Kategoria: Przepisy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami. Przepis sprawdzony wielokrotnie i warto go mieć pod ręką, gdy przyjdzie nam ochota na ciasto ze śliwkami. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Do wyrabiania można użyć robota kuchennego z hakiem lub wyrobić ciasto ręcznie, jednak najważniejszym etapem jest wyrastanie i nie można tego etapu pominąć… Czytaj dalej Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą
Babka ziemniaczana robi wrażenie zawsze, gdy tylko pojawi się na stole. Po pierwsze pachnie niezwykle kusząco. Aromat przyrumienionych ziemniaków w towarzystwie wyrazistej w smaku suchej kiełbasy i wędzonego boczku. Te smaki się uzupełniają, tworząc apetyczną całość. Babkę możesz upiec w keksówce, ale ja proponuję okrągłą tortownicę. Po pierwsze będzie łatwiej wyjąć ją po upieczeniu. Po… Czytaj dalej Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl), Jola (przepisyjoli.com), Sylwia (idealneciasta.com) i pisząca te słowa Beata plus cztery dziennikarki Kasia (zwierciadlo.pl), Sylwia (smaker.pl), Margit (wyborcza.pl) i Paulina (ugotuj.to), czyli team idealny. Pracowałyśmy… Czytaj dalej Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Domowe pączki bezglutenowe
Bardzo udana wersja tradycyjnych pączków w wersji bezglutenowej. Miałam obawy czy pączki wyrosną i będą smaczne, ale ku mej radości udały się doskonale. U mnie w domu zajadamy je posypane jedynie cukrem pudrem, ale po usmażeniu można je też polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową. Domowe pączki bezglutenowe [przepis] 7 żółtek 1 jajko 50 g… Czytaj dalej Domowe pączki bezglutenowe
Ziołowe bułeczki (scones) z fetą.
Napiszę wprost – mam lekkiego fioła na punkcie mojego zielnika. Ogródek ziołowy założyłam jakieś 10 lat temu, teraz przeszedł poważną reaktywację, ale zioła to jest mój konik od wielu, wielu lat. Nie przypadkowo przecież powstał Lawendowy Dom – inspiracją było trzydzieści krzaków lawendy, które posadziłam dawno temu w ogrodzie. Potem przybyły inne zioła. Uwielbiam srebrzyste liście… Czytaj dalej Ziołowe bułeczki (scones) z fetą.
Mini kokardki z zielonymi warzywami
Są takie dania, które nie wymagają wielkich przygotowań i nakładu pracy. Po prostu sięgasz po kilka składników, które masz pod ręką i wystarczy jedynie parę minut by przygotować coś smacznego. Często mówimy o braku czasu, o pędzącej coraz szybciej codzienności, o setkach obowiązków każdego dnia. Dlatego cenię sobie kuchnię prostą, smaczną i szybką. W mojej… Czytaj dalej Mini kokardki z zielonymi warzywami
Gofry owsiane
Gofry owsiane to kusząca alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Jeśli lubisz wypieki z dodatkiem płatków to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Smaczne, lekkie, nieco cieńsze od gofrów klasycznych. Choć nie są chrupiące, bardzo odpowiada mi ich smak. W dodatku są odpowiednie dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Moje płatki rozdrabniam na mąkę w blenderze.… Czytaj dalej Gofry owsiane
Zupa pomidorowa z tortellini
Kto nie lubi zupy pomidorowej, ręka do góry! To jedna z ulubionych zup w naszym kraju. Ja przygotowuję wersję wzbogaconą marchewką, która nadaje zupie delikatnej słodyczy. Po dokładnym zmiksowaniu otrzymuję cudownie aromatyczny, aksamitny pomidorowy krem. To jest ulubiona zupa moich dziewczynek i choć smak sprawdzony od lat, to odważyłam się niewielką modyfikację. Na patelni podsmażyłam… Czytaj dalej Zupa pomidorowa z tortellini
Konkurs „Śniadanie na trawie z olejem rzepakowym”
Gotowi na nowe wyzwania? Mam wielką przyjemność zaprosić na konkurs „Śniadanie na trawie z olejem rzepakowym”. Wystarczy, że w komentarzu pod postem na Facebooku umieścisz przepis na zdrowe, pyszne i szybkie danie śniadaniowe przyrządzone z olejem rzepakowym wraz ze zdjęciem. Na odpowiedzi czekam od 8 do 17 maja, a do zgarnięcia czekają na uczestników super… Czytaj dalej Konkurs „Śniadanie na trawie z olejem rzepakowym”
Babka cytrynowa na oleju. Pokochaj olej rzepakowy
