo proste do wykonania bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem spodoba się wszystkim wielbicielom letnich smaków. Ciasto przygotowałam ze zmielonych płatków owsianych wymieszanych z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną. Na podpieczonym spodzie wylądowała słodka piana z białek, a na niej rabarbar i truskawki.

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis07

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis05

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis04

Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

[przepis]

Na blachę o wymiarach 23×34 cm

100 g płatków owsianych

po 120 g mąki kukurydzianej i ziemniaczanej

150 g masła

3 jajka

110 g cukru

50 g cukru pudru

łyżka cukru waniliowego

15 g mąki ziemniaczanej

po 400 g rabarbaru i truskawek

skórka otarta z połowy cytryny

dodatkowo:

cukier puder do posypania

[/przepis]

  1. Zmiksować płatki na mąkę.
  2. Wymieszać mąkę owsianą, kukurydzianą i ziemniaczaną.
  3. Masło zetrzeć na tarce. Wymieszać mieszankę mąki z masłem.
  4. Oddzielić białka od żółtek.
  5. Do mąki i masła dodać żółtka i 80 g cukru.
  6. Zagnieść ciasto, jeśli bardzo się kruszy można dodać łyżeczkę wody.
  7. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  8. Owoce umyć. Truskawki obrać i pokroić w plasterki.
  9. Rabarbar pokroić w małe kawałki. Wymieszać z pozostałym (30 g) cukrem.
  10. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.
  11. Odłożyć niewielki kawałek ciasta, resztę zetrzeć na tarce do przygotowanej formy. Docisnąć dłonią i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  12. W tym czasie ubić białka na pianę. W połowie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
  13. Sztywną, lśniącą pianę rozsmarować na podpieczonym, lekko przestudzonym cieście.
  14. Na wierzchu ułożyć rabarbar i truskawki. Wierzch posypać pozostałym, startym na tarce ciastem.
  15. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroić w kwadraty i podawać. Smacznego :)

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis01

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis08

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis06

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

…żeby ciasto było bezglutenowe, płatki owsiane również muszą być bezglutenowe, a zwykłe płatki owsiane takie nie są…

Owies NIE zawiera typowych białek tworzących gluten. Płatki owsiane bezglutenowe to ŚCIEMA MARKETINGOWA!.
Inna sprawa, że owies może być nimi silnie zanieczyszczony, na skutek kontaktu z innymi zbożami podczas zbiorów, transportu, przechowywania czy produkcji przetworów zbożowych takich jak mąka, kasz, płatki czy otręby.

To prawda! Płatki owsiane nie są bezglutenowe.Ale przepis fajny.Przerobie troche na bezglutenowe i zrobię.Dzieki

Bezglutenowy ideał – smakuje jak tradycyjne kruche na białej mące pszennej. Tylko jak zwykle w takich przepisach, nie wyszła mi beza czy też pianka a biała cienka smużka między ciastem a owocami, którą tylko dobre oko dojrzy. Co robię nie tak? Piana była dobrze ubita i nie opadła, gdy nałożyłam owoce.

Do pszennego kruchego jest mu bardzo daleko. Dość sypkie i suche. Nie znalazłam jeszcze przepisu na idealne kruche bezglutenowe. Takie, żeby się nadawało do szarlotki. Zazwyczaj są bardzo suche a nie kruche.
W tym przepisie smiało można zmniejszyć ilość cukru bo jest bardzo słodkie. Zrobiłam ze śliwkami i jabłkami bo o truskawkach i rabarbarze można na długie miesiące zapomnieć.

Pycha ciasto. Mąki kukurydzianej brak dodałam ryżowej. Brak rabarbaru dodałam jabłka. Polecam. Pycha