Babka cytrynowa na oleju to przykład takiego wypieku, który smakuje chyba wszystkim. Jest niesamowicie prosta do przygotowania, więc uda się także osobom debiutującym na polu słodkich wypieków. To przepis doskonały, dzięki któremu można z sukcesem rozpocząć swoją przygodę z wypiekami. Babkę na oleju można upiec w okrągłej formie z kominkiem, ale też doskonale sprawdzi się tu klasyczna… Czytaj dalej Babka cytrynowa na oleju. Pokochaj olej rzepakowy
- Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Sernik mango na zimno z tofu lub jak kto woli tofurnik to doskonała propozycja dla osób, które z różnych względów unikają w swojej diecie laktozy. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam sera tofu. Po raz pierwszy udało mi się osiągnąć tak gładką konsystencję sernika. Tofu zmieliłam najpierw bez dodatków, a następnie razem z podgrzanym mocno gęstym, kremowym mlekiem kokosowym.… Czytaj dalej Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Wegańska pasta z fasoli i buraków. Pokochaj olej rzepakowy
Wegańska pasta z fasoli i buraków to pyszne, pożywne, aromatyczne smarowidło do chleba. Ma przepiękny, energetyczny kolor i delikatną konsystencję, dzięki której doskonale rozsmarowuje się na chlebie. Dodatek upieczonych wcześniej w skórce buraków sprawia, że pasta ma lekko słodkawy smak, który zrównoważyłam odrobiną czosnku i powoli smażoną na oleju rzepakowym czerwoną cebulą. Taka pasta lub… Czytaj dalej Wegańska pasta z fasoli i buraków. Pokochaj olej rzepakowy
Ogród w stylu skandynawskim – wiosenne zakupy!
Ogród w stylu skandynawskim bazuje na naturalnych materiałach i ograniczonej do minimum palecie kolorów. Im prościej, tym lepiej! Postaw na recykling Jestem gorącą zwolenniczką recyklingu nie tylko we wnętrzach, ale też w ogrodzie lub na balkonie, czy tarasie. Organizując przestrzeń staram się przede wszystkim bazować na tym, co mam. Przerabiam, przemalowuję, znajduję inne, czasem nieoczywiste zastosowanie dla banalnych… Czytaj dalej Ogród w stylu skandynawskim – wiosenne zakupy!
Ciekawe kanapki które nie wieją nudą :)
Co powiesz na ciekawe kanapki, czyli takie, które wychodzą poza schemat chleba z kawałkiem wędliny? Takie kanapki nie tylko cieszą oczy, ale przede wszystkim sprawiają, że Twoje kubki smakowe oszaleją z radości. Kanapki wróciły do łask, stały się swojego rodzaju kreatywnym wyzwaniem. Kanapka to chyba najszybszy sposób na zaspokojenie głodu. Kawałek pieczywa, coś do posmarowania,… Czytaj dalej Ciekawe kanapki które nie wieją nudą :)
#zupa tygodnia: Ogórkowa z ziemniakami i ryżem
Swojski smaki i bardzo treściwa forma – moją zupą ogórkową można się najeść do syta. Jest gęsta i bardzo smaczna. Poza podduszonymi na maśle ogórkami, marchewką i pietruszką , dodaję do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec, gdy zupa jest już prawie gotowa, wsypuję jeszcze garść ryżu, który dodatkowo ją zagęszcza. Zupę można dodatkowo doprawić kwaśną śmietaną.… Czytaj dalej #zupa tygodnia: Ogórkowa z ziemniakami i ryżem
Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli
Wegańska pasta z fasoli to bardzo smaczna pasta do chleba. Niektórzy nazywają ją wegańskim smalcem z fasoli, ale powiem szczerze, że nazwa ma tu niewielkie znaczenie. Pasta jest pyszna, bogata w smaku. Ugotowana fasola jest doskonałym tłem dla powoli karmelizowanej na złoto cebulki i nadającego charakteru kwaśnego jabłka. Od razu się przyznam, że zrobiłam pastę… Czytaj dalej Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli
Bigos najlepszy krok po kroku. Podejmuj wyzwanie z Ramą Smaż jak szef kuchni!
Kiedy kurier dzwoni do Twoich drzwi i wręcza Ci z tajemniczą miną drewnianą skrzynkę, może być zabawnie. Bo jesteś w proszku, jeśli chodzi o świąteczne porządki, bo masz na głowie jeszcze milion spraw do załatwienia. Prezenty niepopakowane, czub na choince wciąż się przekrzywia, śledzie trzeba doprawić, piernik polać czekoladą, a to dopiero początek długiej listy rzeczy,… Czytaj dalej Bigos najlepszy krok po kroku. Podejmuj wyzwanie z Ramą Smaż jak szef kuchni!